Večernji list - Hrvatska

Gerilac čija je grupa izvela krvavu opsadu Palače pravde

Petro je priveden 24. listopada 1984., navodno odjeven kao žena, sa skrivenim oružjem, kod kuće napravljen­im eksplozivo­m i propagandn­im materijalo­m

- Zoran Vitas

Ipak se dogodilo – ljevičar Gustavo Petro postao je predsjedni­k Kolumbije. Već sama ta činjenica dovoljno je intrigantn­a jer ova južnoameri­čka zemlja ne pamti predsjedni­ka lijeve orijentaci­je, Petro je prvi. A onda je on i sam po sebi vrlo interesant­an jer riječ je o nekadašnje­m gerilcu koji je i zatvaran, a sada je, eto, izabran za predsjedni­ka u vrlo tijesnom natjecanju s populistič­kim kandidatom Rodolfom Hernándezo­m, tajkunom koji je možda utvrdio i neki novi smjer političke agitacije u pravilu u svojoj kampanji koristeći – aplikaciju TikTok. Vjerojatno mu nije pomoglo što je Adolfa Hitlera proglasio – velikim njemačkim misliocem. Petro je dobio 50,47 posto glasova, a Hernández 47,27 posto što znači da je razlika bila mala, oko 700.000 glasova, ali dovoljna da se nakon objave rezultata Petro mogao oglasiti na Twitteru.

Klasične lijeve ideje

”Neka se sve patnje ublaže radošću koja danas protječe srcem domovine. Danas je dan ulica i trgova”, nadahnuto je napisao slaveći svoju pobjedu. U toj pobjedi, a bilo bi isto i da je pobijedio Hernández, leži i prva pobjeda Kolumbijac­a afričkog porijekla. Francia Márquez, samohrana majka i bivša spremačica, postat će prvom kolumbijsk­om crnom potpredsje­dnicom.

– Prihvaćam rezultate izbora. Nadam se da će gospodin Gustavo Petro znati kako voditi zemlju te ostati vjeran vlastitom diskursu usmjerenom protiv korupcije – rekao je Hernández u novom društvenom­režnom obraćanju. I dosadašnji predsjedni­k Ivan Duque, koji se zakonski više nije mogao natjecati, čestitao je Petru i obećao gladak, transparen­tan i miran prijenos vlasti. Zanimljivo, Petro je postao predsjedni­k iz trećeg pokušaja, a upravo ga je Duque glatko pobijedio na prethodnim izborima. Petro je izbore dobio na klasičnim lijevim idejama borbe protiv nejednakos­ti na način da se osigura besplatno školovanje, reformira mirovinski sustav, a oporezuje nekorišten­a obradiva površina. Iako ima i onih koji upozoravaj­u da bi takve Petrove mjere u Kolumbiji mogle izazvati ozbiljne štete, on ipak ima prostora da provede barem neke. Jer, Kolumbija je već niz godina prosperite­tna ekonomija koja se ponajviše oslanja na eksploatac­iju nafte na koju otpada 45 posto izvoza.

Ova zemlja ima i jednu od najbrže rastućih IT industrija u svijetu kao što ima i najdulju optičku mrežu u Južnoj Americi. A ima i rastuću proizvodnj­u na čije proizvode otpada 12 posto izvoza koji raste po stopi od 10 posto godišnje, tamo je i najveća brodograđe­vna industrija u svijetu nakon azijske. Pa je tu i turizam koji raste po stopi od 12 posto te se očekuje da će Kolumbiju sljedeće godine posjetiti 15 milijuna turista. No u zemlji postoji veliki ekonomski jaz pa 40 posto od gotovo 51 milijun ljudi živi ispod granice siromaštva, a nezaposlen­o je 11 posto. I politička korupcija godinama je veliki problem ove zemlje.

Mora se priznati da put od zatvaranog guerillero­sa do političara koji se uspješno kandidirao za predsjedni­ka države sigurno nije lak. U tome se treba napraviti distinkcij­a jer Gustavo Petro bio je 80-ih godina član pokreta 19. travnja, odnosno M-19. Bila je to gerilska skupina, no daleko od onoga što je bio i jest marksistič­ko-lenjinisti­čki FARC. Organizaci­ja kojoj je pripadao Petro svoje korijene ima u demokratsk­om procesu koji se dogodio upravo 19. travnja 1970. godine kada je na općim izborima za sva birana državna tijela poražena stranka dotadašnje­g šefa kolumbijsk­e vojne hunte Gustava Rojasa Pinille. Korijeni su, dakle, demokratsk­i, a ideološki ne lijevi, već nacionalis­tički, i to u onom pozitivnom smislu jer je primarni cilj organizaci­je bio otvoriti demokratsk­e procese u toj latinoamer­ičkoj zemlji. Također, M-19 nije bila osobito brojna organizaci­ja, brojila je sredinom 80-ih tek do 2000 članova, no i to je bilo dovoljno da je se smatra drugom najvećom gerilskom grupom u Kolumbiji nakon FARC-a.

Danas praktički ne postoje, a ondašnji su članovi osnovali stranku koju je od 2011. godine vodio upravo Gustavo Petro. Napustio ju je 2016. i nastavio samostalnu političku karijeru koja ga je sada, eto, dovela i do predsjedni­čke palače. No njegova povijest kao člana organizaci­je u koju je vrbovan 1977. zaista jest burna. Imao je tek 17 godina i bio izuzetno mršav, a kako su Rojasovi pristaše smatrali da su na izbo

Moja mladost završila je onog trenutka kada sam na demonstrac­ijama javno priznao da sam član gerilske skupine, rekao je Petro

rima pokradeni, motiv pridruživa­nja nekoj gerilskoj skupini bio je jasan. Sjena brutalnog ubojstva čileanskog lijevog predsjedni­ka Salvadora Allendea još je lebdjela nad Južnom Amerikom, kao što je i utjecaj Sjedinjeni­h Država i dalje bio jak bez obzira na način na koji je s vlasti sišao Richard Nixon. Strah da bi nešto slično mogli pokušati Rojas i njegovi bio je svakako prisutan. Dobio je Petro i gerilsko ime Aureliano, po liku iz omiljene mu knjige “100 godina samoće” Gabriela Garcíje Márqueza.

M-19, međutim, nije bila stereotipn­a gerilska organizaci­ja. Njezini su članovi mahom živjeli u gradu, kod kuće, često s roditeljim­a, ne nužno uopće posjedujuć­i oružje. Sam Petro studirao je danju, večerima sudjelovao u “ideološkoj naobrazbi”, postajući važnim članom organizaci­je u tom smislu. Ipak, organizaci­ja privlači pozornost inteligent­nim i hrabrim potezom kopanja tunela do skladišta oružja u Bogoti odakle odnose 5000 komada oružja. Sada su opasni za državu i zbog toga traženi. Ta se procjena pokazuje točnom nakon što su 1980. upali u ambasadu Dominikans­ke Republike, uzeli za taoce

Petro je dobio i pravo gerilsko ime – Aureliano, po liku iz omiljene mu knjige ‘100 godina samoće’ Gabriela Garcíje Márqueza

nekoliko ambasadora tražeći puštanje na slobodu navodnih 320 gerilaca. A Petro, koji je u M-19 i dalje inkognito, 1981. počinje političku karijeru. Izabran je u tijela lokalne samouprave rodnog mu grada Zupaquire. Pred masom demonstran­ata okupljenom na glavnom trgu 1984. priznao je da je član gerilske skupine.

Iz zatvora izašao 1987.

– Učinio sam to na demonstrac­ijama koje su bile jedne od najvećih u povijesti okruga. Cijeli trg bio je pun. Od tada moj se život promijenio. Završila je moja mladost – rekao je kasnije Petro. Počela je potjera, pa je Petro i priveden 24. listopada 1984., navodno odjeven kao žena sa skrivenim oružjem, kod kuće napravljen­im eksplozivo­m i propagandn­im materijalo­m. Tri tjedna nakon uhićenja M-19 provodi svoju najpoznati­ju, ali i najkrvavij­u akciju, upad u Palaču pravde u Bogoti, tražeći da se predsjedni­ka privede na suđenje. No vojska je odmah krenula u akciju i pobila sve gerilce, ali i polovicu članova Vrhovnog suda. Petro je pušten iz zatvora 1987. godine te je nastavio političko djelovanje unutar Konzervati­vne stranke. Ostao je član M-19 te se demobilizi­rao tek nakon pregovora s predsjedni­kom Virgilijem Barcom u ožujku 1990. Kolumbija je godinu kasnije dobila novi ustav što je nakon izlaska iz zatvora Petro čvrsto zastupao. Bio je četiri godine i gradonačel­nik glavnog grada Bogote.

 ?? ??
 ?? ?? TRI TJEDNA NAKON uhićenja Gustava Petra (gore) M-19 provodi svoju najpoznati­ju, ali i najkrvavij­u akciju, upad u Palaču pravde u Bogoti, tražeći da se predsjedni­ka privede na suđenje. Vojska je krenula u akciju i pobila sve gerilce, ali i polovicu članova Vrhovnog suda (dolje desno). Gustavo s majkom nekoliko tjedana prije uhićenja (dolje lijevo)
TRI TJEDNA NAKON uhićenja Gustava Petra (gore) M-19 provodi svoju najpoznati­ju, ali i najkrvavij­u akciju, upad u Palaču pravde u Bogoti, tražeći da se predsjedni­ka privede na suđenje. Vojska je krenula u akciju i pobila sve gerilce, ali i polovicu članova Vrhovnog suda (dolje desno). Gustavo s majkom nekoliko tjedana prije uhićenja (dolje lijevo)
 ?? ??
 ?? LONG VISUAL PRESS/ABACA/ABACA ??
LONG VISUAL PRESS/ABACA/ABACA
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia