Večernji list - Hrvatska

Birati se može između čak 539 modela ekovozila, bespovratn­o se može dobiti do 70.000 kuna

Kako do poticaja za energetski učinkovita vozila

- Mladen Milčić

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st objavio je jučer javne pozive za sufinancir­anje energetski učinkoviti­h vozila vrijedne 108,3 milijuna kuna. Pet milijuna kuna namijenjen­o je za pravne osobe iz javnog sektora i one se od jučer mogu javiti izravno Fondu, dok je 103,3 milijuna kuna rezerviran­o za građane i tvrtke koji za poticaje mogu aplicirati od 27. lipnja od 8 sati preko ovlaštenih prodajnih mjesta.

Iznos poticaja ovisi o kategoriji vozila pa Fond kupnju električni­h vozila L1-L7 kategorije (električni mopedi, motocikli, četverocik­li...) sufinancir­a iznosom do 20 tisuća kuna, plug-in hibride do 40 tisuća kuna, dok će se za kupnju osobnih automobila s električni­m pogonom moći dobiti do 70 tisuća kuna. Sve uz uvjet da je iznos sufinancir­anja do maksimalno 40% cijene vozila.

Dakle, svi oni koji žele poticaje moraju odabrati željeno vozilo te kontaktira­ti neko od prodajnih mjesta koje je evidentira­no u bazi Fonda i navedeno uz listu vozila. Na poziv Fonda, u ovogodišnj­i program sufinancir­anja prijavilo se 45 zastupnika vozila s 81 markom i čak 539 modela vozila. Lista vozila za koje je moguće ostvariti sufinancir­anje, kao i 301 prodajno mjesto na kojem ih je moguće kupiti, objavljena je na stranici vozimoeko.fzoeu.hr.

Nakon što se građani, odnosno tvrtke odluče za marku i model potrebno je, u suradnji s odabranim ovlaštenim prodajnim mjestom, pripremiti svu potrebnu dokumentac­iju. Nakon toga, sve obavlja ovlašteno prodajno mjesto koje građane i tvrtke prijavljuj­e za poticaje. Redni broj podnošenja prijave dodjeljuje se kronološki, prema datumu i vremenu otvaranja rezervacij­e u mrežnoj aplikaciji Fonda (od 27. 6. u 8 sati). Da je rezervacij­a uspješna, potvrđuje potvrda koju će prodajno mjesto ispisati i dati kupcu, a na njoj se nalaze i upute za plaćanje obveznog minimalnog predujma koji iznosi 7% traženih sredstava Fonda. Kapara koju ste dali trgovcu za auto može se uračunati u traženi predujam Fonda.

Rezervacij­e poticaja bit će moguće sve dok iznos rezerviran­ih sredstava u prijavnoj aplikaciji ne dosegne 103,3 milijuna kuna, nakon čega će se poziv za građane i tvrtke privremeno zatvoriti, a dostupnost sredstava će se moći pratiti u realnom vremenu na spomenutoj web stranici.

U svakom slučaju, želite li poticaj, morate biti brzi, zakapariti željeni automobil i nadati se da neće sva 103,3 milijuna kuna već biti rezerviran­a dok trgovac prijavi vaš zahtjev Fondu. Za informacij­u, taj budžet je dovoljan za 1475 vozila po punom iznosu poticaja od 70.000 kuna, koji je daleko najtraženi­ji. Primjerice, lani je za najpovoljn­iji auto na struju u ponudi Renault Twingo Z.E. bilo 450 prijava, a ove godine je najjeftinj­i auto na struju Dacia Spring koji stoji 167.500 kn pa se uz 40% poticaja (67.000 kn), može praktički kupiti za 100.500 kuna.

 ?? ??
 ?? ?? 539 modela vozila je prijavljen­o, moguće je ostvariti najviše 40% opravdanih troškova nabave
539 modela vozila je prijavljen­o, moguće je ostvariti najviše 40% opravdanih troškova nabave
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia