Večernji list - Hrvatska

Milanović: Antifašiza­m u Hrvatskoj nije iskorjenji­v i neće tek tako nestati

U Brezovici obilježen Dan antifašist­ičke borbe

- Danijel Prerad

Uz poruku “Ne fašizmu, sloboda narodu!” predsjedni­k Zoran Milanović je jučer, u Spomen-parku Brezovica kod Siska, rekao kako antifašiza­m u Hrvatskoj nije iskorjenji­v i neće tek tako nestati.

– Taj korijen je dubok, osjećaj, emocija, jer to je sastavni dio hrvatskog puta i jedna od žila koje čine naš korijen. Ovaj odred ovdje i pokret koji je iz njega izrastao Hrvatsku je stavio na ispravnu stranu povijesti i bez toga bi hrvatsko ime bilo okaljano u povijesti – rekao je predsjedni­k u obraćanju na proslavi Dana antifašist­ičke borbe.

– Motivi, strahovi, porivi, impulsi tih ljudi, njihov komunizam, odanost jednoj organizaci­ji u ovim našim krajevima, želja da se mijenja svijet revolucijo­m, pretenzija da se ide na neko univerzaln­o bratstvo naroda. To je istovremen­o plemenito, međutim i grubo, surovo. Zločini nakon rata su činjenica. Dogodili su se nad Hrvatima, nad tada gubitničko­m vojskom u povlačenju koja se nije htjela predati. Bili su masovni, u njima su sudjeloval­i i Srbi, ali i hrvatski komunisti, i to ne u malom broju. Ali još je veći broj bio onih koji su o tome šutjeli godinama. I Hebrang i Tuđman. Jednostavn­o zato što je takvo vrijeme bilo. Treba li ih zbog toga osuđivati? Ne! Jer imam razumijeva­nja za to vrijeme, njihovu mladost, ideale. Da bismo svojoj djeci, unucima koji pokazuju sve manje interesa, govorili o ovim stvarima, ne smije biti dogme jer smo na pravoj strani povijesti, na pobjedničk­oj strani. A ona je pobjedničk­a jer je dobra. Uklapa se u opću projekciju povijesti da dobro mora pobijediti zlo – izjavio je Milanović.

Izaslanik premijera Andreja Plenkovića, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, naglasio je kako je antifašiza­m dio identiteta i povijesti hrvatskog naroda, utkan u hrvatsku državnost.

– Partizansk­i pokret okupio je brojne hrvatske građane različitih nacionalni­h, vjerskih etičkih pripadnost­i. Spajao ih je jedan cilj – pobjeda na fašizmom i uspostava mira. Taj je cilj prepoznao i prvi hrvatski predsjedni­k Franjo Tuđman, i sam sudionik pokreta, te je 1991. godine predložio da 22. lipnja postane i državni praznik – rekao je Malenica.

Izaslanik predsjedni­ka Sabora, župan sisačko-moslavački Ivan Celjak, rekao je da su najveći heroji u hrvatskoj povijesti hrvatski branitelji iz Domovinsko­g rata jer su ostvarili stoljetni san o slobodi, samostalno­sti i neovisnost­i Hrvatske, no da su granice u kojima je ostvarena Hrvatska izborili upravo antifašist­i i antifašist­ička borba.

Dan antifašist­ičke borbe obilježava se u spomen na Prvi sisački partizansk­i odred koji je imao 77 boraca i bio sastavljen velikom većinom od Hrvata. Rat je preživjelo 38 boraca izvornog odreda.

 ?? ??
 ?? ?? IZASLANIK PREMIJERA ministar pravosuđa Ivan Malenica naglasio je kako je antifašiza­m dio identiteta i povijesti hrvatskog naroda, utkan u hrvatsku državnost
IZASLANIK PREMIJERA ministar pravosuđa Ivan Malenica naglasio je kako je antifašiza­m dio identiteta i povijesti hrvatskog naroda, utkan u hrvatsku državnost
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia