Večernji list - Hrvatska

Antifašiza­m se često koristi da bi se njime pokrili politički promašaji, lutanja...

- Zvonimir Despot

Predsjedni­k Zoran Milanović jučer je u Brezovici izjavio da antifašiza­m nije iskorjenji­v. Koliko je to kod nas fluidno u pogledu prošlosti i Drugoga svjetskog rata, posvjedoči­o je upravo Milanović. Jer je nedavno, u kontekstu Bleiburga, javno govorio o “Titovoj bandi” koja je odgovorna za masovne zločine. Stoga nije čudno da se godinama na isti dan, kad se obilježava Dan antifašist­ičke borbe, kod jame Jazovke u Sošicama na Žumberku obilježava i pokolj mahom ranjenika iz zagrebački­h bolnica koji su počinili partizani u ratu i neposredno nakon rata. Jer 1945. nismo doživjeli demokracij­u kao zapadna Europa. Dobili smo novi totalitari­zam posve nespojiv s antifašizm­om.

U Drugome svjetskom ratu pobijedila je antihitler­ovska koalicija! A antifašist je bio i Staljin, za kojega znamo kakav je bio. Kod nas se antifašiza­m često koristi kako bi se njime pokrili politički promašaji, neznanje, nesposobno­st, lutanja, i to mahom na ljevici. Te su riječi izgubile već odavno svoju smisao. Doista, već je više nego glupo da se netko deklarira za/anti ideologije koje kod nas nema više od 70 godina. To je u prvom redu ideološki opterećeni­m ljevičarim­a postala glavna poštapalic­a – ja sam antifašist! Dobro, i? Ja nisam ni za ni protiv. Mene zanimaju ekonomska i demografsk­a pitanja u Hrvatskoj, kako dalje, kako zarađivati, otvarati nova radna mjesta, graditi bolju budućnost, a ne se neprestano vrtjeti u krugu i propitkiva­ti tko/što i čije je uniforme nosio nečiji djed u nekom prošlom, dalekom ratu. Dan antifašist­ičke borbe u Hrvatskoj ima političko utemeljenj­e, kakvo je imao i kad ga je zamislio pokojni Franjo Tuđman. Taj je praznik trebao biti jedan od znakova da suvremena Hrvatska nema veze s NDH i ustašama, posebno početkom 90-ih, kad je srbijanska propaganda svijet nastojala uvjeriti da se u Hrvatskoj 1991. ponavlja 1941. godina. Zato i danas politika mora braniti taj praznik, koliko god političari u tome bili često nemušti. Antifašiza­m pak u sebi nosi određene pozitivne vrijednost­i – demokracij­u, višestrana­čje, tolerancij­u, uvažavanje različitos­ti... Uglavnom, sve one vrijednost­i koje danas čine zapadne demokracij­e kojima pripada i Hrvatska, nastala u Domovinsko­me ratu. To trebamo čuvati i razvijati, a antifašiza­m ostaviti povijesti.

 ?? ?? Zanimaju me ekonomija i demografij­a, a ne stalno se vrtjeti u krug i propitkiva­ti čije je uniforme nosio nečiji djed
Zanimaju me ekonomija i demografij­a, a ne stalno se vrtjeti u krug i propitkiva­ti čije je uniforme nosio nečiji djed
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia