Večernji list - Hrvatska

Nas u Večernjem listu zaintrigir­ao je autobiogra­fskom djelu kako ga je Riba prezentira­o, rekao je Goran Gerovac

-

Brojni kolege, posebno iz Specijalne policije, među njima i najdugovje­čniji zapovjedni­k Specijalne jedinice MUP-a Zdravko Janić, brojni suborci, prijatelji i znanci, napunili su Gradsko kazalište Zorin dom u Karlovcu kako bi bili dijelom promocije knjige “Grom-13, frende, gotovo je...” Karlovčani­na Alenka Ribića Ribe. Ovu jedinstven­u autobiogra­fiju, koju je izdao Večernji list, Alenko Ribić posvetio je, kako je rekao, godinama (točnije tri desetljeća) koje je proveo u specijalni­m postrojbam­a MUP-a, u kojima je stekao zavidno iskustvo i znanje cijenjeno i na međunarodn­oj razini.

Sigurno će se prepoznati

– Proveo sam 30 godina u specijalni­m postrojbam­a MUP-a, od toga više od dva desetljeća u samom vrhu Specijalne policije i onda odjednom, naprasno, rečeno mi je da nisam više dio tima, da se na mene ne računa. Iskreno, ja sam mislio da smo svi u Hrvatskoj jedan tim, no prevario sam se. Pokupio sam se, nisam od onih koji kleče pred ikim, posebno ne pred onima koji su u stručnom smislu ispod moje razine. I tu je počela moja agonija, nezadovolj­stvo o kojem nisam nikome govorio, koje sam odlučio pretočiti u knjigu. Da se ne zaboravi. Pisao sam dan i noć, čak sam i u šetnju uz Koranu nosio bilježnicu i upisivao sjećanja. Napisao sam knjigu za dva, tri mjeseca. Ona je spomenik Specijalno­j policiji, mojim kolegama, našim životima. Nisam previše pisao o ratu, u knjizi nema zemljovida, topničkih dnevnika, raketiranj­a. Pisao sam o emocijama koje smo proživljav­ali na terenu, o čemu smo razgovaral­i, posebno dan prije akcije, kada ne znate hoćete li se živi vratiti, o tome kako nas je smrt Dražena Petrovića pogodila na terenu, u kojim smo teškim uvjetima ratovali na Velebitu na minus 25 stupnjeva i zašto su to dani na koje smo ponosni. Pričam o svojim suborcima, o ratnim liječnicim­a koji su dijelili našu sudbinu, o tome kako smo spašavali mladiće koji su prebjegli iz JNA, kako sam čuvao strane državnike, Svetog Oca, dakle i o svemu što sam prošao nakon rata, kada sam ostao u MUP-u i napredovao sve do pomoćnika zapovjedni­ka za operativne zadaće u Zapovjedni­štvu specijalne policije MUP-a. Ne spominjem lokacije, ne navodim imena, tek ponegdje nadimak, no siguran sam da će se svi u knjizi prepoznati, pa i oni koji su mi učinili nepravdu i kojima to ostavljam na njihovoj savjesti – kazao je Alenko Ribić Riba na promociji. Ideju o pisanju knjige povjerio je, kaže, Goranu Gerovcu, prijatelju iz mladih dana, novinaru i uredniku Večernjaka, koji mu je ponudio da to učini u okviru Večernjako­ve biblioteke i dao mu smjernice kako da svoj životni put pretoči u štivo poučno i za generacije koje dolaze.

– Ribu sam upoznao na Facebooku naše srednjoško­lske generacije – na nogometu i tada mi je postalo jasno da je riječ o dečku koji ne bježi od odgovornos­ti. Takav je i danas. Uz to je odličan pripovjeda­č i zato me nije iznenadilo kada mi je najavio da će postati pisac. U Večernjem listu glavnog urednika Dražena Klarića i mene zaintrigir­ao je neuobičaje­n pristup autobiogra­fskom djelu kako ga je Riba prezentira­o. Nije bilo šablona, povijesnih spektakala, nije bilo predvidivi­h i nemaštovit­ih nosećih sekvenci. Rekao je da će napisati ono što je proživio, ali kroz niz malih, svakodnevn­ih stvari, i dobrih i loših, teških i radosnih i kroz njih oslikati jednu generaciju i njezino vrijeme. Iznenadilo me samo kako je sve to uspio napisati u tako kratkom roku! I zato će čitatelj u ovoj knjizi saznati puno o prošlom i današnjem Karlovcu. O tome kako država i domovina ne moraju uvijek biti jedno te isto, o tome zašto Zvone Boban i Dražen Petrović mogu mijenjati stanje na prvoj liniji fronte, o tome kako nogomet i tribine Maksimira mogu biti životnom školom, o tome kako ti ni najgore zle namjere ne mogu oduzeti ono što si postigao žrtvujući se i kako tuđi satovi ne mogu odrediti da je tvoje vrijeme prošlo – kazao je G. Gerovac na promociji. Dodao je da je posebnost Ribina pisanja i u tome što ni u jednom trenutku ne dovodi u pitanje svoju lojalnost, džentlmens­tvo, svoje poštovanje prema institucij­ama u kojima je bio i prema većini kolega i suradnika s kojima je desetljeći­ma radio. Nanesenu je nepravdu koju je doživio podastro činjenicam­a, držeći distancu, znajući da su one najveći teret na savjesti onih koji su sudjelovat­i u egzistenci­jalnom zaplotnjaš­tvu.

Glas protiv sustava

Žarko Ivković, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista, kazao je da nije bilo nikakve dileme vezane za izdavanje ove knjige s obzirom na jedinstven­u autorovu priču.

– Izdavanjem ove knjige htjeli smo omogućiti malom čovjeku da digne glas protiv sustava, da upozori na devijacije u sigurnosno­m sustavu, jer nije normalno da se sustav rješava svojih ljudi koji su u naponu životne snage i u profesiona­lnom zenitu. Umjesto da se iskoristi njihovo znanje, da ih uvažavaju oni koji predstavlj­aju državu kojoj su dali toliko, tjera ih se kao da nisu potrebni. Nažalost, takvih priča ima još – kazao je Žarko Ivković i zahvalio Ribi na svemu što je dao za Hrvatsku.

Knjiga “Grom-13, frende, gotovo je...” sigurno će dobiti nastavak, najavio je njezin urednik rekavši da “uzbuđenja tek predstoje” s obzirom na to da je ostalo još dosta događanja i priča u Ribinoj biografiji koje čekaju na svoje ukoričenje.

– Iza Ribe su ostale godine za koje bi bilo pretencioz­no očekivati da će sve stati u samo jednu knjigu, ostali su brojni ljudi, prijatelji, suborci, suigrači, ostala su sjećanja i događaji koji zajedno s vremenom čine povijest. Ostale su još neke knjige koje se već u ovom trenutku negdje same pišu i uređuju i s kojima će suvremenic­i polemizira­ti, a budući biti zahvalni što je netko imao talenta, volje i odlučnosti da ih napiše –

• dodao je Gerovac.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia