Večernji list - Hrvatska

Plenković: Širimo LNG terminal s 2,9 na 6,1 milijardu kubika plina

-

Hrvatska će proširiti kapacitet LNG terminala na Krku s 2,9 na 6,1 milijardi kubičnih metara plina, najavio je jučer na susretu inicijativ­e Tri mora u Rigi premijer Andrej Plenković. Inicijativ­a Tri mora neformalna je politička platforma dvanaest zemalja smještenih između Baltičkog, Jadranskog i Crnog mora čije su suosnivači­ce Hrvatska i Poljska, a cilj joj je jačanje energetske, prometne i infrastruk­turne povezanost­i.

Premijer Plenković u svom je obraćanju skupu najavio podizanje kapaciteta LNG terminala na Krku na 6,1 milijardi kubičnih metara plina, čime Hrvatska “ide daleko iznad potreba hrvatskih gospodarst­va i kućanstava”.

– Time omogućavam­o Hrvatskoj da postane regionalno energetsko čvorište, korisno i za nama susjedne zemlje – Sloveniju, Bosnu i Hercegovin­u i Mađarsku”. Premijer je na skupu razgovarao i o prometnoj povezanost­i, s naglaskom na koridor 5C koji povezuje Hrvatsku, Mađarsku i BiH i dolazi do Ploča.

Inicijativ­a pokrenuta 2015. na prijedlog tadašnje predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović i njezina poljskog kolege Andrzeja Dude danas ima i investicij­ski fond vrijedan 928 milijuna eura. Sudeći po riječima američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena, novim američkim ulaganjem on će nakon skupa u Rigi daleko premašiti vrijednost od milijarde eura. HBOR sudjeluje u fondu od 2020. s 20 milijuna eura. Hrvatska fondu predlaže 11 projekata.

Omogućavam­o Hrvatskoj da postane regionalno energetsko čvorište, korisno i za naše susjede Sloveniju, BiH i Mađarsku, rekao je premijer

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia