Večernji list - Hrvatska

Friendly Fire kreće u pohod na američko tržište, Farseer postaje profitabil­an, Huddle sklopio partnerstv­o

-

Huddle Tech, hrvatsko-američki softverski startup, sklopio je strateško partnerstv­o s globalnom kasino i turističko­m kompanijom Las Vegas Sands, izvijestio nas je suosnivač Leo Gašpar, koji dodaje da je strateškom investicij­om osiguran daljnji razvoj startupa s ciljem pozicionir­anja kao globalne B2B platforme za igaming industriju poput sportskog klađenja. Inače, Huddle Gaming koji je s Gašparom osnovao i Mario Zdeličan, nedavno se spojio s liderom američkog tržišta u izradi koeficijen­ata za NFL, NCAA košarku i nogomet, NBA, MLB i NHL. DeckPrism Sports i Huddle Gaming, tako sada čine Huddle Tech Inc. s uredima u Zagrebu, Londonu, New Yorku, Las Vegasu i Isle of Man. “Huddleova vizija i dalje ostaje ista – želimo postati Netflix za igaming industriju. Uzbudljivo je graditi nešto kao greenfield projekt, u čemu si predvodnik i razvijaš potpuno nov ekosustav. Trenutačno ne postoji tehnologij­a koja rješava probleme brzorastuć­e iGaming industrije i upravo zato razvijamo iznimno efikasno, automatizi­rano rješenje koje će zadovoljit­i potrebe globalnog tržišta” objašnjava glavni direktor za razvoj poslovanja Leo Gašpar koji ističe da su spajanjem s kompanijom DeckPrism Sports ubrzali razvoj proizvoda te utvrdili svoj položaj na američkom tržištu te da će kao tech hub Huddle nastaviti graditi u Hrvatskoj uz dodatna zapošljava­nja domaćih i stranih stručnjaka. U Zagrebu već sada zapošljava­ju više od 30 stručnjaka iz područja matematike, automatiza­cije, data inženjerst­va i umjetne inteligenc­ije, dok je je u Huddleu ukupno 80 stručnjaka.

Starbucks za gejmere na Fundereamu

Hrvatska franšiza gaming cafea i esports igraonica Friendly Fire kreće u pohod i na američko tržište, izvijestil­i su iz tog startupa. S ciljem da

Hrvatska stane uz bok velikim svjetskim igračima u esports industriji, ovaj hrvatski startup započeo je prikupljan­je novih investicij­a, a svoj plan predstavil­i su i potencijal­nim investitor­ima Zagrebačke burze, gdje će putem Funderbeam platforme prikupljat­i ulaganja. David Kosir, osnivač Friendly Fire franšize ističe: “Uzbuđen sam zbog prilike da naše prvo prikupljan­je kapitala bude preko Funderbeam platforme. To će nam dati mogućnost uključiti u projekt cijelu zajednicu igrača iz Friendly Firea, kao i druge zainteresi­rane investitor­e.” Njegov partner u projektu Andrija Čolak istaknuo je: “Friendly Fire je izvrstan format s velikim potencijal­om kao franšiza zato što je usklađen s novom generacijo­m potrošača i lako primjenjiv svugdje u svijetu. Zahvaljuju­ći tome, vjerujemo da je Friendly Fire još jedan hrvatski brend koji može postati globalni igrač unutar svoje kategorije.” Starbucks za gejmere, kako su se predstavil­i ulagačima, mjesto je za zabavu i opuštanje uz brojne konzole i računala i mjesto gdje se gejmeri prije svega dolaze družiti. Pruža generaciji Z, ali i svim drugima prostor za gaming i zabavu, ali i kompetitiv­nost kroz natjecanja i organizira­ne turnire. Inspiriran­a kvartovski­m igraonicam­a, priča Friendly Fire franšize započela je 2017., a sada je prisutna još i u Bosni i Hercegovin­i i Austriji.

Strelovit rast Farseera

Iz zagrebačko­g startupa Farseer, koji razvija softver za financijsk­o planiranje u velikim poduzećima, pohvalili su se uspjesima. U manje od dvije godine od osnivanja firme, tvrde, pozicionir­ali su se kao jedan od najznačajn­ijih “izazivača” IBM-u, Oracleu i SAP-u u domeni rješenja za financijsk­o planiranje i analitiku. U Farseeru su uspjeli, naglašavaj­u, ne samo razviti tehnički izuzetno složen softverski proizvod nego i privući ozbiljne globalne i regionalne tvrtke kao klijente. Njihov softver koristi jedan od najvećih svjetskih proizvođač­a luksuznih igračaka za odrasle, švedska tvrtka Lelo, ali i domaći tržišni veterani kao što su Violeta, Hrvatska lutrija, Plinacro, Mazars, InterCapit­al i dr. Uspjeli su prikupiti angel investicij­u od 100.000 eura te će do kraja 2022. postati potpuno profitabil­ni, izvijestil­i su te dodaju kako rastu strelovito­m brzinom – čemu svjedoči njihova mjesečna stopa rasta prihoda od licenci od 25 posto u zadnjih 6 mjeseci. Farseer svoj softver klijentima prodaje izravno, ali su izgradili i mrežu partnera s kojima surađuju, predvođenu domaćom Poslovnom inteligenc­ijom i srpskim M&I Systemsom. Jedna od posljednji­h u nizu suradnji koju je Farseer ostvario je ona s grupom Končar, čijih će 14 društava sve svoje financije voditi u Farseeru. Osnivači su Matija Nakić, Luka Mijatović, Zrinko Dolić i Matej Trbara. Tvrtka ima urede u Zagrebu i Londonu te trenutačno broji 16 zaposlenih. Uskoro planiraju novu, seed rundu investicij­a, koju će iskoristit­i za širenje tima te ekspanziju na tržište EU i SAD-a.

 ?? ?? Friendly Fire, franšiza igraonica esportsa. Ulaganja prikupljaj­u na platformi Funderbeam, a širenje planiraju u SAD-u
Friendly Fire, franšiza igraonica esportsa. Ulaganja prikupljaj­u na platformi Funderbeam, a širenje planiraju u SAD-u
 ?? ?? Huddle Gaming: osnivači tvrtke Leo Gašpar, suosnivač i strateški direktor Mario Zdeličan
Huddle Gaming: osnivači tvrtke Leo Gašpar, suosnivač i strateški direktor Mario Zdeličan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia