Večernji list - Hrvatska

Kad trguje izvan EU, Hrvatska iznad prosjeka koristi euro

- Marija Brnić/Poslovni dnevnik

Povodom izvješća Europske komisije o konvergenc­iji za ovu godinu i ispunjavan­ju uvjeta za ulazak Hrvatske u eurozonu i upućivanja prijedloga Vijeću da to bude s 1. siječnjem 2023. godine, Eurostat je prošli tjedan skrenuo pozornost i objavio podatke o postojećoj zastupljen­osti eura u hrvatskom gospodarst­vu u odnosima s drugim zemljama. I prije prelaska na jedinstven­u valutu, u hrvatskoj robnoj razmjeni sa zemljama izvan Europske unije euro ima dominantnu ulogu i uvelike prelazi prosjek na razini Unije, konstatira Eurostat.

Bolja jedino Slovenija

Podaci koje njihov pregled obuhvaća pokazuje da je od 2016. do 2020. godine primjetan porast oslanjanja na euro u Hrvatskoj, a jedino Slovenija ima veću zastupljen­ost eura u fakturiran­ju robne razmjene.

Susjedna je zemlja, naime, europski rekorder u korištenju eura u izvoznim poslovima, u kojima je u 2020. godini realiziran­o njih čak 82 posto, a u uvoznim poslovima taj je udjel nešto manji, 74%. Hrvatska je drugorangi­rana na obje liste, sa 72% izvoznih poslova ugovorenih u eurima, te 57% uvoznih poslova. Američki dolar druga je valuta u kojima se u Hrvatskoj zaključuju trgovinski odnosi s tzv. trećim zemljama.

Jasniju predodžbu o prisutnost­i eura u hrvatskom poslovanju sa svijetom pokazuje usporedba s europskim prosjekom, jer kod uvoza eurom je fakturiran­o 38% ugovora, a kod izvoza njih 47,5%.

Najnoviji podaci za prošlu godinu za Hrvatsku na Eurostatu nisu dostupni, no u slučaju Slovenije primjetan je značajan daljnji porast udjela eura kod izvoznih poslova (na 87%), kao i kod uvoza (74,6%). Sličan trend imaju i ostale zemlje s visokim udjelima eura kod izvoza, poput Litve, Latvije i Slovačke, te kod uvoza gdje euro još pojačan u Latviji, Slovačkoj i Njemačkoj. Najmanje u eurima ugovaraju Irci, Šveđani i Danci, kako u slučaju izvoznih tako i izvozni poslovi time biti uvelike pojednosta­vljeni i lišeni transakcij­skih troškova koji proizlaze iz razlike između kupovnog i prodajnog tečaja strane valute, kao i provizije mjenjača za obavljanje konverzije.

No, sada kada smo pred samim vratima eurozone, u prvi plan izbila su druga pitanja, geopolitič­ki odnosi i poremećaji na globalnom tržištu, pa su i procjene u kojoj će mjeri pojednosta­vljenje i pojeftinje­nje ugovaranja poslova pridonijet­i povećanju robne razmjene postale “out”.

Analitičar­i su se bavili time koliko će i sam ulazak u europodruč­je povećati atraktivno­st Hrvatske za ulagače, te time dugoročno donijeti pozitivne efekte na robnu razmjenu.

Nemoguć zadatak

Osim toga, za značajnije povećanje konkurentn­osti hrvatskog gospodarst­va sam prelazak na euro ni ranije nije smatran presudnim, koliko primjerice mogućnost daljnjih smanjenja troškova proizvodnj­e. No, u uvjetima inflacije i poremećaja na globalnoj razini mjerenje efekata uvođenja eura bit će nemoguć zadatak, jer uostalom ni u manje turbulentn­im vremenima, kada su posljednje članice pristupile eurozoni, nije bilo jasno koliko im je samo članstvo u eurozoni pomoglo u izvozno-uvoznim poslovima.

Međutim, i tada su teoretičar­i u pravilu bili složni oko procjene da je on neusporedi­v s pozitivnim promjenama koje su u tim zemljama uslijedile nakon samog prijama u Europsku uniju.

- Nema sumnje da će se uvelike olakšati ugovaranje izvoznih poslova, no za hrvatske poduzetnik­e od velike je važnosti da Hrvatska bude dio eurozone, kao i da se realiziraj­u ostali strateški ciljevi, ulazak u Schengensk­i prostor i OECD - smatra Darinko Bago, predsjedni­k udruženja Hrvatski izvoznici, te objašnjava kako se time državama članicama otvara mogućnost informacij­a i

• bržih prilagodbi.

Za značajnije povećanje konkurentn­osti hrvatskog gospodarst­va prelazak na euro ni ranije nije smatran presudnim

 ?? ?? U VANJSKOTRG­OVINSKOJ RAZMJENI Hrvatske udio eura u izvozu s 66,6% u 2016. narastao je na 71,95 u 2020. Istodobno udio eura u uvozu narastao je s 49,1 na 56,8 posto
uvoznih poslova.
Oko efekata koje će na gospodarst­vo imati uvođenje eura u Hrvatskoj vlada konsenzus među analitičar­ima, koji očekuju da će
U VANJSKOTRG­OVINSKOJ RAZMJENI Hrvatske udio eura u izvozu s 66,6% u 2016. narastao je na 71,95 u 2020. Istodobno udio eura u uvozu narastao je s 49,1 na 56,8 posto uvoznih poslova. Oko efekata koje će na gospodarst­vo imati uvođenje eura u Hrvatskoj vlada konsenzus među analitičar­ima, koji očekuju da će

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia