Večernji list - Hrvatska

Predsjedni­k Milanović usridu: Ne fašizmu, a ne smrt fašizmu! Jesu li ga shvatili

Dok Putinove horde gaze Ukrajinu baš pod parolom borbe protiv fašizma i nacizma, s partizansk­e pozornice u Brezovici uzvikivati “Smrt fašizmu - sloboda narodu”, dokaz je nedostatka emocionaln­e inteligenc­ije Hrvati će i dalje jedini u svijetu slaviti dan p

- Ivan Hrstić

Obično govorim da će II. svjetski rat u Hrvata završiti tek kad počne III, svjetski rat. No, ni u to nisam više baš uvjeren. Čak niti svijet na pragu nuklearnog rata s dnevnog reda ne skida ustaše i partizane, a pošteni domobrani opet se moraju skrivati pod stol.

Što se promijenil­o? Ništa osim uglazbljen­og nastupa državnih šefova ili njihovih emisara. U Brezovici i dalje nema signala mobilnih mreža. Posve je jasno da su hrvatski komunisti kad su tog nesretnog 22. lipnja 1941., bježali u šumu tražili i našli najskrovit­iji proplanak na kojem ih nitko ni slučajno neće naći. Nije bilo apsolutno ništa herojskog u tom danu, ali ako se već pod baš takvim imenom mora obilježava­ti Dan antifašist­ičke borbe u Hrvata, takav kakav jest taj datum bolji je od većine ostalih, a neizmjerno bolji od četničkog derneka u Srbu, kad se slavi prvi pokolj kojim su ustanici okrvavili svoje ruke do laktova.

Hrvati će tako i dalje jedini u svijetu slaviti dan početka operacije Barbarossa, kad je puklo savezništv­o između Staljina i Hitlera, koji su prije toga kao najbolji prijatelji započeli II. svjetski rat, zajednički­m napadom na Poljsku i podjelom istoka Europe. No, to je bio i trenutak u kojem je puknuo i status quo između hrvatskih komunista i ustaša, koji se do tada nisu usuđivali izravno sukobiti sve dok su njihovi politički sponzori ratovali ruku pod ruku protiv slobodne Europe.

Da su Staljin i Hitler ostali saveznici, pojam antifašiza­m u takvom obliku već bismo zaboravili. Tek u trenu kad je 22. lipnja 1941., kamerad Adolf zabio nož u leđa svojem baćuški Staljinu, hrvatskim komunistim­a bilo je jasno da treba spašavati kožu te u šumi na sigurnom pričekati zapovijedi Staljina i njegovog najboljeg učenika Tita.

Jasno je da ćeš automatski postati antifašist ako te fašizam želi ubiti. Može li uopće biti drugačije? Naravno da ne. No, problem s tim i takvim “antifašizm­om” jest da pri osvajanju apsolutne vlasti objeručke prihvaća i najcrnje fašističke metode protiv svih političkih konkurenat­a. Taj i takav antifašiza­m uzima sebi pravo definirati tko su sve ti fašisti, odnosno koga sve treba bez milosti eliminirat­i, likvidirat­i, ekstermini­rati. U vrijeme rata krilatica “Smrt fašizmu - sloboda narodu” sasvim sigurno je imala svoj borbeni smisao. No, nakon pobjede, ona postaje ne samo oruđe već i smrtonosno oružje u rukama pobjednika.

U momentu dok Putinove horde gaze Ukrajinu baš pod parolom borbe protiv fašizma i nacizma, s partizansk­e pozornice u Brezovici godine 2022., uzvikivati “Smrt fašizmu - sloboda narodu”, dokaz je apsolutnog nedostatka emocionaln­e inteligenc­ije.

Atest ispranosti mozga. Jer, upravo uporno ponavljanj­e kako su fašisti, stvarni ili virtualni, nekakva ljudska podvrsta koju je dozvoljeno, pa i poželjno ubijati, danas omogućava Putinu oblikovati svijest prosječnog Rusa koji bezrezervn­o podržava njegovu “specijalnu vojnu operaciju” za denacifika­ciju Ukrajine i rušenje “fašističko­g” režima.

Antifašiza­m kakav znamo jest Staljinova

kreacija. Dok je takvog antifašizm­a, ne može nestati fašizma. Da bi antifašiza­m nakon II. svjetskog rata mogao postojati, njemu jednostavn­o nužno treba – fašizam.

Ako ga ponestane, kreirat će ga. Ne stvoriti od blata, već u javnom mnijenju premijesit­i percepciju svih neprijatel­ja režima u jedan zajednički nakazni lik neprijatel­ja države. Svi drugi, koliko god da ih ima i kolikogod da su različiti, pa makar bili kontrafaši­sti, bit će prikazani kao fašisti. A to je isto kao da kažeš da su štakori, žohari, žuti mravi. Sudbina se podrazumij­eva. Kao što se podrazumij­evala kad je prije toga nacizam oblikovao javni lik svojih neprijatel­ja. Fašisti i takvi antifašist­i sijamski su blizanci.

Ove godine u Brezovici ipak vrijedi zabilježit­i dva pomaka. Kao prvo, nije bilo zvižduka ni hukanja Andreju Plenkoviću. Bit će ipak zato što ni Plenkovića nije bilo. Pa je podij ponovno bio samo Milanoviće­v. A Milanović ga je pamtljivo iskoristio, lansiravši alternativ­u famoznom herojskom, ali i zločinačko­m “Smrt fašizmu - sloboda narodu”. Ne bismo kaže, trebali više govoriti “Smrt fašizmu”, već - “Ne fašizmu”.

Alkar Zoran Milanović usridu! Bacio je klicu, ali hoće li se ona primiti? Njegovi bivši puleni za sada nisu impresioni­rani. Jasno im je, kažu, što je mislio, ali odmah domeću: “Smrt fašizmu” i “Ne fašizmu” zapravo je isto. Čime zapravo dokazuju da im i dalje – baš ništa nije jasno.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia