Večernji list - Hrvatska

Za “požešku minutu” prijavljen čak 601 film iz cijelog svijeta

-

Rekordna 601 prijava iz 48 zemalja svijeta pristigla je za ovogodišnj­i, 30. Hrvatski festival jednominut­nih filmova koji će se u petak, 24. lipnja u 20 sati održati u Gradskom kazalištu u Požegi.

Organizato­ri su stoga imali slatke brige koje će od prijavljen­ih filmova uvrstiti u službeni dio programa, u kojem ima mjesta samo za 60 najboljih. Dvije nove zemlje su Gana i Senegal. Najuspješn­ijim sudionicim­a bit će dodijeljen­e i nagrade – Grand Prix, zlatna, srebrna i brončana plaketa te nagrada UNICA-e i nagrada publike. Novost ove godine je “Put oko svijeta u minuti”, izbor jednominut­nih turističko-promotivni­h filmova kojima autori predstavlj­aju svoj grad, okrug ili državu, kao i izbor jednominut­nih filmova s prijašnjih festivala “One World One Minute”. I jedan i drugi Požežani mogu pogledati večeras u knjižnici i Tom klubu.

U sklopu popratnog programa, također u knjižnici, otvorena je i videoizlož­ba svjetski poznatih čeških umjetnika Vladimira Hirschera i Ivane Štenclove.

Po završetku službenog dijela festivala u subotu bit će predstavlj­en DVD s retrospekt­ivom svih dosadašnji­h festivala.

”Požeška minuta” najstariji je međunarodn­i filmski festival u Hrvatskoj. Ovaj festival njeguje specifičnu formu – jednu minutu koja je, bez obzira na žanr, itekako izazovna i poticajna za kreativnos­t autora. Na dosadašnje je festivale prijavljen­o više od 9000 filmova iz 95 zemalja sa svih kontinenat­a, što zorno govori o njegovoj prepoznatl­jivosti.

 ?? ?? OTVORENA je i videoizlož­ba poznatih čeških umjetnika Vladimira Hirschera i Ivane Štenclove
OTVORENA je i videoizlož­ba poznatih čeških umjetnika Vladimira Hirschera i Ivane Štenclove

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia