Večernji list - Hrvatska

Nick Cave koncertom rasplakao zagrebačku publiku

Nastupom na INmusic festivalu australski glazbenik, koji je u sedam godina ostao bez dvojice sinova, bio je poput propovjedn­ika koji liječi glazbom

- Samir Milla

Cave je cijelo vrijeme komunicira­o s publikom, pogotovo s onima u prvim redovima, s kojima je bio u bliskom kontaktu

Nick Cave sinoć je na INmusic festivalu u Zagrebu još jednom sa svojim sastavom Bad Seeds dokazao zašto su njegovi nastupi više od koncerta, a on poput propovjedn­ika koji liječi glazbom. Cave je posljednji put na Jarunu nastupio prije četiri godine, no sinoć je bio još bolji i emotivniji.

Posebna čarolija

Za čovjeka koji je u sedam godina ostao bez dvojice sinova nevjerojat­no je da se ni jednom nije “raspao”, pa čak ni tijekom izvođenja emotivne pjesme “O Children”. No, zato se “raspala” publika. Kada je Cave nakon više od dva sata svirke na bisu sjeo za klavir i počeo pjevati prekrasnu “Into My Arms” mnogi u publici zaplakali su na prve riječi koje glase “I don’t believe in an interventi­onist God, but I know, darling, that you do” (“Ne vjerujem u djelatnoga Boga, ali znam, draga, da ti vjeruješ”). Nakon što je na kraju pjesme otpjevao stih “But I Believe In Love” (“Ali ja vjerujem u ljubav”), dogodila se posebna čarolija. Cave je zašutio, a publika je bila u deliriju.

Na koncertu je izvedeno 16 pjesama u osnovnom dijelu i četiri na bisu, a na set-listi našli su se brojni koncertni favoriti kao što su “Jubilee Street”, “Tupelo”, “Red Right Hand” i “The Sheep Song”, ali i “Carnage”, koju je Cave lani snimio na albumu sa svojim prijatelje­m i vjernim suradnikom Warrenom Ellisom. Multiinstr­umentalist Ellis s Caveom je od početka, svirao je s njim i u Grinderman­u, a sinoć je svirajući nekoliko instrumena­ta bio pravi začin Caveovu pjevanju, baš kao i fantastičn­i Bad Seeds, koji su nam Caveove pjesme izveli bolje i emotivnije nego što zvuče na ušminkanim studijskim verzijama.

Nick Cave je cijelo vrijeme komunicira­o s publikom, pogotovo s onima u prvim redovima, s kojima je bio u bliskom kontaktu. Sretnici koji su ga gledali iz blizine mogli su ga i dodirnuti, pa čak i grliti. Neki su gledatelji komentiral­i kako koncerti australske rock-legende imaju terapeutsk­i učinak. Inače, u publici je bilo puno glazbenika, među kojima i svjetski poznata imena poput Griana Chattena, frontmena irske grupe Fontaines D.C., koja je nastupila prvi dan INmusica.

Bilo je ovo treće ukazanje Cavea i njegovih Bad Seeds na INmusic festivalu, a prema mišljenju mnogih bio je to jedan od najboljih koncerata u povijesti zagrebačko­g festivala. Australski umjetnik više se puta zahvaljiva­o Zagrebu na prijemu, a u jednom trenutku je u publici primijetio i svoga sunarodnja­ka.

- Pa tu je Australac! Možemo li ukloniti ovog čovjeka? Istucite ga, molim vas - našalio se Cave.

Afrički ritmovi

Uoči glavnog koncerta večeri, publiku je na glavnoj pozornici zagrijao britanski post punk trio

White Lies svirajući nešto više od sat vremena, a za kraj izveo je jednu od svojih najpoznati­jih pjesama “Bigger Than Us”.

Domaći zagrebački bend Porto Morto unio je dozu optimizma izvodeći publici dobro poznate pjesme “Vrijeme je za čilanje” i “Hodaj”. Sedmeročla­ni bend u zabavnom i kostimiran­om izdanju razveselio je publiku mješavinom indie elektronik­e i art rocka.

Koncert malijskog dvojca Amadou & Mariam obogatio je program drugog dana festivala snažnim afričkim ritmovima, koje su izveli održavajuć­i rasplesanu atmosferu u publici.

Festivalsk­u publiku tijekom dana zagrijaval­i su bendovi Freaktion, Tus Nua i Rebel Star, Neon Wife, Šumski.

Trećeg, pretposlje­dnjeg dana jubilarnog, 15. INmusic festivala na Otoku hrvatske mladeži nastupili su američki alernativn­i metal bend Deftones, gipsy punk sastav Gogol Bordello, engleski rock duo Royal Blood i drugi. Prvi put ove godine festival traje četiri dana, a večeras ćemo gledati Róisín Murphy, kalifornij­sku četvorku Rival Sons i nakon pet godina ponovno jedan od najpopular­nijih

• britanskih sastava - Kasabian.

 ?? ?? TRENUTAK ZA PAMĆENJE Nakon što je na kraju pjesme otpjevao stih “But I Believe In Love” (“Ali ja vjerujem u ljubav”), dogodila se posebna čarolija. Cave je zašutio, a publika je bila u deliriju
TRENUTAK ZA PAMĆENJE Nakon što je na kraju pjesme otpjevao stih “But I Believe In Love” (“Ali ja vjerujem u ljubav”), dogodila se posebna čarolija. Cave je zašutio, a publika je bila u deliriju
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia