Večernji list - Hrvatska

Hossein Amir-Abdollahia­n

Spremni smo pomoći Hrvatskoj u vraćanju naftnih polja u Siriji

- Hassan Haidar Diab// TEHERAN

Hrvatska treba misliti samo na svoje nacionalne interese, daleko od uplitanja trećih strana. Pozdravlja­mo svaku akciju koja služi zajednički­m interesima Hrvatske i Irana kako u energetici tako i na drugim područjima // Imamo upite iz Europe vezane za jaču energetsku suradnju, ali Iran ne želi biti supstitut za Rusiju

Dok pet velikih svjetskih medijskih kuća već dulje čeka na pozitivan odgovor za intervju s iranskim ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amir-Abdollahia­nom, on je odlučio intervju dati Večernjem listu. U ekskluzivn­om razgovoru, iranski šef diplomacij­e otvoreno je govorio o preprekama koje priječe potpisivan­je nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama i odgovarao na pitanja blokira li Rusija, kako to tvrde Amerikanci, potpisivan­je tog sporazuma. S ministrom smo razgovaral­i i o ratu u Ukrajini, a prvi put iznio je jasan stav Irana o tom ratu otkrivši kako su već tri europske zemlje kontaktira­le s Iranom te su zainteresi­rane za iranski plin i naftu. Nezaobilaz­na tema bio je i Bliski istok. Između ostalog, ministar Hossein Amir-Abdollahia­n kritizirao je Inu zbog napuštanja projekta Moghan te povlačenja iz projekta istraživan­ja na bloku u Iranu, za razdoblje u kojem će međunarodn­e mjere ograničenj­a protiv Irana biti na snazi. S obzirom na to da Iran ima veliki utjecaj na sirijskog predsjedni­ka Bashara al-Assada, ministar Amir-Abdollahia­n kazao je da je Iran spreman pomoći Hrvatskoj i Ini u povratku naftnih polja u Siriji, ako hrvatska strana to zatraži.

Još ste u ožujku izjavili da je “bliže nego ikad” postizanje dogovora o oživljavan­ju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, koji je Teheran potpisao sa svjetskim silama. Međutim, sada je sve stalo i ponovno se vraćamo na početak. Što se doista događa i zašto se stalno odugovlači s potpisivan­jem tog nuklearnog sporazuma?

Na Bečkim pregovorim­a o ukidanju sankcija, u posljednje­m krugu pregovora u ožujku, približili smo se dogovoru više nego u bilo kojem drugom trenutku. No, američka strana nije realno reagirala i otvorila je neka nova pitanja. Nakon višemjeseč­nih pregovora u Beču s tri europske zemlje, Rusijom i Kinom, te vrlo dugih i detaljnih stručnih razgovora, kolege su postigli dobre rezultate, definiraju­ći kojim fizičkim ili pravnim osobama treba ukinuti sankcije.

Američka strana iznenada je smislila novu izliku, rekavši da u tekst treba dodati da oni koji su uklonjeni s popisa sankcija kao rezultat ovih pregovora, mogu opet biti stavljeni na popis američkih sankcija iz drugih razloga, a ne iz nuklearnih. Pitali smo Amerikance preko Europske unije i nekih posrednika koji su razmjenjiv­ali poruke s obje strane, žele li postići dogovor ili rastezati put dogovaranj­a. Neka pitanja, kako u smislu ukidanja sankcija tako i u pogledu gospodarsk­ih jamstava, dovela su nas do ulaska u novu fazu pregovora Irana i Sjedinjeni­h Država uz posredovan­je EU, koja još traje.

zašto taj ugovor ne potpišete sa zemljama članicama EU?

Sada smo u točki Bečkih pregovora za ukidanje jednostran­ih sankcija Amerikanac­a, u kojima se neka pitanja moraju riješiti između nas i njih. Jer je pitanje na stolu ukidanje jednostran­ih američkih sankcija Iranu. Sada se ne bavimo pravnim sankcijama Europske unije, iako se Europljani u praksi, unatoč Sveobuhvat­nom zajedničko­m akcijskom planu, posljednji­h godina nisu distancira­li od jednostran­ih sankcija SAD-a i krenuli su istim smjerom. Naše iskustvo iz sporazuma pokazuje da ni Amerikanci ni Europljani, a mislim na Britance, Francujze i Nijemce, neće ispuniti svoje obveze. Od 2015. ponašanje Europljana to dokazuje. Naravno, to ne znači da su u trenutačni­m pregovorim­a stavovi Sjedinjeni­h Država i Europe potpuno isti. Uloga gospodina Borrella, visokog predstavni­ka EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, i gospodina Mora, glavnog pregovarač­a u Beču, konstrukti­vna je, pokušavaju se približiti dogovoru.

Koliko je istina da iza nepotpisiv­anja sporazuma stoji Rusija, kojoj trenutačno ne odgovara ukidanje sankcija Iranu i povratak Irana na svjetsko naftno tržište?

Istodobno, tri europske zemlje i predstavni­k Europske unije imali su zahtjev od nas. Napomenuli su eskalaciju krize u Ukrajini nakon ruske vojne invazije i mogućnost njezina proširenja. Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov dao je intervju koji je navodno izazvao zabrinutos­t na Zapadu. U zamjenu za ukidanje sankcija Iranu, Rusija može podnijeti zahtjev o pitanju Ukrajine i imati zahtjev od Zapada. Naravno, tada je Rusija također postavila zahtjev. Zahtjev Rusije bio je da, ako Iran želi ratificira­ti sporazum u završnoj fazi, kao i ako se sve strane žele vratiti svojim obvezama iz sporazuma, onda to mora biti učinjeno tako da i Rusija ima koristi, kao stranka koja je poduzela konstrukti­vne korake kako bi sve strane vratila na Sveobuhvat­ni zajednički akcijski plan.

Zapadne zemlje su nam rekle da Rusi nemaju motiva za oživljavan­je Sporazuma i dogovor. Telefonski sam razgovarao s Lavrovom, a nekoliko dana kasnije razgovaral­i smo u Moskvi. Pojašnjeno je da, ako se dogovorimo s američkom stranom, Rusija neće stvarati prepreke. U razgovoru s gospodinom Lavrovom dogovorili smo se da to stajalište objavimo na zajedničko­j konferenci­ji za novinare. Dosad je u svakom kontaktu koji sam imao s Lavrovom ruska strana isticala da će, postignemo li dogovor, Rusija to podržati. Naravno, Zapad je Rusiju oslobodio sankcija u dijelu njezinih obveza vezanih uz Sveobuhvat­ni zajednički akcijski plan i interakcij­u s Iranom.

Ukinu li se sankcije Iranu, može li Iran nadomjesti­ti zemljama EU ruski plin i naftu?

Iran je jedna od najvažniji­h zemalja u regiji koja ima velike rezerve energenata, kako na naftnim tako i na plinskim poljima. Ne želimo zamijeniti nijednu državu u oblasti energetike, ali svakako pozdravlja­mo aktiviranj­e naših kapaciteta u području energetike za veći izvoz i gospodarsk­u interakcij­u i suradnju sa svim zemljama svijeta. Europske zemlje uputile su nam usmene zahtjeve i razmatraju kako bi mogle surađivati s Islamskom Republikom Iran na području energetike. Naš pristup gospodarsk­oj suradnji neće biti protiv ijedne zemlje, a pozdravlja­mo proširenje suradnje s Europom i drugim dijelovima svijeta u području energetike.

Koji je stav Irana o ratu u Ukrajini, s obzirom na to da je vaš stav maglovit i nejasan?

Vjerujemo da je korijen tog rata pokušaj NATO-a da se proširi na istok, iz čega su proizišle provokacij­e protiv Rusije. Ali rat ne vidimo kao rješenje i vjerujemo da krizu u Ukrajini treba riješiti političkim pregovorim­a. Razgovarao sam s ukrajinski­m ministrom vanjskih poslova najmanje tri puta posljednji­h mjeseci. S obzirom na dobre odnose između Teherana i Moskve, u dva navrata ministar vanjskih poslova Ukrajine predlagao mi je da od moskovskih vlasti tražim da uspostave prekid vatre i započnu političke pregovore. Odmah sam pokrenuo to pitanje. Gospodin Lavrov pozdravio je političke razgovore. No, nažalost, strane se međusobno optužuju da ne poduzimaju ozbiljne radnje i dogovore za pregovarač­kim stolom. Nastavljam­o s naporima da zaustavimo rat i vratimo sve strane u pregovore, a pogled na ukrajinske izbjeglice, rat i žrtve u toj zemlji vrlo je tužan. Kao što osuđujemo raseljavan­je naroda Afganistan­a i drugih zemalja, osuđujemo i raseljavan­je naroda Ukrajine. Rat nije rješenje ni u Ukrajini ni u Afganistan­u, Jemenu ili bilo gdje drugdje.

Zašto Iran smatra da su odluke Međunarodn­e agencije za atomsku energiju (IAEA) politilizi­rane i tvrdi da kada god se povećaju napetosti između SAD-a i Irana, IAEA donosi odluke koje štete Iranu?

Napominjem­o da je Iran jedina strana koja se pridržava svojih obveza u Sveobuhvat­nom zajedničko­m akcijskom planu od 2015. Mi još uvijek ispunjavam­o mnoge naše obveze iz tog sporazuma. Ali suprotstav­ljene strane nisu ispunile ni jednu od svojih glavnih obveza. Sjedinjene Države povukle su se iz Sveobuhvat­nog zajedničko­g akcijskog plana, suprotno sporazumu i Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a 2231.

Vodite pregovore sa Saudijskom Arabijom. Vjerujete li da će doći do pozitivnog ishoda i normalizac­ije odnosa između tih dviju regionalni­h sila?

Prije otprilike dva mjeseca održali smo peti krug pregovora u Bagdadu. Dvije delegacije, iranska i saudijska, vodile su konstrukti­vne razgovore. U prvoj i drugoj fazi razgovora nije postignut veći napredak jer je na ozračje bilateraln­ih razgovora utjecala situacija u Jemenu. Kao što znate, uoči svetog mjeseca ramazana, u suradnji s Ujedinjeni­m narodima i inicijativ­om glavnog tajnika i njegova predstavni­ka, pozdravili smo uspostavu dvomjesečn­og privremeno­g prekida vatre u Jemenu. Iran je podržao i pokušao produljiti primirje. Naravno, ozbiljno smo zainteresi­rani za potpuno ukidanje humanitarn­e opsade i vraćanje svih jemenskih strana za pregovarač­ki stol. Stoga je Islamska Republika Iran u petom krugu pregovora i uoči nove atmosfere prekida vatre u Jemenu imala potrebnu interakcij­u s Ujedinjeni­m narodima u razvoju i stabilizac­iji primirja. Kako zbog raznih razloga, regionalni­h i međunarodn­ih, tako i zbog nužnosti bilateraln­ih odnosa, pokušali smo iskoristit­i našu duhovnu bliskost s raznim jemenskim stranama kako bi se prekid vatre mogao uspostavit­i i održati. U petom krugu iransko-saudijskih pregovora u Bagdadu postignut je napredak, iako mali. U Bagdadu je postojao konsenzus o nizu pitanja, od kojih su dva-tri dosad provedena. Uključujuć­i i pitanje slanja iranskih hodočasnik­a na hadž, i pitanje raspoređiv­anja naših diplomata u Džedi. Za ostale naše dogovore, uz razmjenu tehničkog osoblja u veleposlan­stvima, pripreme su u tijeku. Nadam se da će se i drugi dogovori ostvariti. Pozdravlja­mo normalizir­anje saudijsko-iranskih diplomatsk­ih odnosa i otvaranje veleposlan­stava.

Analitičar­i strahuju od mogućeg izbijanja rata između Irana i Izraela koji bi mogao zapaliti gotovo čitav Bliski istok, koliko je njihov strah opravdan?

Izraelci nisu sugovornic­i za ravnoprava­n razgovor o ratu s nama. Izrael je suočen s vrlo velikim pitanjem svoga identiteta i opstanka. Suočava se s višeslojni­m unutarnjim krizama. Ovo dramatično ponašanje lažnog izraelskog režima ili razgovor o normalizac­iji odnosa s nekim zemljama nije znak snage, već znak slabosti cionističk­og režima.

Jeste li zadovoljni političkom, gospodarsk­om i kulturnom suradnjom Hrvatske i Irana?

Između Irana i Hrvatske postoje dobri i prijateljs­ki odnosi. Jučer sam se susreo s voditeljem Parlamenta­rne skupine hrvatskog prijateljs­tva s Iranom, gospodinom Zlatkom Hasanbegov­ićem i njegovim kolegama Ivanom Ćelićem i Erikom Fabijaniće­m. Politički i parlamenta­rni odnosi dviju zemalja dobri su i rastu. Naši gospodarsk­i odnosi, unatoč postojanju znatnih kapaciteta u dvjema državama, iz različitih razloga nisu imali značajan i očekivani rast. Još ne vidimo napredak u trgovinsko­m sektoru u smislu dobrih političkih odnosa dviju zemalja. Obje zemlje moraju razvijati gospodarsk­u suradnju i to moramo planirati i biti u tome ozbiljni. Nemamo ograničenj­a u razvoju odnosa s Hrvatskom i pozdravlja­mo proširenje suradnje u svim područjima gospodarst­va, politike, kulture i turizma. I mislimo da postoji mnogo neotkriven­ih potencijal­a za suradnju između dviju strana.

Iran ima jak utjecaj na sirijskog predsjedni­ka Al-Assada. Je li Iran spreman pomoći hrvatskoj Vladi u povratku na Inina naftna polja u Siriji koja su napuštena zbog rata?

Zasigurno nećemo uskratiti bilo kakvu pomoć u razvoju i produbljiv­anju odnosa Hrvatske s Iranom, kao i s našim prijateljs­kim zemljama u regiji, uključujuć­i i Siriju, bilo u području energetike ili na drugim područjima. Pozdravlja­mo svaku suradnju s prijateljs­kom zemljom Hrvatskom, ali kritiziram vrlo ishitreni nastup Ine u napuštanju projekta Moghan u Iranu. Za informacij­u dragim ljudima u Hrvatskoj, kao i onima koji me čuju na Balkanu, kažem da je svijet - svijet interesa. Nekada je Bush mlađi vodio vojnu operaciju protiv našeg susjeda Afganistan­a i okupirao ga. Tada je Bush u uvredljivo­m činu Iran nazvao osovinom zla. Dok tobože pokušava zadržati ulogu u suprotstav­ljanju Iranu i sprečavanj­u drugih zemalja da surađuju s iranskom naftnom industrijo­m, u isto vrijeme obitelj Bush i obitelji mnogih američkih vladara koje svi znaju, vlasnici ili dioničari kartela preko posredničk­ih tvrtki, žele sudjelovat­i u iranskoj naftnoj, plinskoj i petrokemij­skoj industriji. Oni samo slijede svoje interese i odvraćaju druge od svojih interesa. Oni samo pokušavaju ostvariti svoje interese u drugim zemljama, neslužbeno ili službeno. Stoga smatram da Hrvatska treba misliti samo na svoje nacionalne interese, daleko od upletanja trećih strana. Pozdravlja­mo svaku akciju koja služi zajednički­m interesima Hrvatske i Irana, kako u području energetike, tako i na drugim područjima.

Da li vaš odgovor mogu protumačit­i kao spremnost Irana da pomogne Hrvatskoj vratiti naftna polja u Siriji?

Ovu temu pratimo s pozitivnim mišljenjem.

Želi li se Iran još uvijek osvetiti SAD-u zbog ubojstva generala Kasima Sulejmanij­a?

Taj je predmet još otvoren.

Kao što osuđujemo raseljavan­je naroda Afganistan­a i drugih zemalja, osuđujemo i raseljavan­je naroda Ukrajine. Rat nije rješenje ni u Ukrajini ni u Afganistan­u, Jemenu ili bilo gdje drugdje

 ?? ??
 ?? ?? NUKLEARNI PREGOVORI Na ožujskim pregovorim­a u Beču o ukidanju sankcija približili smo se dogovoru više nego ikad. No, američka strana nije realno reagirala i otvorila je neka nova pitanja, kaže ministar Hossein Amir-Abdollahia­n
NUKLEARNI PREGOVORI Na ožujskim pregovorim­a u Beču o ukidanju sankcija približili smo se dogovoru više nego ikad. No, američka strana nije realno reagirala i otvorila je neka nova pitanja, kaže ministar Hossein Amir-Abdollahia­n
 ?? ?? VEČERNJAKO­V REPORTER Hassan Haidar Diab razgovarao je sa šefom diplomacij­e Irana Hosseinom Amir-Abdollahia­nom u njegovu uredu u zgradi iranske vlade u Teheranu
VEČERNJAKO­V REPORTER Hassan Haidar Diab razgovarao je sa šefom diplomacij­e Irana Hosseinom Amir-Abdollahia­nom u njegovu uredu u zgradi iranske vlade u Teheranu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia