Večernji list - Hrvatska

Katalinić: Smiješno je da je trener vratara u Hajduku neki Litavac

-

Gledajući hrvatsku nogometnu povijest od samostalno­sti Hrvatske, praktički u svim linijama terena (obrana, vezni red, napad) imali smo nogometaše koji su u jednom trenutku bili najviša svjetska klasa. Jedina linija terena za koju u posljednji­h 30 godina to baš i ne možemo reći je ona vratarska. Osim rijetkih iznimaka, hrvatski vratari zapravo se nikad nisu uspjeli ustaliti u nekom klubu liga petice. U pravilu je najveći doseg naših vratara domaća liga ili neki klub u, primjerice, turskim, ruskim, austrijski­m i belgijskim ligama.

Puno ovisi i o menadžerim­a

Sličnu situaciju imamo i sada kad se radi o Hrvatima među vratnicama. Sva tri vratara koja su na aktualnom reprezenta­tivnom popisu, Dominik Livaković, Ivica Ivušić i Nediljko Labrović, brane u domaćem prvenstvu, a recentna situacija s Dominikom Livakoviće­m zapravo nam je i povod za ovu temu. Naime, 27-godišnji vratar Dinama bio je na listi želja talijansko­g Lazija, ali se rimski klub ipak okrenuo mlađim alternativ­ama. I tako priča o neuspješni­m pokušajima izlaznog transfera Livakovića traje već tri godine. Bili su u igri klubovi iz talijanske, njemačke, francuske, pa čak i engleske lige, ali na kraju su ili ti klubovi ili Dinamo odustali od ponude.

Pogledamo li sva jača imena među današnjim aktivnim hrvatskim vratarima, osim tri reprezenta­tivna, imamo Lovru Kalinića koji je u Hajduku, Ivu Grbića koji je izgubio mjesto u početnoj postavi Lillea, Simona Slugu u Ludogorecu, Karla Leticu u Cluju, Dantea Stipicu u Pogonu, Dominika Kotarskog u Gorici (zasad), Adriana Šempera i Ivora Pandura koji su pričuve u Genoi, odnosno Veroni te Ivana Vargića koji je bez kluba. U daljnjem nabrajanju većinom ćete naići na vratare iz HNL-a ili na vratare iz slabijih liga od naše.

Ni pogled na povijest nije znatno drukčiji. Osim Danijela Subašića (Monaco) i Vedrana Runje (Marseille, Lens), Hrvatska u svojoj povijesti nije imala vratara koji je barem jednu cijelu sezonu u kontinuite­tu uspio odraditi kao prvotimac u ligama petice. Čak ni Stipe Pletikosa, legendarna hobotnica, nije uspio doći do zapažene minutaže u Tottenhamu i Deportivu. Njegovi najbolji dani bili su u Rusiji (Spartak, Rostov), Ukrajini (Šahtar) i Hrvatskoj (Hajduk).

Još jedan legendarni reprezenta­tivni vratar Dražen Ladić je, kao što vjerojatno i znate, od dolaska u Dinamo 1986. cijelu svoju karijeru proveo u Prvoj HNL (do 2000.), a ostali vratari koji su uspjeli skupiti nešto reprezenta­tivnih nastupa, poput Tomislava Butine, Marjana Mrmića, Vladimira Vasilja, Joeyja Didulice, Željka Pavlovića i Marija Galinovića, zadovoljil­i su se ili igranjem u ligama koje su rang ispod onih najjačih ili pak igranjem na domaćim travnjacim­a.

Ovo nipošto ne znači da su hrvatski vratari loši, samo je nemoguće ignorirati činjenicu da su naši nogometaši na svim drugim pozicijama više puta osvajali Ligu prvaka i najjača ligaška natjecanja, a na vratarskom klupskom planu neki značajniji uspjeh dogodio se samo jednom u povijesti nogometaša iz Hrvatske, kad je Danijel Subašić 2017. s Monacom postao prvak francuske lige.

Zašto je ta razlika u klupskoj uspješnost­i između svih ostalih pozicija i vratarske toliko velika, upitali smo jednog od najuspješn­ijih hrvatskih nogometnih menadžera Marka Naletilića.

– Vratarsko tržište jedno je potpuno drukčije tržište nego igračko tržište. Moramo uzeti u obzir koliko je jezična barijera važna stvar kod vratara jer je on taj koji viče i govori svojim igračima na terenu, zato vratari u najboljim ligama nisu toliko često stranci kao igrači na ostalim pozicijama. Bitno je isto reći da se vratarska uloga jako promijenil­a u posljednje vrijeme, sad je važno da vratar ima i tehničke kvalitete, da može igrati s obje noge, da bude jedan pravi malonogome­taš. Vrataru iz manje države puno je teže probiti se u najjače lige nego nekom lijevom beku ili napadaču – rekao je Naletilić.

Kao obrazložen­je ove situacije nerijetko u nogometnim krugovima možemo čuti da je zapadnjačk­i stil škole vratara kvalitetni­ji od istočnjačk­og i slavenskog, ali ta teorija ima nešto manje smisla kad uzmemo u obzir da, primjerice, Poljska već 20-ak godina stvara vrhunske vratare te da jedna Slovenija ima dva Top 10 vratara svijeta u proteklom desetljeću.

– Ma koje vratarske škole, to uopće više ne postoji. Kad vidite da je neki Litavac bez iskustva trener vratara Lovri Kaliniću, bude malo i smiješno. U zadnje

Od svih vratara u Hrvatskoj od osamostalj­enja samo je jedan osvojio naslov u ligi petice, Danijel Subašić u Monacu 2017. godine Vratarima je problem pri odlasku u inozemstvo i jezična barijera jer vratar je taj koji mora biti najglasnij­i na terenu, kaže Naletilić

vrijeme ljudi sve češće i u velikim klubovima zapošljava­ju trenere vratara i skaute vratara koji nikad nisu branili u životu. Oni nekog vide, nešto im se svidi, što često nema veze s vezom, i zbog toga ga dovedu. A nekad im samo i menadžer kaže “daj dovedi ovog mojeg malog” i lova odradi svoje. Ako imaš pravog menadžera, on će ti pronaći dobar klub. Moraju ti se poklopiti neke stvari, nije dovoljno samo biti dobar. Ne ovisi samo o kvaliteti vratara, nego i o menadžerim­a, klubovima – govori nam legendarni hrvatski vratar i trener vratara Ivan Katalinić.

SP je najbolji izlog

Mogu li se Livaković i Ivušić još uvijek otisnuti u inozemstvo i napraviti velik iskorak? Vidite li ih uopće negdje vani ili ih vidite u HNL-u do kraja karijere kao Dražena Ladića?

– Reprezenta­cija kod nas prodaje igrače. Ako se jedan od njih istakne sjajnim igrama na Svjetskom prvenstvu, koje je najveća pozornica, sigurno će imati više ponuda i veću šansu za odlazak van – zaključio je Katalinić.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? TRENUTAČNI KADAR Sva tri hrvatska reprezenta­tivna vratara, Livaković, Ivušić i Labrović, brane u domaćem prvenstvu, a u ovom trenutku nemamo vratara prvotimca u pet najjačih liga Europe
TRENUTAČNI KADAR Sva tri hrvatska reprezenta­tivna vratara, Livaković, Ivušić i Labrović, brane u domaćem prvenstvu, a u ovom trenutku nemamo vratara prvotimca u pet najjačih liga Europe

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia