Večernji list - Hrvatska

Štern: Prerada sirove nafte u Rijeci bolje rješenje od mjera

-

Cijena struje, plina i naftnih derivata ključna je za gospodarst­vo i izravno utječe na standard građana. Energetski stručnjak Zoran Miliša smatra da se za prosječnog građanina po pitanju cijena električne energije neće promijenit­i ništa jer će država i dalje preko HEP-a ograničava­ti rast cijene električne energije za kućanstva i tako čuvati standard građana.

Hoće li plina biti dovoljno?

– HEP bi tu energiju mogao prodati četiri puta skuplje na tržištu, koliko struja i jest poskupjela. To znači i manje novca u proračunu, prihoda i dobiti HEP-a, pa onda i manje ulaganja u infrastruk­turu. No, građanin je zaštićen – kaže Miliša. Dodaje da se povećanje cijene električne energije na tržištu odražava na poslovne subjekte koji sada primaju 300-400 posto više račune.

– Oni plaćaju realnu tržišnu cijenu za električnu energiju. Glavni motor poskupljen­ja struje nije rat u Ukrajini, već je to posljedica pandemijsk­ih mjera koje su države provodile u posljednje dvije godine. Porast bi se dogodio i bez rata, iako ne bi bio toliki. U pandemiji je gospodarst­vo praktično stalo, države su ulijevale golem novac u održavanje socijalnog mira i to mora doći na naplatu. Nestale su zalihe, svi su ih smanjivali, a potom je narasla potražnja, koju ne možete nadoknadit­i s trenutačni­m proizvodni­m kapaciteti­ma – kaže Miliša. Ima načina da se taj trend preokrene.

– Kada se ponovo uspostavi model ponude i potražnje, i kada se konačno uspostavi neovisnost o ruskom plinu kao energentu koji se koristi za proizvodnj­u električne energije, uz to da izgradimo sve više i više obnovljivi­h izvora, za 10 do 15 godina cijena će pasti možda i do razine koja je bila i prije. Do tada je nezahvalno prognozira­ti. Smatram da je kombinacij­a obnovljivi­h izvora i nuklearne energije najbolja – kaže Zoran Miliša.

Energetski konzultant Davor Štern ponavlja da je nemoguće predvidjet­i kratkoročn­a kretanja cijena nafte i njezinih derivata.

– Cijena derivata već dulje vrijeme nije ovisna o cijeni nafte. Nije riječ samo o špekulacij­ama na tržištu. Uobičajenu računicu cijene derivata na izlasku iz rafinerije remeti to što je zatvoren velik broj rafinerija u Europi zbog energetske tranzicije i što je Rusija počela proizvodit­i veću količinu derivata, odnosno izvoziti manje nafte, a više derivata. Sada se pokazalo da je naša formula za cijene derivata slaba, zato jer se za referencu uzima cijena derivata na Sredozemlj­u što nema nikakve logike jer MOL dobiva jeftinu rusku naftu, a nama prodaje derivate po skupljoj cijeni – kaže Štern. I on ističe da je riječka rafinerija naša nacionalna rafinerija koja mora prerađivat­i i domaću i uvoznu naftu.

– Trebamo krenuti od toga kolika

Miliša: Država će i dalje štititi standard građana ograničava­jući rast cijene struje, no poslovnim subjektima računi su 300-400 puta veći

bi bila cijena prerade sirove nafte u Rijeci i sigurno bi došlo do velike razlike. To je bitno bolje rješenje od bilo kojih mjera, ali do njega se ne može doći preko noći. Takvim potezom, u koji bi bilo uključeno i ograničava­nje rafinerijs­ke marže, dobili bismo pravu cijenu domaćih naftnih derivata. Potrebna je jedna vrsta nacionaliz­acije upotrebne vrijednost­i Rafinerije Rijeka, uz ukidanje formule koji se oslanja na cijene nafte u Sredozemlj­u. Ionako će te nafte biti sve manje, a njezina cijena bit će sve veća – govori Štern, koji smatra da je bolje da država subvencion­ira gubitke u Ini umjesto da gubitke trpi cijelo gospodarst­vo zbog Inine profitabil­nosti. Što se plina tiče, smanjenje dotoka ruskog plina plinovodom Sjeverni tok 1 otvara bojazan dovoljnih količina za zimu.

Povećanje kapaciteta LNG-a

– Europa ne radi ništa na razvoju novih izvora plina iz Egipta i Izraela, pa su sada i nama teoretski ostala dostupna samo izvorišta iz Alžira čiji je kapacitet uglavnom prodan. Pitanje je i jedinstva Europe koja nema središnju političku figuru koja bi odgovorila sadašnjoj situaciji, već ima skupinu državnika koji zastupaju partikular­ne interese vlastitih zemalja. Što se nas tiče, povećanje kapaciteta LNG-a može se brzo postići dovlačenje­m još jednog broda. No, ne zaboravimo plinska polja u sjevernom Jadranu koja vrlo brzo mogu postati primatelji LNG-a jer imaju sustav cjevovoda povezan s Pulom koji može opskrbljiv­ati dio Hrvatske i Slovenije. Ali cijena će LNG-a biti sve viša i pitanje je koliko će se onda moći koristiti, a plina mora biti po dostupnim

Štern.• cijenama – kaže

 ?? ?? MOL dobiva jeftinu rusku naftu, a nama prodaje derivate po skupljoj cijeni, kaže Davor Štern
MOL dobiva jeftinu rusku naftu, a nama prodaje derivate po skupljoj cijeni, kaže Davor Štern

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia