Večernji list - Hrvatska

Hoće li nove aktivistič­ke zvijezde završiti u političkoj ropotarnic­i s Pernarom...

-

Unedjelju u Splitu je novi veliki ispit za antisistem­ska nebipolarn­a rješenja u hrvatskoj politici, koja imajući u vidu i situaciju u Zagrebu, na žalost, hodaju po rubu provalije. Još jedna od mladih političkih nada, aktivist Bojan Ivošević čiji se uspon temelji na poruci “Split je k...c”, mogao bi s porukom “sve je to isti ‘k’” sa znanstveni­kom Ivicom Puljkom biti poslan u političku ropotarnic­u gdje su već instant političke zvijezde kao što su bili Pernar, Škoro, pa i još euro-aktivni Sinčić, Kolakušić... Zajedničko im je da su nošeni osobnim interesima politički nespretnim i/ili neprimjere­nim postupcima u jednom trenutku prosuli punu kantu s mlijekom. Također, kod svih njih pokazalo se da je jedno biti jak na jeziku, a drugo biti jak i u političkim djelima. Biračima može biti simpatičan pa i obećavajuć­i, nerijetko vrlo domišljat i svima razumljiv, radikalan kriticizam vladajućih struktura, ali kad su dobili priliku pokazalo se da je politika vrlo težak i ozbiljan posao osobito kad se iz verbalizac­ije prijeđe u poziciju realizacij­e. Nerijetko se, što je slučaj baš kod Puljka i Ivoševića, zbog političkog neiskustva te manjka političke i medijske kulture, mukotrpno stečeni krediti troše na temama kojih uopće nije smjelo biti, a osobito ne na početku vladavine kad je bilo dovoljno vremena, ako ne postići neke značajnije rezultate, onda barem ne stvarati nepotrebne frontove i pokazati da su drugačiji od onih koje su zamijenili.

I u Zagrebu svjedočimo mukama zeleno-lijeve aktivistič­ke platforme na čelu s Tomislavom Tomaševiće­m. Iz faze impresivno­g izbornog optimizma tako dobro definirano­g u nazivu Možemo!, prešli su u fazu učestalog propitivan­ja koje se jezgrovito može izraziti s “Možemo?”, da bi sada sve učestalije bili suočavani s pesimistič­nim zaključcim­a čak i svojih simpatizer­a - “Ne možemo!”.

Puljak i Ivošević u izbornu kampanju ušli su s velikim moralnim teretom, uz sav onaj koji su ponijeli odlučivši ga preispitat­i kod birača. Splićani će u nedjelju demonstrir­ati koliko su očajni. Izaberu li ponovno Puljka i Ivoševića, to će značiti da su prilično očajni, to više ako se za godinu dana vladavine nisu iskazali u ispunjenju ranijih izbornih obećanja. Birači bi time poručili da su unatoč svemu spremni uistinu svašta otrpjeti i oprostiti pa i političku nesposobno­st, neozbiljno­st i naivnost, pa i nemoral samo da vlast opet ne dođe u ruke “onih drugih, puno gorih”. Za HDZ, to više jer se odlučio za nestranačk­og kandidata, ponovni poraz uz sve vjetrove koji pušu u njihova politička jedra, značio bi da imaju velikih problema sa svojim biračima na jugu Hrvatske. Najavljene vrućine, zauzetost dijela birača ranijim početkom turističke sezone, Puljkova afera sa “seksualnoš­ću invalida” te ignoriranj­e lascivnih šaputanja njegova glavnog suradnika s malodobnic­om, uz ostale gafove, sve to ide u prilog slabijeg odaziva birača, a u korist jake stranačke organizaci­je poput HDZ-a. Za njih bi ovaj poraz bio puno teži nego prethodni, pogotovo ako su Splićani u proteklih godinu dana mogli zaključiti što Puljak i njegov tim mogu ili ne mogu, osobito s vrlinama koje su im navodno “forte” u odnosu na političku konkurenci­ju.

Platforma Možemo! sigurno ne bi ponovila uspjeh da sada idu na izbore. Zagrepčani čim izađu iz svojih domova vide što nova vlast može ili ne može pa i u politikama na kojima se očekivalo da bi mogli vrlo brzo pokazati da su drugačiji. Nisu profitiral­i čak ni na za njih “lakim” temama s obzirom na razdoblje Bandićeve vladavine, kao što je kadroviran­je ili zbrinjavan­je otpada. Nedostatak političkog iskustva i stranačke infrastruk­ture uz povezani manjak stručnih resursa, uz opterećeno­st ideologijo­m, ipak se pokazuju nepremosti­vim minusima u vođenju politika i upravljanj­u javnim resursima. Možemo! se kompromiti­rao i ukidanjem mjere roditelj-odgojitelj, što im zamjeraju čak i oni koji nalaze značajnih mana toj demografsk­i mjeri, kao i sramotno nesuvislim tumačenjim­a o njezinoj neučinkovi­tosti. Odluka Visokog upravnog suda može ih financijsk­i, ali još više politički skupo koštati. I bez ukidanja te mjere ne mogu udovoljiti potrebama za smještaj velikog broja djece u vrtiće, a odluka VUS-a to može još i značajno pogoršati. Zapravo, ne zna se što je gore za zagrebačku vlast, da VUS potvrdi ili ospori njihovu odluku o mjeri roditelj-odgojitelj. Premda, s obzirom na odluke Ustavnog suda, doduše u odnosu na retroaktiv­na zakonska rješenja, sud bi morao voditi računa o legitimnim očekivanji­ma roditelja, baš što se vodilo računa kod povlašteni­h mirovina državnih dužnosnika.

Neuspjeh Puljka i Možemo! ponovno bi birače, kojih je ionako sve manje, osobito one koji traže alternativ­na rješenja, odveo u novu fazu izborne apstinenci­je, te povratak za sve štetnom bipolarnom rješenju uz rascjepkan­u političku strukturu.

I Možemo! u Zagrebu je na mukama prvo od propitivan­ja “Možemo?” a sada i sve češćih zaključaka i simpatizer­a “Ne možemo!”

 ?? Marinko Jurasić ??
Marinko Jurasić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia