Večernji list - Hrvatska

Ovo je roman koji spušta s ružičastih oblaka, govori o okrutnosti ljubavi

- Bojana Radović

Ljeto 1958. Jedna djevojka, koja odrasta u strogoj atmosferi patrijarha­lne obitelji kojoj je jedina škola dopuštena djevojkama ona koju vode časne sestre, prvi put izlazi iz okrilja obitelji te odlazi raditi u dječji ljetni kamp. To je ljeto njezinih prvih seksualnih iskustava, koja će joj obilježiti cijeli život. Pedeset godina kasnije, pokušava rekonstrui­rati to davno ljeto, prisjeća se svojih osjećaja, bilježi nevjerojat­no oštra sjećanja i piše o osobi kakva je tada bila, ali i svemu što je slijedilo.

To je autobiogra­fski roman “Djevojačke uspomene” (Ocean more, Urednica Nataša Medved, prijevod Vlatka Valentić, 99 kuna), cijenjene francuske književnic­e Annie Ernaux, koja odavno pripada među klasike, roman za koji je ugledni Le Point napisao: “Jedno od najznačajn­ijih djela suvremene francuske književnos­ti”. U čemu je, dakle, njegova tajna?

U prvom redu u razoružava­jućoj iskrenosti kakva se rijetko sreće u autobiogra­fskim djelima, jer teško se odreći svojevrsne lakirovke vlastite prošlosti. Miljama daleko od bilo kakve milosti prema samoj sebi i toj neuglednoj i nevoljenoj djevojci kakva je nekada bila, Ernaux piše o tom sudbonosno­m ljetu, zapravo o dvije noći koje je provela u krevetu muškarca u kojeg se beznadno zaljubila, a koji je u svojoj uzvišenoj muškosti nju okrivio za vlastitu nemogućnos­t da joj oduzme djevičanst­vo. Tek pedeset godina kasnije ta je žena u stanju misliti, i pisati o svim poniženjim­a koje je samoj sebi priuštila u ime velike ljubavi, ali i o svim okrutnosti­ma koje su joj bez imalo milosti priredili svi koji su kao promatrači sudjeloval­i u toj ljubavi, koristeći njezino tijelo i uništavaju­ći joj duh. Ovo tako postaju zapisi koji će zauvijek u čitatelju ubiti pojam ljubavnih ružičastih oblaka i lakoće kojom se potone u zanesenost prvom ljubavlju i prvim strastima. Ova priča doslovno baca na zemlju, jer ne samo da govori o brutalnoj okrutnosti ljubavi, već tematizira i to koliko tih krivo umjerenih nada i očekivanja dolazi iz šablona koje nameću velike ljubavne priče iz romana, filmova, šansona...

 ?? ?? Roman o ženskoj žudnji Autorica Annie Ernaux, Ocean more, 99 kuna
Roman o ženskoj žudnji Autorica Annie Ernaux, Ocean more, 99 kuna
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia