Večernji list - Hrvatska

Zeusovi ljubavni plodovi

Na Kreti s posebnim marom uživaju u plodovima mora i kozjem siru i ta jela obilno zalijevaju teškim vinom

-

Kažu da se Semela zagledala u Zeusa čim se on iskrcao na feničko tlo i ponudila se olimpskom vrhovniku već tamo na obalama kojima je vladao kralj Agenor. Ali u krivo vrijeme! Jer Zeus je već bio opčinjen čarima princeze Europe i bio je smislio plan kako će je odmamiti od njezina strogog i brižnog oca. Povrh toga, ako je Semela bila zanosna i lijepa, Europa je bila još zamamnija i još ljepša. Pa se, kako tvrde na Kreti, Zeus pretvorio u bijelog bika koji je svojim čarobnim dahom privukao Europu i djevojka ga je ništa ne sluteći zajahala i onda se razdragani oboje uputiše preko mora. Ali ni Semela nije mirovala. Skočila je i ona u more i zaplivala za zaigranim ljubavnici­ma, a kad se ovi baš tamo na obalama Krete predadoše jedan drugome, izroni i ona iz valova i prikrije se u gustom šumarku. Čekala je tako strpljiva ali svejednako opčinjena danima. A kada se Zeus konačno umorio i opet poprimio svoj pravi lik, obdarivši Europu bogatim darovima kako bi se mogla trajno nastaniti na Kreti i tamo mu bezbrižno roditi slavne sinove i kraljeve Minosa, Radamanta i Sarpedona, Semela iskoriti vrhovnikov umor i krišom se privije uz njega.

Dok ga je usnulog milovala, on samo sneno reče: – Premoren sam i gladan, nađi sebi boljeg ljubavnika. Evo ti moj braco Posejdon, on odavno nije imao takvu krasoticu. Odmakne se tada povrijeđen­o Feničanka i zakune se da će se osvetiti Zeusu što je tako olako prezreo njezinu inače osjetljivu narav. Pa skoči opet u more, dopliva do Eubeje i pokuca na vrata Posejdonov­e palače. Kad su je pripustili pred boga, on sasluša njezinu jadikovku, a onda je ne časeći ni časa povali odmah na podu prijamne dvorane. Budući da su se dovoljno nasladili i svaki na svoj način osvetili Zeusu, Semelu opet obuze dotad zatomljena strast. Sažali se tada moćni Posejdon i još jednom je povali, a onda je utješno uputi u jednu do tada još neotkriven­u tajnu. – Evo, odnesi mu ovih morskih plodova, zamiješaj ih s maslinovim uljem pa začini sirom.To ti je omiljeno jelo moga brace nakon kojeg ga hvata silna želja pa ne može odoljeti nijednoj ženi, bila ona božica ili smrtno biće.

Poslušala je Semela spasonosni savjet i uskoro opet izroni na Kreti noseći u rukama pladanj pun morskih plodova i kozjeg sira. I doista, razveseli se Zeus neočekivan­om daru pa odmah navali na rakove, školjke, hobotnice i ježeve posute sirom i zalivene maslinovim uljem kao zlatom i dijamantim­a. Pa kad se nasitio bez puno pitanja prodre u Semelu, a ona mu se podavala još jačim žarom no što se ono u bijesu bila podala Posejdonu. Zeus i Semela uživali su u ljubavnoj igri krijepeći se sirom i plodovima mora, a kada su se konačno odvojili, bili su se toliko nasitili jedan drugoga da im rastanak nije teško pao.

Ali, na žalost, tu priči nije bio kraj. Ljubomorna i osvetoljub­iva Zeusova žena Hera presrela je Semelu dok je plivala natrag prema Feniciji i opet joj probudi staru strast tvrdeći da je njihova ljubavna igra bila mačji kašalj prema onoj koja je očekuje ako joj se Zeus prikaže u svoj svojoj moći i snazi. Povjeroval­a je Feničanka u Herinu priču pa je opet nakupila plodova mora i iznijela ih pred Zeusa. Nakon što se nasitio omiljene hrane, on udovolji njezinoj molbi i doista joj se prikaže u svoj svojoj veličini i snazi. Ali budući da toj silini i sjaju nije mogao odoljeti nijedan bog ni čovjek, sprži Zeusov lik jadnu Semelu, a mali Dioniz koji se već koprcao u njezinoj utrobi bi spašen nekim čudom i postane ubrzo jedan od očevih miljenika.

Tako barem tvrde na Kreti. Stoga tamo s posebnim marom uživaju u plodovima mora i kozjem siru. Zalijevaju ta jela obilno teškim vinom pa onda padaju u uzvišeni zanos slaveći podjednako Dioniza, njegovo neobično podrijetlo, a iznad svega njegov božanski napitak. Čak ovinjeni i trajno opčinjeni morem znaju tvrditi da vinski bog nije Zeusov sin, već da je njegov brat Posejdon oplodio pohotnu Semelu kada ju je ono povalio.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia