Večernji list - Hrvatska

Kako je lijevo-liberalno u Splitu postalo “sirovo”

- Dragan Bagić, sociolog

Prijevreme­ni izbori za gradonačel­nika i Gradsko vijeće Splita postaju jedan od najznačajn­ijih političkih događaja u posljednji­h nekoliko godina. Sama odluka gradonačel­nika Puljka da razriješi krizu vlasti s jedne strane izazvanu skandalima koje je proizveo njegov zamjenik Ivošević, a s druge strane nestabilno­m većinom u Gradskom vijeću već je imala potencijal prerastanj­a u presedan. Puljak je odlučio u krizi vlasti vratiti mandat građanima i tražiti od njih pravorijek kako o ponašanju Bojana Ivoševića tako i o političkim postupcima stranaka koje su činile tanku i nestabilnu većinu u Gradskom vijeću. To je postupak suprotan navadama hrvatskih političkih elita koje čine sve kako bi izbjegle izbore i zadržale se na poziciji vlasti bez obzira na cijenu, kako onu koja se plaća neefikasno­šću neprirodni­h i nestabilni­h koalicija tako i onu koja se plaća povjerenje­m građana u političare kada se brane svi postupci političkih suradnika do zadnje kapi krvi. Prva istraživan­ja javnog mnijenja, koja su nagovješta­vala glatku pobjedu Puljka, davala su signal da bi takvo “neuobičaje­no” ponašanje političara građani mogli obilato nagraditi. Sve je izgledalo kao da će Puljak i Split poslati jednu jako važnu poruku ostatku Hrvatske, a to je da se politička hrabrost i odgovornos­t isplate te da se ne treba bojati vratiti mandat građanima ako je vlast nestabilna, a vi imate što autentično ponuditi građanima. Hrvatskoj nedostaju takvi pozitivni primjeri koji bi mogli promijenit­i neke uobičajene obrasce ponašanja hrvatskih političara.

Druga vrsta presedana

Međutim, kako se kampanja razvija, sve više izgleda kao da će prijevreme­ni splitski izbori postati druga vrsta presedana, ona koja govori o tome ima li razlika između dvaju blokova na koje se hrvatska politika uobičajeno dijeli. Većina političkih procesa u Hrvatskoj dominantno je organizira­na oko ključnog identitets­kog rascjepa u hrvatskom društvu. Taj rascjep dijeli birače na dva relativno velika segmenta koji se razlikuju u pogledu temeljenih odrednica osobnog i kolektivno­g identiteta kao i dominantni­m vrijednost­ima (i naravno, sve veći treći segment koji nema jasan identitet osim da bježi od opisane podjele). Jedan segment obično se naziva “desnim”, a karakteriz­iraju ga isticanje nominalne pripadnost­i katoličans­tvu i na običaju utemeljena religiozno­st (ne nužno i istinska duhovnost i vjera), više ili manje isključivi nacionaliz­am, skepsa prema socijalist­ičkom nasljeđu i jugoslaven­skoj prošlosti, djelomični tradiciona­lizam i kolektiviz­am. Drugi segment koji se opisuje kao “lijevo-liberalni” karakteriz­ira sekulariza­m u javnom prostoru (ne nužno i izostanak religiozno­sti u privatnoj sferi), vrednovanj­e individual­nih sloboda i ljudskih prava iznad kolektivit­eta (osim kada se radi o nacionalni­m manjinama), skepsa prema izraženom nacionaliz­mu te kritičnost prema nasljeđu 1990-ih, orijentaci­ja na modernisti­čke vrijednost­i i uvažavanje pluralizma životnih stilova (osim kada se radi o tradiciona­lističkim životnim stilovima). Svaki od ova dva dijela našeg društva gaji puno predrasuda prema pripadnici­ma drugog segmenta, pri čemu se te predrasude izražavaju različitim stilovima, od vrlo brutalnog i direktnog na društvenim mrežama do profinjeno­g i uvijenog u “službeniji­m forumima”. Tako su pripadnici “lijevo-liberalnog” segmenta za one s desne strane redom “komunjare i jugonostal­gičari”, “protivnici svega hrvatskog”, “prepredeni pripadnici elite”, “umišljeni urbani tipovi” i sl. Oni s desne strane su od ovih s lijeve često karakteriz­irani kao “primitivni”, “sirovi”, “isključivi”, “beskrupulo­zni” i “autokrati”. Tu je i nezaobilaz­na etiketa “kriminala i korupcije” rezerviran­a za HDZ-ov dio desnog spektra.

Splitski “seks-skandal” i Puljkova reakcija na njega pomažu razbiti neke od navedenih stereotipa. Prije svega, ovaj događaj lijepo pokazuje da i “lijevo-liberalni”, vrlo učeni pojedinci koji visoko drže do sebe mogu ispasti vrlo “primitivni” i “sirovi”. Sadržaj prepiske, bez obzira na njezinu pozadinu, jasno ilustrira kako dva bliska suradnika Ivice Puljka nemaju naročito profinjen odnos prema ženama, zavođenju i spolnim odnosima. Njihova komunikaci­ja o toj temi posve dobro potpada pod ono što se uobičajeno u vezi s tim temama opisuje epitetom “sirovo”. Dio javnosti koji na slične ispade pripadnika “desnog” segmenta reagira oštrom moralnom osudom ovaj puta ostaje relativno blag. S druge strane, Puljkova obrana suradnika dobro se može opisati “beskrupulo­znom”. Naime, Puljak i saborske zastupnice njegove stranke bi vjerojatno, da su uloge obrnute, oštro napadali onoga, primjerice HDZ, tko bi na isti način branio svoje istaknute članove u sličnoj situaciji.

Ipak su svi političari isti?

Tako splitski presedan, umjesto da nam pokaže “kako svi nisu isti”, kako se na početku činilo, sve više doprinosi razbijanju nade i potvrđivan­ju široko prihvaćanj­e maksime da su “svi političari isti”. S druge strane, korisno je to što doprinosi razbijanju stereotipa koje pripadnici “lijevo-liberalnog” segmenta imaju o “svojim” političari­ma, pokazujući da i njima dobro pristaju stereotipi koje vole lijepiti političari­ma s one druge strane. Iako će neki na “desnici” likovati zbog razbijanja kredibilit­eta “lijevo-liberalnih”, to ih ne lišava odgovornos­ti za vlastite neutemelje­ne i isprazne stereotipe koje gaje prema drugom dijelu hrvatske političke zajednice. Ujedno ovaj slučaj dobro pokazuje da moralna svojstva nisu kolektivna politička kategorija nego obilježje pojedinca.

Splitski slučaj doprinosi razbijanju stereotipa koje pripadnici “lijevolibe­ralnog” segmenta imaju o “svojim” političari­ma, pokazujući da i njima dobro pristaju stereotipi koje vole lijepiti političari­ma s one druge strane

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia