Večernji list - Hrvatska

Konstrakta

Pjevala sam u borosanama jer podsjećaju na društvo koje se brine o radnicima

- Hrvoje Horvat

ANA ĐURIĆ S PJESMOM “IN CORPORE SANO” UZBURKALA JE JAVNOST I POSTALA JEDINA S ALTERNATIV­NE SCENE KOJA JE USPJELA OSVOJITI I MEDIJE I PUBLIKU

Ana Đurić Konstrakta nipošto nije novo ime na sceni, dugo godina prisutna je s grupom Zemlja gruva. No sjajnim “Triptihom” te pjesmom “In corpore sano” i nastupom na Eurosongu toliko je uzburkala regionalnu i europsku javnost da je jedina s alternativ­ne scene kojoj je pošlo za rukom osvojiti i masovne medije i široku publiku. Sve to ostavlja joj mogućnost da pokuša i s probojem na međunarodn­u scenu jer su milijunski pregledi na njezinu YouTube kanalu i društvenim mrežama pokazali da zainteresi­ranih itekako ima te da je postala nova zvijezda koju prepoznaje i staro i mlado. Kakvi su joj planovi, koliko joj je čitava nova situacija draga i je li joj promijenil­a svakodnevi­cu, govori u intervjuu pred nastup u zagrebačko­j Tvornici kulture 25. lipnja.

Kako ste doživjeli nastup na Sea Star festivalu u Umagu i reakcije publike? To je zapravo bio vaš prvi “normalan” koncert nakon Eurosonga. Što možemo očekivati u Tvornici 25. 6., koliko je uspjeh na Eurosongu promijenio koncept nastupa, jeste li nešto mijenjali? Može li Zemlja gruva profitirat­i od cijele ove priče oko “In corpore sano”? Je li za javnost teško biti Ana Đurić, Kon

strakta i članica Zemlje gruva?

Vjerujem da smo se svi pomalo zaželjeli live koncerata i okupljanja te vrste. Ja sam se zaželjela raditi više onog što zaista radim – nastupi, muzika, a malo manje izjava i intervjua. U Umagu smo prvi put nastupali kao Konstrakta i Zemlja gruva. Tako nastupamo i u Zagrebu i tako ćemo zapravo i nastupati u sljedećem periodu. Pravac u kome bih željela da idemo jest više elektronik­e u muzičkom dijelu te pomak prema nastupu koji je jasnije audio i vizualno koncipiran. Ali za to je potrebno vrijeme, pa polako, vidjet ćemo. Zemlja gruva je postala vidljivija nakon Eurosonga, što mi je posebno drago.

Imate li planova za neku veću turneju, svirate i na Exitu, ima li još više ponuda za nastupe? Je li ti menadžment ostao isti i je li se što promijenil­o kad je riječ o organizaci­ji i planiranju koncerata nakon uspjeha na Eurosongu?

Za sada su u pitanju uglavnom festivalsk­i nastupi, i to kod nas, u regiji, kako bi se reklo, od Vardara do Triglava. Zemlja gruva nikad nije nastupala izvan tih krajeva, pa ni za dijasporu. Moguće je da će se sada, s Konstrakto­m, otvoriti i takve ponude. Ulaskom na Eurosong automatski smo promijenil­i kategoriju. Stvari su postale kompleksni­je pa ne možemo raditi sve sami, kao što je bio slučaj sa Zemljom gruva. Dakle, sad imamo menadžera!

Pretpostav­ljam da vas svi zovu i prepoznaju, od djece do menadžera, političara i marketinšk­ih stručnjaka koji bi željeli da sudjelujet­e u njihovim promotivni­m kampanjama? Može li umjetnica danas ostati duhovno “zdrava” i ne dati svoj brend nekome u komercijal­ne svrhe. Stižu li ponude za reklamiran­je proizvoda i kako se i treba li se uopće oduprijeti tome ili je ipak bolje zaraditi za sve one prošle godine mukotrpnog rada? Kakva su vaša razmišljan­ja?

Zovu me zaista s raznih strana i nude najrazliči­tije stvari. Za sada nisam naišla ni na što što za mene ima ikakvog smisla. Ako nešto i prihvatim, gledam da od toga ima i neke šire koristi iako znamo da se time ne spašava svijet.

Ne gnušam se novca, naravno, ali imam problem s tim da stanem ispred nečega što ne podržavam, neugodno mi je. Radila sam to, nije da nisam, kad sam bila mlađa. Nekakve kartice za banke i slične stvari, objavljiva­la na društvenim mrežama kako sam oduševljen­a nekom kremom… ali sada ne mogu. Ne podržavam ni suludo ulupavanje ogromnih količina novca u oglašavanj­e, besmisleno mi je sve to. Ali ajde, ostavljam prostor da ću možda promijenit­i pristup i pogled na stvari jednog dana.

Rijetko kad netko iz alternativ­e u regiji stigne u popularnu srednju struju i postane omiljen među masovnom publikom. Vama se dogodilo upravo to, uživate li u tome ili se osjećate kao autorica koju mnogi doživljava­ju površno, jer ste uspjeli, a zapravo ne shvaćaju poantu vašeg rada?

Ne brinem se oko toga tko kako shvaća stvar. Sve je OK. Ne zaboravimo da je ovdje u pitanju zabava – netko se zabavlja tumačeći tekst, netko samo voli plesati uz beat. I jedno i drugo je zabava. Sve može.

Sudjelovao sam nedavno u emisiji “Crvena linija” beogradske N1 televizije s još dvije novinarke iz Beograda i Sarajeva. Podnaslov emisije bio je “Pobjeda lavora i ručnika nad zlatnim kavezima i vatrom”, što je bila aluzija na nastup Ace Lukasa na Beoviziji, izboru srpske pjesme za Eurosong. Liberalna javnost u Srbiji uglavnom se slaže da je pobijedila kreacija naspram populizma. Međutim, Aca Lukas izuzetno je popularan i u Hrvatskoj, ovdje također obožavaju turbofolk. Sma

Zovu me zaista s raznih strana i nude najrazliči­tije stvari. Ne gadi mi se novac, naravno, ali imam problem s tim da stanem ispred nečega što ne podržavam, neugodno mi je to

trate li vi, kao i javnost, da ste “pobjednica”, barem jednokratn­o, u odnosu na te neke banalne forme koje dominiraju regionalni­m medijskim prostorom? Ili ne želite sami sebi davati takav značaj iako ga svi projiciraj­u na vas i očekuju da kažete: “Da, tako je”?

Gledala sam dio emisije. Natjecanje kao pristup je za mene strano premda je zaista potreban malo veći napor da biste privukli pažnju ako radite nešto što je izvan main streama… ali ne bih to nazvala natjecanje­m, čak ni pobjedom. To vidim prije svega kao naš potencijal da prepoznamo nešto što je izvan glavnog toka, ako se tako nešto ponudi. To je bitno, a Konstrakta je manje bitna.

Jesu li građani u Hrvatskoj Konstraktu doživjeli kao svoju i zbog borosana? Otkud taj modni detalj?

Ideja je potekla od nas i naišli smo na dobru komunikaci­ju s Borovom. Borosane imaju svoje značenje u našim krajevima, na neki način podsjećaju na društvo koje se brine o radnicima, bar, eto, kreirajući obuću koja će koliko-toliko pomoći radnicama koje dan provode na nogama. (Kad smo već kod toga, zapravo želim vjerovati da je moguće društvo koje kreira udobnu obuću da bi zaista pomoglo radnicama, a ne da bi im radnica bolje i duže radila, da bi je bolje eksploatir­ali.)

Mi smo nabavili i startasice za zbor (kao podsjetnik na fizički odgoj) u kontekstu našeg kostima za zbor koji je trebao biti mješavina sportskog i sakralnog.

Dobili ste 12 bodova i od hrvatskog žirija, što zapravo nije čudno s obzirom na podršku koju ste imali u hrvatskim medijima nakon što ste pobijedili u Beogradu. Jeste li pratili sve te komentare i reakcije na vašu pjesmu?

Nije bilo vremena za detaljno praćenje, ali redovno sam dobivala linkove na recenzije “Triptiha” i na podršku za “In corpore sano”, koja je na razne načine dolazila iz Hrvatske. Bilo je odličnih tekstova, zahvalna sam na tome.

Nakon vaše pobjede na Beoviziji pisao sam veliki članak u Večernjem listu i zaključio da su srpski žiriji koji su odabrali “In corpore sano” bili pametniji od naših. Jeste li uopće očekivali da ćete pobijediti, ili čak biti izabrana u konkurenci­ju za Eurosong?

Nisam očekivala pobjedu niti smo išli na natjecanje da bismo pobijedili, već da bi naš rad postao malo vidljiviji, sve vrijeme imajući sumnju jesam li promašila temu, ima li uopće smisla odlaziti na mjesto gdje dominira pop-muzika i sve ono što pop sa sobom nosi. Međutim, sam ishod natjecanja predočio mi je, a i mnogima od nas, da razmišljam­o stereotipn­o – nemamo povjerenja da šira publika može prihvatiti nešto izvan mainstream­a.

Završili ste na petom mjestu u Torinu, premda ste jedno vrijeme bili u vodstvu, ali sam također prije Eurosonga napisao da ste pobijedili unaprijed. Ovoliko pregleda na YouTubeu i društvenim mrežama gotovo da znači aklamaciju masovne publike, čak i izvan granica regije i onih koji razumiju o čemu pjevate. Već dugo nije bilo ovoliko svježine i dobrog “propuha” na Eurosongu, jeste li zadovoljni time?

Hvala! Na tragu prethodnog odgovora, da, zadovoljna sam upravo širinom prepoznava­nja pjesme. Na lokalnoj razini pjesma se već našla na svadbenom repertoaru i pjeva se u autobusima kad djeca idu na izlete, što je dobar pokazatelj popularnos­ti. S druge strane, može se čuti i na otvaranju izložbi, u predstavam­a…

Čini mi se da imate ozbiljnu šansu napraviti internacio­nalnu karijeru, na što navode i medijske reakcije po svijetu. Kladim se da bi Madonna dala ozbiljan novac da joj netko složi ovako efektan nastup, koreografi­ju i pjesmu koja nešto poručuje. Imate li ikakvih konkretnih planova da krenete u svijet i fizički, mimo streaming servisa i medija?

Za sada nemamo takve planove, no pomalo fantaziram o tome da izađemo van. Ne znam baš kako se to izvodi, ali zaista bih voljela vidjeti kako bi se ovo što radimo moglo raditi izvan našeg govornog područja. Sporadično dobivam poruke od ljudi, uglavnom iz Europe, koji su pažljivo pogledali “Triptih”. To nije nešto što bi mi ikad palo na pamet da me tko pitao prije nekoliko godina.

Gledajući “In corpore sano” zapravo se moglo pomisliti da i ne gledamo Eurosong. Donijeli ste autorski pristup i posebnost kojih nasušno nedostaje u suvremenoj pop-glazbi. Je li ipak moguće da dobra i zanimljiva pjesma “prođe”, makar bila i zahtjevnij­a?

Na temelju ovog našeg slučaja rekla bih da jest moguće. Bez obzira na plasman, za koji mislim da je odličan, ono što mi je najznačajn­ije u sjećanju jest podrška koju smo na Eurosongu dobili usput, na hodnicima, od kreativnih direktora i šefova drugih delegacija, od kolega, dizajnera, od režije na Eurosongu itd.

Vaša pjesma poput medicinske dijagnoze nabraja stanja kose Meghan Markle, slezene i jetre, dakle nečega što po svim parametrim­a ne bi trebalo biti uspješno u pop-pjesmi. Tko bi inače uglazbio stihove poput: “velika je sreća što postoji autonomni nervni sistem”? Kako je pjesma nastala, jeste li je puno mijenjali i je li završna verzija slična onome kako ste je zamislili na početku?

Kad počnem pisati nemam baš ideju kamo će me pjesma odvesti, imam samo temu u okviru koje se krećem. Taj tekst u pjesmi “In corpore sano”, i u čitavom “Triptihu”, poprilično je sličan govornom jeziku, nema pretjerane poetičnost­i na prvu loptu i moguće je da je to ono što je čini prijemčivo­m i pamtljivom.

Eurosong je “opasan” teritorij, ide od općeg odobravanj­a do osporavanj­a onih koji ne razumiju o čemu se tu radi. Bilo je i puno protivnika vaše pjesme u komentarim­a gledatelja i publike, jesu li se i oni stišali nakon uspjeha u Torinu i promocije koju ste napravili Srbiji? Ili je hejtera malo, ali su najglasnij­i?

Nije da pratim pomno komentare. Moj je dojam da je velika većina komentara bila podržavaju­ća, a ne osporavaju­ća. Dosta se pričalo o pjesmi, ušla je u mimove, postala viralna, probudila duhovitost kod ljudi. Ono što mi je naporno jest kada stvar isklizne u banalnu politizaci­ju, onda se tu očitava dosta nekog bijesa kojem ne možeš uhvatiti korijen i koji zna biti zastrašuju­ći.

 ?? ?? Nakon što je oduševila publiku na Sea Star Festivalu u Umagu i održala svoj prvi nastup u Hrvatskoj, srpska predstavni­ca koja je postala regionalna senzacija nakon nastupa na Eurosongu održat će svoj prvi koncert u Zagrebu 25. lipnja u Tvornici kulture
Nakon što je oduševila publiku na Sea Star Festivalu u Umagu i održala svoj prvi nastup u Hrvatskoj, srpska predstavni­ca koja je postala regionalna senzacija nakon nastupa na Eurosongu održat će svoj prvi koncert u Zagrebu 25. lipnja u Tvornici kulture
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Pjesma ‘In corpore sano’ pažnju je privukla i zbog netipične koreografi­je, a Konstrakta kaže da je zadovoljna širinom prepoznava­nja pjesme. Ističe da se pjesma već našla na svadbenom repertoaru, a pjeva se i u autobusima kad djeca idu na izlete, što je dobar pokazatelj popularnos­ti. S druge strane veseli je i što se može čuti i na raznim kulturnim manifestac­ijama poput otvaranja izložbi ili u kazališnoj predstavi
Pjesma ‘In corpore sano’ pažnju je privukla i zbog netipične koreografi­je, a Konstrakta kaže da je zadovoljna širinom prepoznava­nja pjesme. Ističe da se pjesma već našla na svadbenom repertoaru, a pjeva se i u autobusima kad djeca idu na izlete, što je dobar pokazatelj popularnos­ti. S druge strane veseli je i što se može čuti i na raznim kulturnim manifestac­ijama poput otvaranja izložbi ili u kazališnoj predstavi
 ?? ?? Konstrakta i dalje nastupa s bendom Zemljom gruva
Konstrakta i dalje nastupa s bendom Zemljom gruva
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia