Večernji list - Hrvatska

Legendarni konj opet galopira, sada i jako tiho

Na hrvatsko tržište stigao je Mustang Mach-E u GT i AWD izvedbi. Razvija 351 odnosno 487 konjskih snaga

- Ivan Cvetković

Domaće je tržište sve bogatije novim modelima, pogotovo onim električni­m. Doduše, mnogo njih dostupno je samo manjem broju kupaca... Već smo pisali o Mustangu Mach-E, a sada je stigao i kod nas - u top verzijama AWD i GT koje koriste i snažniju bateriju.

Mustang Mach-E AWD osigurava snagu od 258 kW, odnosno 351 KS. Elektromot­ori se napajaju iz 88 kWh snažne litij-ionske baterije koja osigurava doseg do 540 kilometara. Jedan je elektromot­or na prednjoj te jedan na stražnjoj osovini. Impresivno je što onaj na stražnjoj osovini postiže najveći okretni moment za svega 0,5 sekundi.

Najbolje ubrzanje ikad

Ista je baterija i kod snažnijeg GT modela koji razvija 358 kW ili 487 konjskih snaga. Njemu je s mjesta do brzine od 100 km/h potrebno tek 3,7 sekundi, dok je slabijem modelu potrebno nešto više - 5,8 sekundi. GT razvija čak 860 Nm maksimalno­g okretnog momenta, što je 280 Nm više u odnosu na AWD model. Ovakvim specifikac­ijama Mach-E GT postaje Fordov europski peterosjed s najvećim ubrzanjem ikad. I domet GT verzije je respektabi­lnih 500 kilometara.

Prema onome što kažu u Fordu, Mustang Mach-E pruža Fordovo najuzbudlj­ivije potpuno električno serijsko iskustvo vožnje do sada, pogotovo u GT varijanti. Standardni prilagodlj­ivi ovjes MagneRide posebno je prilagođen europskim cestama i očekivanji­ma vozača. Inače, Mustang dolazi uz tri moda vožnje - Whisper, Active i Untamed. Razlike su u odzivu na pritisak papučice gasa, postavkama ovjesa, ali i osjećaju i reakcijama na upravljaču.

Specifikac­ije kočenja i guma također su jedinstven­e. Ford je surađivao s Pirellijem na razvoju specijalne smjese guma i gaznog sloja profila 245/45 R20, posebno nadopunjuj­ući dodatnu snagu, okretni moment i performans­e pogona na sve kotače. Ugrađene na kotače modela GT širine 8 inča - 1 inč šire od standardni­h kotača Mustanga Mach-E - ove gume pružaju iznimno prianjanje i bočnu stabilnost. Za zaustavlja­nje su zaduženi Brembo ventiliran­i prednji kočioni diskovi promjera 385 milimetara.

Uči iz vozačeva ponašanja

Unutar putničke kabine dominira 15,5-inčni full HD zaslon osjetljiv na dodir. On podržava Fordovu posljednju generaciju SYNC komunikaci­jskog i zabavnog sustava koji zapravo uči iz ponašanja vozača. Tu su i poboljšana sportska sjedala Ford Performanc­e osmišljena kao podrška tijekom energične vožnje. Ne zaboravimo na audio sustav Bang & Olufsen s 10 zvučnika. Prtljažnik je obujma 402 litre, a opcijski je dostupan panoramski stakleni krov.

Mustang je oduvijek bio model za postizanje zadovoljst­va u vožnji. Tako je bilo i proteklog tjedna kad smo Mustang Mach-E GT isprobali na području Zrakoplovn­o-tehničkog centra u Velikoj Gorici. Na utrci ubrzanja na 300 metara imali smo priliku isprobati i ubrzanje od 3,7 sekundi do 100 km/h. Impresivno!

Dobro znamo kako je era povoljnih automobila iza nas, a ovdje moramo ponovno naglasiti da je riječ o top varijantam­a. Tako Mustang Mach-E AWD starta na 609.990 kuna, dok je za GT izdanje potrebno tek desetak kuna manje od 700 tisuća kn. Kasnije se očekuje dolazak i slabijih varijanti, što će dovesti i do povoljniji­h cijena. Naravno, nitko se ne želi upustiti u prognozira­nje kada bi to moglo biti jer su nas posljednje godine naučile da se planovi

• rade samo na kratki period.

 ?? ?? MUSTANG MACH-E GT vozili smo na području Zrakoplovn­otehničkog centra u Velikoj Gorici. Na utrci ubrzanja na 300 metara isprobali smo njegovo strelovito ubrzanje do stotke
MUSTANG MACH-E GT vozili smo na području Zrakoplovn­otehničkog centra u Velikoj Gorici. Na utrci ubrzanja na 300 metara isprobali smo njegovo strelovito ubrzanje do stotke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia