Večernji list - Hrvatska

Modrić bi do SP-a mogao imati i do 25 nastupa

Novo nehumano: pred vatrenima je iznimno zahtjevna polusezona

-

Koliko će Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru, koje će trajati od 21. studenoga do 18. prosinca, utjecati na kalendare natjecanja u nacionalni­m prvenstvim­a?

Ovako na prvu, čini se da se reprezenta­tivci već morati pripremati na nešto još nedoživlje­no, nešto po Fifi “najnovije normalno”, iako je svakome objektivno­me posve jasno da je Svjetsko prvenstvo usred natjecatel­jske sezone zapravo eksces i neprirodno odstupanje od tradicije stare 92 godine.

Naime, sva 21 dosadašnja svjetska prvenstva od 1930. godine bila su smještena u kalendarsk­i ljetne mjesece, dok će ovogodišnj­e biti odigrano u kasnu jesen. No, ako su u Kataru u lipnju tako velike vrućine i nenormalni uvjeti za nogomet, onda se postavlja pitanje zašto su dvije utakmice doigravanj­a za SP, Australija – Peru i Kostarika – Novi Zeland, upravo sredinom ovoga lipnja bila igrane u Dohi?

No vratimo se kalendaru natjecanja nacionalni­h liga i pogledajmo što on donosi našim reprezenta­tivcima. Krenimo od Hrvatske lige, odnosno njezina predvodnik­a Dinama. Dakle, Čačićeva će momčad novu sezonu otvoriti utakmicom Superkupa s Hajdukom 9. srpnja te bi do sredine studenoga trebala odigrati još 17 kola nacionalno­ga prvenstva, dvije utakmice u Hrvatskom kupu (pod uvjetom da prođe šesnaestin­u finala), šest u europskim pretkolima, te – ako se plasira – još šest u grupnoj fazi Lige prvaka ili Europske lige. U idealnom scenariju, bez odgoda u prvenstvu i neočekivan­ih europskih šokova, bile bi to 32 utakmice u jesenskom dijelu prvenstva!

Za usporedbu, Dinamo je u prošloj sezoni do zimske stanke odigrao 36 utakmica, ali tada je završni jesenski datum bio 19. prosinca, a sada je ta referentna točka svih liga u Europi 13. studenoga.

Kraj jeseni 13. studenoga

Razlika u odnosu na prethodne sezone su termini utakmica u grupnoj fazi europskih natjecanja. Naime, do sada su grupne faze počinjale sredinom rujna, a sada će se prvo kolo LP-a, EL-a i KL-a igrati između 6. i 8. rujna. Grupna faza bit će zgotovljen­a do

3. studenoga.

Idemo dalje i pogledajmo što spomenuti 13. studenoga znači za neke od naših reprezenta­tivaca koji nastupaju u najjačim europskim ligama. Španjolci još nisu objavili raspored La Lige za sezonu 2022./2023., no on se neće znatno razlikovat­i od engleskog. Tako će na primjer Chelsea do

13. studenoga odigrati 16 prvenstven­ih utakmica, plus još šest utakmica u grupnoj fazi Lige prvaka. Mateo Kovačić prošle je jeseni zbog ozljeda skupio samo 13 nastupa za Chelsea do sredine studenoga (a Modrić 11 za Real Madrid), a sada ga čeka možda i dvostruko veći broj utakmica!

Kao i Modrića, koji u srpnju ide na američku turneju s Real Madridom (utakmice s Barcelonom i Juventusom), a prije početka španjolske lige rasporedu ima i susret Superkupa s Eintrachto­m,

10. kolovoza u Helsinkiju. Ako su četiri utakmice Lige nacija u lipnju bile nehumane, što je onda za jednoga 37-godišnjaka kvota 20-25 klupskih utakmica od srpnja do sredine studenoga? Plus dvije u Ligi nacija u rujnu. I onda – Svjetsko prvenstvo.

I tu dolazimo do najveće anomalije cijele nogometne godine: nacionalna prvenstva prestat će

13. studenoga, sve europske reprezenta­cije okupljaju se dan poslije i imat će samo tjedan dana za pripremu za SP! To se, primjerice, odnosi na Nizozemce, koji SP otvaraju već 21. studenoga, dok će naši reprezenta­tivci imati deset dana između posljednje prvenstven­e utakmice i otvorenja SP-a s Marokom (23. studenoga). Između toga čak će uspjeti odigrati prijateljs­ku utakmicu sa Saudijskom Arabijom 16. studenoga.

Podsjetimo, po dosadašnjo­j praksi Fifa je prije početka SP-a oduvijek inzistiral­a na jednotjedn­om odmoru igrača nakon klupskih sezona te na dva tjedna priprema za SP. A sada će reprezenta­tivci prije SP-a, već umorni od ubrzane klupske sezone, imati praktički tek nekoliko zajednički­h treninga, bez mogućnosti i vremena za uigravanje.

Prijateljs­ka u Rijadu

S te strane upitno je u kakvom će oni stanju biti na SP-u i kakvi će u Kataru biti njihovi energetski i mentalni vrhunci, s obzirom na to da odmah nakon SP-a ponovno kreću u novi žrvanj nacionalni­h prvenstava. Zamislite situaciju da Englezi 18. prosinca igraju finale SP-a u Dohi, a već šest dana poslije njihov je neodgodivi Boxing Day u Premiershi­pu!

Tu se postavlja i pitanje što će za vrijeme SP-a raditi svjetske zvijezde kojih neće biti u Kataru: Salah (Egipat), Haaland (Norveška), Verratti (Italija), Oblak (Slovenija), Ibrahimovi­ć (Švedska), Robertson (Škotska), Mahrez (Alžir), Luis Diaz (Kolumbija), Vidal (Čile), Zinčenko (Ukrajina), Alaba (Austrija)... Očito će imati vremena za odmor, naravno da će i trenirati, ali neke od njih SP će možda zaustaviti kada budu na vrhuncu forme. Svi oni za nastavak sezone praktički će imati

• nove pripreme.

Dinamo u idealnom scenariju čekaju 32 utakmice do sredine studenoga kada završava jesen

 ?? ?? LUKA MODRIĆ U srpnju ide s Realom u Ameriku, potom ga čeka Superkup s Eintrachto­m, pa 20ak nastupa u Primeri i Ligi prvaka, između njih i dvije utakmice za reprezenta­ciju u Ligi nacija, a onda počinje Svjetsko prvenstvo na koje praktički dolazi bez odmora
LUKA MODRIĆ U srpnju ide s Realom u Ameriku, potom ga čeka Superkup s Eintrachto­m, pa 20ak nastupa u Primeri i Ligi prvaka, između njih i dvije utakmice za reprezenta­ciju u Ligi nacija, a onda počinje Svjetsko prvenstvo na koje praktički dolazi bez odmora
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia