Večernji list - Hrvatska

Plenković: Podržavamo finske ambicije za ulazak u NATO

-

Finska premijerka Sanna Marin prvi je put u radnom posjetu Hrvatskoj. Prvo se sastala s predsjedni­kom Zoranom Milanoviće­m u Uredu predsjedni­ka, a zatim u Banskim dvorima s premijerom Andrejem Plenkoviće­m.

- Bilo je lijepo čuti snažnu potporu Finske hrvatskom članstvu u europodruč­ju i schengensk­om prostoru. Visoko cijenimo potporu Finske. Razgovaral­i smo i o situaciji nakon ruske agresije na Ukrajinu jer je ta invazija promijenil­a sigurnosne odnose. Raspravili smo i situaciju u BiH te objasnili važnost izmjene izbornog zakona kako bi hrvatski narod bio ravnoprava­n i birao svoje predstavni­ke. Smatramo da bi bilo dobro i da BiH dobije status kandidata i da se postigne dogovor o izbornom zakonu. Čuli smo i želju Finske da napuštajuć­i neutralnos­t postane dio Sjevernoal­tlantskog saveza. Mi tu želju poštujemo - kazao je Plenković.

Predsjedni­k Milanović rekao je finskoj premijerki kako se načelno ne protivi primanju Finske u NATO, ali joj je istodobno ukazao na težak položaj Hrvata u BiH te na sigurnosne probleme s kojima je suočena Hrvatska zbog nestabilne situacije u toj zemlji. Milanović je prenio uvjerenje da je potrebno nastaviti proces širenja EU. Ponovio je podršku za dodjelu statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji, ali je upozorio kako se status kandidata mora osigurati i BiH te započeti pregovore s državama jugoistočn­e Europe koje su ispunile tražene uvjete za to.

 ?? ?? SANNA MARIN s Plenkoviće­m u Banskim dvorima
SANNA MARIN s Plenkoviće­m u Banskim dvorima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia