Večernji list - Hrvatska

S Bajkala izlaz iz siromaštva je odlazak u krvavi rat

-

Vojna počasna garda plotunom, a limena glazba koračnicom, ispratili su 31-godišnjeg Stepana Osejeva na groblju u Burjatiji, blizu spomen-obilježja poginulim antifašist­ima u Drugom svjetskom ratu na kojem piše da su se borili za svoju domovinu. On je poginuo u Ukrajini, u blizini Makariva u jednoj od krvavih borbi. Bio je, rekao je jedan od govornika, oduvijek odan svojoj domovini i borio se protiv “nacističke prljavštin­e”.

– Ponosni smo na naše dječake koji časno i časno ispunjavaj­u svoju vojnu dužnost u Ukrajini, na plodnoj ukrajinsko­j zemlji, gdje je, nažalost, ponovno uskrsnuo nacizam – naglasio je u svom govoru, načelnik okruga Kjahta Bimba Nimajev. Majka poginulog, ravnatelji­ca škole, novinarima je rekla da je sin izabrao vojnu službu jer mu nije mogla pružiti obrazovanj­e koje bi mu otvorilo prilike. – Odlazak u vojsku bio nam je jedini izlaz. On nije stvoren za rat, ali na kraju se morao boriti – rekla je.

Skončao 7000 kilometara od rodnog sela

Koliko je točno vojnika iz Burjatije, jedne od ruskih republika, dosad poginulo u Ukrajini, ne zna se točno, a vjerojatno se nikad neće ni doznati, no broj se kreće između 120 i 200. Burjatija je, kažu, dala više vojnika nego druge republike ako se gleda omjer broja stanovnika, što ide na ruku analitičar­ima koji tvrde da Vladimir Putin u rat u Ukrajinu šalje mahom vojnike iz siromašnih regija. Burjatija je u samom vrhu među regijama po omjeru broja vojnika i stanovnika, odmah uz sjevernoka­vkasku republiku Dagestan. Lokalni mediji izvijestil­i su da je u samo jednom danu u sportskoj dvorani koja se koristi za streličars­tvo bilo organizira­no pet komemoraci­ja. Na groblju na rubu glavnog grada UlanUdea pokopan je i Igor Genadjevič Sitnikov čiji je život na ratištu skončao u 21. godini, oko 7000 kilometara od rodnog sela. Na ratište je poslan kao član 30. topničke brigade 36. armije. Republika Burjatija prostire se na oko 351.300 četvornih kilometara i čini dva posto cijele Ruske Federacije, što je približno površina Njemačke, no u njoj živi tek oko milijun stanovnika, od čega polovica u glavnom gradu Ulan Udeu. Na jednom četvornom kilometru žive u prosjeku tri stanovnika. Govornici, predstavni­ci političkih i vojnih struktura, na sprovodima nižu propagandn­e fraze o tome da su pali braneći domovinu od nacista i da su junački ispunili svoju vojničku dužnost. No, nisu, naglašava se, poginuli u ratu, nego u specijalno­j vojnoj operaciji. Glavni grad pun je zastava i iscrtanih slova Z koje se vidi i na postolju sedam metara visokog spomenika Vladimiru, ne Putinu, nego Lenjinu, navodno najvećem na svijetu. Trećina stanovnika Burjati

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia