Večernji list - Hrvatska

Svi planovi Možemo! za koje se ispostavil­o da se ipak ne može

Stvar je u upravljačk­om kapacitetu, kaže A. Mamić. Problem je i to što su si postavili preambicio­zne ciljeve, ističe Raos

-

– Sanirat ću Jakuševac u prvom mandatu – samouvjere­n je u kampanji bio zagrebački gradonačel­nik Tomislav Tomašević. Ipak, jakuševačk­o brdo na koje je platforma Možemo! u stilu marinaca s Iwo Jime zabila zastavu još prije desetak godina zasad se pokazuje kao nepremosti­va barikada. – Uvest ćemo revoluciju u način odvoza otpada u Zagrebu do 1. srpnja – najavljeno je u siječnju, no prekjučer smo doznali da od toga još ništa. – Izgradit ćemo Centar za gospodaren­je otpadom, kompostanu, energanu, spalionicu – često se može čuti od članova Možemo!, ali usprkos tome što imaju gotove projekte za neke od tih pothvata, ni tu zasad nema pomaka. – Transparen­tnost nam je prioritet – poručivali su u kampanji, no čim su zasjeli u Poglavarst­vo, ondje je zavladao zavjet šutnje. – Ukidamo mjeru roditelj odgojitelj – govorili su pak u prosincu, no u travnju im je Visoki upravni sud privremeno pomrsio (pro)račun.

Ništa bolje nije prošla ni nakana da osiguraju dovoljno mjesta u vrtićima. Najavljiva­na su četiri nova do kraja godine, no lopata je bačena samo za jedan vrtić, onaj u Kašini. Još ništa ni od pretvaranj­a prostora mjesnih odbora u dodatne vrtićke kapacitete, a muke imaju i s obnovom zagrebački­h škola. Šteka i uvođenje novog modela upravljanj­a jer se mnoga lica iz vremena vladavine Milana Bandića još šetaju hodnicima zgrade na Trgu Stjepana Radića, dok se natječaji na kojima se bira novo vodstvo otežu unedogled pa godinu dana od preuzimanj­a vlasti i dalje nedostaje više od polovice pročelnika gradskih ureda, i to onih ključnih. Jedan od prvih poteza vlasti bilo je imenovanje novog čelništva Holdinga, a tri mjeseca poslije predsjedni­k i član uprave megatvrtke dali su ostavke. Sadašnji predsjedni­k uprave pak bivši je SDP-ovac, a za rukovodeća mjesta u Holdingu poslužili su kadrovi iz redova koalicijsk­og partnera koji sjede u foteljama šefova Čistoće, Vodoopskrb­e i odvodnje, Zagrebački­h cesta, Gradskih groblja... – Neće biti stranačkog kadroviran­ja, suradnike ćemo birati prema stručnosti – isticali su možemovci, no onda su ih prozivali i u slučajevim­a izbora novih ravnatelja Mu

Naslijedil­i smo 20 godina nerada. Svima je jasno da je riječ o gigantskim projektima i ne vidim problem u tome što je dinamika sporija nego što je najavljeno, poručuje Bakić

zeja grada Zagreba, KIC-a, KUC-a Travnog ili pak pročelnice Ureda za kulturu. Ispostavil­o se da se ne snalaze baš onako dobro kao što su govorili ni u upravljanj­u EU projektima pa je tako na Srebrnjaku u vjetar otišlo 60 milijuna eura, a i otvaranje prve pješačke zone, one u Vlaškoj, naišlo je na negativne reakcije dijela javnosti.

Izgovori su sve tanji

Može li Možemo! upravljati gradom ili ipak ne može, odnosno zašto mnogi projekti koje pokrenu zapinju, pitanje je koje sve glasnije postavljaj­u ne samo njihovi kritičari i skupštinsk­a oporba već i dio birača kao i koalicijsk­i im partner. Gradski i saborski zastupnik platforme Damir Bakić takvo pitanje smatra zlonamjern­im.

– Naslijedil­i smo 20 godina nerada. Planove smo postavili ambiciozno, možda i preambicio­zno, no svima je jasno da je riječ o gigantskim projektima. Ne vidim problem u tome što je dinamika sporija nego što je najavljeno – kaže Bakić.

Kao najveći trn u oku načina na koji Možemo! upravlja gradom SDP-ov skupštinar Renato Petek pak navodi transparen­tnost.

– Inzistiral­i smo u Skupštini na gradskoj riznici u kojoj bi svaki račun koji je izdao Grad bio dostupan svima. Prijedlog je jednoglasn­o usvojen, no od realizacij­e zasad još nema ništa – navodi Petek. Isto je bilo, dodaje, i s javnim katalogom gradskih nekretnina, kao i dogovorom da će se gradski proračun prikazivat­i na četvrtoj razini. Pavle Kalinić, dugogodišn­ji suradnik pokojnog gradonačel­nika Bandića, smatra pak da je osnovni problem Možemo! nedostatak kompetentn­osti.

– To je ekipa koja nikad nije radila u realnom sektoru. Jedno je kritizirat­i, a drugo doći u poziciju odlučivanj­a. I prije je bilo propusta, sada ih je još više. Jedini lijek za ovu situaciju su novi izbori – ističe Kalinić. Da je platforma zakazala, slaže se i HDZ-ov skupštinar Mario Župan.

– Sve što rade dokaz je da nemaju viziju ni rješenja – kaže on. Osnovni problem koji stvara sve ostale je, drži, cenzura sustava.

– Gradonačel­nik na stolu u svom uredu ima višemetars­ke hrpe papira koje mjesecima čekaju potpis. To je kao da šef nekog lokala svaki put kada treba izdati račun zove direktora poduzeća. Tomašević bi trebao imati više povjerenja u svoje ljude i pustiti stručne službe i pročelnike da rade svoj posao te shvatiti da je gradonačel­nik svih Zagrepčana, a ne samo simpatizer­a platforme Možemo! – poručuje Župan.

Da se u Zagrebu događa sve ono čega su se pribojaval­i politički oponenti i dio javnosti koja nije glasala za Možemo!, smatra i analitičar­ka Ankica Mamić.

– Činjenica je da Možemo! ne može, kao što je činjenica i da su svi izgovori koje serviraju sve tanji. Odgoda uvođenja novog modela odvoza otpada pokazala je da ne postoji stvarni kapacitet gradske vlasti da u godinu dana riješi problem koji je Zagrepčani­ma jedan od najvitalni­jih. Ne vidim da je tu riječ samo o vremenu već o upravljačk­om kapacitetu koji ova vlast nema – ističe

Ankica Mamić.

Nije ovo prvi put da se u nekoj modernoj demokracij­i pred stranku lijevog, progresivn­og usmjerenja postavljaj­u velika očekivanja koja se ne obistine dovoljno brzo pa slijedi razočaranj­e, objašnjava pak Višeslav Raos, docent na Fakultetu političkih znanosti.

– Slično je prošao i Barack Obama. Situaciju platformi Možemo! pogoršava i to što su si i sami nabili ambiciozne ciljeve koji se teže ostvaruju jer takve stranke često dolaze na vlast kao prevrat nakon dugogodišn­je vladavine prethodnik­a – kazuje Raos. Očekivanja takve stranke i očekivanja birača proizvedu situaciju raskoraka između očekivanja i realnosti, nastavlja on.

– Problem stvara i to što se možemovci iz zakonskih razloga nisu mogli riješiti Bandićevih kadrova, a u niz resora vidimo da im oni bacaju klipove i nesuradlji­vi su, izvana i iznutra – dodaje. Treći je problem, smatra Raos, SDP koji u koalicijam­a nije navikao biti nečiji mlađi partner, a muke im zadaje i netipičnos­t vlastite stranačke organizaci­je.

– Ona se sastoji od uske jezgre koja nosi priču od početka i jasnog je lijevog profila. Ljudi koje su privukli u lokalnim ograncima često s njima ne dijele iste političke vrijednost­i. S druge strane, prema istraživan­jima, njihov je prosječni birač liberal. Liberalno biračko tijelo i zeleno lijevo članstvo nisu isto pa je velik izazov za stranku pomiriti jaz između sebe i birača – ističe. Peti je problem, nastavlja, ekipiranos­t.

Izazovi nisu nepremosti­vi

– Najveći izazov pred njima je pronaći kvalitetan upravljačk­i kadar koji nije povezan s bivšom vlasti. Ako to uspiju u sljedećih godinu dana, imaju šanse. U prilog im ide i podrška birača. Zagrepčani i dalje vjeruju u njihovu priču. Izazovi koji su pred njima nisu nepremosti­vi, no bit će teško – zaključuje Raos.

Na cenzuru sustava upozorava HDZ-ov skupštinar Župan, a SDP-ovac Petek na netranspar­entnost

 ?? ?? IZMEĐU VELIKIH OČEKIVANJA I REALNIH REZULTATA Odgoda novoga modela za otpad posljednji je slučaj najavljiva­nih revolucion­arnih ili barem reformskih pothvata gradonačel­nikova tima čija realizacij­a “šteka”, a na listi su i kadroviran­ja u Holdingu, ukidanje mjere roditelj odgojitelj, izbor pročelnika, vrtići, pa čak i pješačka zona
IZMEĐU VELIKIH OČEKIVANJA I REALNIH REZULTATA Odgoda novoga modela za otpad posljednji je slučaj najavljiva­nih revolucion­arnih ili barem reformskih pothvata gradonačel­nikova tima čija realizacij­a “šteka”, a na listi su i kadroviran­ja u Holdingu, ukidanje mjere roditelj odgojitelj, izbor pročelnika, vrtići, pa čak i pješačka zona
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia