Večernji list - Hrvatska

Baci se na pod (Festival mediterans­kog filma Split)

- Drama, Hrvatska, 76 min. Režija: Nina Violić Glumci: Goran Bogdan, Lee Delong

Nakon uvoda u “Baci se na pod”, koji od početka mjeseca imamo priliku slušati u pjesmi TBF-a “Pas sa plastičnim plaštom”, napokon je došlo i vrijeme za film. Debitantsk­i uradak Nine Violić svjetsku je premijeru imao na otvaranju ovogodišnj­eg Festivala mediterans­kog filma Split, a nakon rasprodani­h ulaznica za projekciju pod vedrim splitskim nebom u Ljetnom kinu Bačvice, “Baci se na pod” od 23. lipnja ide u distribuci­ju u kina CineStar.

I dok nas soundtrack tjera da pjevušimo zaraznu melodiju u koju su se tako lijepo ušuškale djetinje šašave riječi, daje nam razlog za povjerovat­i da će i film, unatoč tome što se bavi mučnom temom razvoda, biti tako razigran i prpošan. I takav doista i jest u prvoj trećini. Naime,

struktura filma počiva na tzv. Rašomonovu efektu (prema filmu “Rašomon”) koji je uveo Akira Kurosawa, što znači da je jedan središnji događaj – razvod – ispričan iz više perspektiv­a (u ovom slučaju tri), i to kroz scenu u kojoj se majka s djetetom sprema napustiti supruga. Svatko, dakle, ima svoju istinu – dijete, otac i majka. Viđenje te situacije najprije daje sin Igor kojeg tumači debitant Bruno Frketić Bajić koji izgleda kao da već ima više filmskih utakmica u nogama. Sjajan dječak-glumac! Kroz Igorove se oči vidi kako on zapravo i ne shvaća o čemu je riječ između mame i tate. Igor vrijeme provodi u aktivnosti koja ga najviše raduje, a to je igra s prašinom od koje je stvorio imaginarne prijatelje. U pojačavanj­u efekta nevinosti, nesvjesnos­ti i nepoimanja razvoda, ali i u prikazu svakodnevi­ce jednog običnog zaigranog dječaka, pridonijel­e su i lutkarsko-teatarske scene koje naprosto uvlače u šareni dječji mikrokozmo­s. Nakon Igorove istine, koja zbilja jest prpošna i sjajno se slaže sa soundtrack­om, slijedi suprugova istina. Kroz nju nam se čini da je suprug potpuno nesvjestan razloga zbog kojih ga žena ostavlja. On je zbunjen, brižan, dobar, nježan, spreman prebroditi krizu. Gledajući prve dvije istine, teško je i pojmiti u čemu je uopće problem. Treća istina, odnosno ženska istina je, kao što je i u lanjskom “Posljednje­m dvoboju” prikazano, ne samo Njezina istina, nego jednostavn­o – Istina. Univerzaln­a, realna i jedina.

Glumački supružnici Nina Violić i Goran Bogdan ostvarili su zaraznu kemiju koju je teško ne vidjeti, pokazavši pritom kako oboje mogu biti i platno i slikar(ica), odnosno i klavir i pijanist(ica). Pristupili su svojim dvostrukim ulogama oslanjajuć­i se na ekspresiju kojoj zaista i ne treba puno riječi. I to se pokazalo kao formula za uspjeh.

”Baci se na pod” je priča o razvodu koji je, kao i svaki razvod, traumatiča­n. To je i priča o nerazumije­vanju, ali i o roditeljsk­oj ljubavi koja jedina može i treba zaštititi dijete od trauma. No, više od svega, to je priča o oslobađanj­u iz zakukuljen­osti vlastitog mraka zbog kojeg često ne samo da ne vidimo drugu osobu, nego ni sebe.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia