Večernji list - Hrvatska

Održana deveta Utrka solarnih automobila SOELA 2022.

-

tradiciona­lna, deveta Utrka solarnih automobila SOELA 2022. održana je s rekordnim brojem sudionika u organizaci­ji RCK Tehničke škole Sisak i Sisačko-moslavačke županije.

Sudionici Utrke natjecali su se u dvije kategorije: zadanom i slobodnom stilu. Pobjedničk­a ekipa devete Utrke solarnih automobila u zadanom stilu jest Elektroteh­nička i prometna škola Osijek. Drugo mjesto osvojio je tim Srednje strukovne škole kralja Zvonimira Knin, a treće mjesto tim Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik. U slobodnom stilu prvo mjesto osvojio je tim Elektroteh­ničke škole Split. Nagradu za najbolji dizajn ove godine dobila je Strukovna škola Đurđevac.

Prva utrka SOELA krenula je 2013. godine s početnih pet automobila, dok je na ovoj, devetoj utrci sudjeloval­o čak 21 vozilo iz 17 škola i jednog fakulteta iz Hrvatske i BiH.

Podsjetimo, u sklopu prijave za natjecanje na utrci SOELA svaka natjecatel­jska ekipa (škola) mora napraviti solarni automobil od istih zadanih tehničkih komponenti te u sklopu redovnog naStambeno stavnog procesa sa svojim mentorima projektira­ti oblik solarnog automobila i ugraditi zadanu opremu.

SOELA ima za cilj potaknuti razvoj novih inovativni­h izvannasta­vnih aktivnosti kojima se potiče primjena obnovljivi­h izvora energije za napajanje vozila, primjena novih metoda obrazovanj­a učenika koje će im dati specifična znanja kako bi bili konkurentn­iji na tržištu rada te poboljšanj­e standarda realizacij­e praktične nastave atraktivni­m programom izrade solarnog električno­g automobila.

 ?? ?? U NATJECANJU na ulicama Siska sudjeloval­o je 26 srednjih škola i jedan fakultet iz RH i nekoliko ekipa iz susjednih država
U NATJECANJU na ulicama Siska sudjeloval­o je 26 srednjih škola i jedan fakultet iz RH i nekoliko ekipa iz susjednih država

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia