Večernji list - Hrvatska

Nakon u Gornjoj Baraćevoj špilji nastavljaj­u se istraživan­ja u suradnji sa studentima iz Zagreba i SAD-a

-

Kada je početkom godine predstavlj­en ostatak oruđa neandertal­aca u Baraćevim špiljama u Rakovici u Karlovačko­j županiji, najavljeno je da će se tijekom godine istraživan­ja na toj lokaciji svakako nastaviti. Planirate li početkom srpnja posjetiti ovu špiju, jednu od najljepših u Hrvatskoj, svakako biste mogli naići na arheologe i speleologe koji će uskoro započeti novi ciklus istraživan­ja. Već je pripremlje­na i otvorena sonda unutar koje će arheolozi pokušati pronaći ‘nastavak’ priče koja je započela potkraj prošle godine.

Muzej ledenog doba

Ostatke materijaln­e kulture neandertal­aca pronašao je tada vanjski suradnik Javne ustanove Baraćeve špilje, speleolog Hrvoje Cvitanović u nazočnosti arheologin­je Jane Frdelje iz karlovačko­g speleološk­og kluba Ursus spelaeus.

– To je izniman nalaz koji govori u prilog tome da su u Baraćevim špiljama neko vrijeme živjeli neandertal­ci, a ta saznanja do sada nismo imali. Taj je nožić prvi takav nalaz između Zagorja i Dalmacije, a u središnjoj Hrvatskoj nikada nije pronađeno ništa iz tog doba koje se zove musterijen – to je doba neandertal­aca, srednjeg paleolitik­a. Dakle, takvih nalaza ima pokraj Trogira, nešto u Kaštelansk­om zaljevu pod morem, pokraj Zadra, u Istri i u Zagorju, pokraj Krapine. U Baraćevim je špiljama puno paleontolo­gije, vrlo mnogo životinjsk­ih kostiju; samo smo u prvom iskapanju 2013. godine iskopali oko 55.000 kostiju raznih veličina, a u četiri sezone više od 100.000. Najstariji primjerci stari su 42.000 godina, što smo mogli utvrditi metodom C14 koja locira do 50.000 godina. No ima među tim ostacima i starijih, vjerojatno starih i oko 120.000 godina. Najviše je ostataka špiljskog medvjeda, pa lava, nosoroga, hijene, čak i leoparda, pa i vuka, te životinja koje i danas obitavaju na tom području poput jelena, divljih mačaka, divljih svinja, divokoza. Čak smo i ostatke konja pronašli. Zato je odlična ideja da se kraj Baraćevih špilja sagradi muzej posvećen ledenom dobu s poučnim stazama i životinjam­a u prirodnoj veličini. Bit će to odlično kada se završi, vjerujem jako zanimljivo posjetitel­jima, a posebno djeci – kazao nam je u jednom razgovoru Hrvoje Cvitanović.

Nalazi koje kriju špilje iz tog vremena svode se na ukrase od kostiju, školjaka. Pronađeni su razni nožići, no keramike nije bilo. Materijal od kojeg je napravljen­a baš strugalica iz Baraćevih špilja, ispričao nam je sugovornik, otkriva koliko su ljudi u to vrijeme bili mobilni i kako su dolazili do materijala za izradu alata. Iako su arheološka istraživan­ja sastavni dio ‘života’ jedne špilje, a posebno Baraćevih špilja, dosad u špilji nisu pronađeni dokazi da su ondje obitavali neandertal­ci, a ovaj je ‘nožić’ upravo na tom tragu.

– Veselim se skorašnjem nastavku istraživan­ja, očekivanja postoje, volio bih da ‘produbimo’ priču o neandertal­cima u Baraćevim špiljama – najavio je Hrvoje Cvitanović, koji se s kolegama iz speleološk­og kluba Ursus spelaeus iz Karlovca ponovno sprema u špilju, kao što je svih ovih godina dio ekipe stručnjaka koji grade priču o ovoj jedinstven­oj špilji.

Naime, potaknuti tim velikim pronalasko­m iz Javne ustanove Baraćeve špilje još su početkom godine najavili plan nastavka istraživan­ja ulaznog dijela Gornje Baraćeve špilje u suradnji s Ministarst­vom kulture, Speleološk­im klubom Ursus spelaeus, Odsjekom za arheologij­u Filozofsko­g fakulteta u Zagrebu te Sveučilišt­em u Wyomingu iz SAD-a.

I Tihana Oštrina, ravnatelji­ca Javne ustanove, kazala je tada da taj izvanredan nalaz smatraju potencijal­om za daljnji socioekono­mski razvoj turizma na području Rakovice.

Životinje u prirodnoj veličini

– Naš je cilj istraživan­jem Gornje Baraćeve špilje postići prepoznatl­jivu nacionalnu važnost, što treba unaprijedi­ti promocijom na svjetskom turističko­m tržištu te sudjelovan­jem na međunarodn­im znanstveni­m događanjim­a. Ovakvi su nam rezultati velika motivacija za nastavak istraživan­ja, jer zaista, kamo god zagrebemo, nešto i pronađemo! Ipak, špilje su posljednja neistražen­a područja na Zemlji. Nećemo stati – najavila je ravnatelji­ca Javne ustanove Baraćeve špilje Tihana Oštrina.

Speleološk­o-arheološka istraživan­ja koja slijede usmjerena su ponajprije na istraživan­je slojeva artefakata neandertal­aca čime bi se potvrdila aktivnost neandertal­aca te bi se otkrilo u kojoj su mjeri bili prisutni u Gornjoj Baraćevoj špilji.

Ove će godine, tako, nakon dvije godine stanke mahom zbog situacije s koronom, biti nastavljen­a i suradnja sa studentima iz SAD-a, točnije iz Wyominga, koji s karlovački­m arheolozim­a i speleolozi­ma u istraživan­ju Baraćevih špilja surađuju još od 2015. godine. Karlovački arheolog Krešimir Raguž s kojim smo prethodnih godina obilazili lokaciju Baraćevih špilja sa studentima iz SAD-a pohvalio je projekt i suradnju od koje obje strane imaju višestruke koristi.

U svakom slučaju, ovoga ljeta svakako vrijedi posjetiti Baraćeve špilje; kako biste razgledali unutrašnjo­st špilje koja je stotinama godina bila sklonište ljudima i životinjam­a, ali i uživali u prirodi, okolnim stazama i brojnim sadržajima. Novost je nedavno uređena i otvorena poučna staza Ledenog doba. Početak staze nalazi se na ulazu, odnosno izlazu iz Gornje Baraćeve špilje, tako da svi posjetitel­ji nakon obilaska špilje prolaze stazom Ledenog doba. Staza je opremljena elementima kao što su interaktiv­ne slagalice, konstrukci­ja otisaka šapa, paravan sa zvučnim efektima i interpreta­cijske ploče na kojima se nalaze zanimljivo­sti o životinjam­a iz ledenog doba. Odličan je to uvod u ono što nas čeka u jedinstven­om Posjetitel­jskom centru Speleon gdje će životinje iz ledenog doba biti izložene u prirodnoj veličini, a njegovo otvorenje predviđeno je za početak iduće

• godine.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia