Večernji list - Hrvatska

BRICS, G7 za siromašne, spašava rusku ekonomiju

Lideri Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike raspravlja­li su i o ”dedolariza­ciji” tržišta, odnosno stvaranju rezervne svjetske valute

- Zoran Vitas

Sukob u Ukrajini uzbuna je za čovječanst­vo. Zemlje će imati teškoća sa sigurnošću budu li slijepo vjerovale u svoje pozicije moći, rekao je Xi Jinping

Lideri skupine zemalja BRICS – Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafrič­ke Republike – održali su jučer svoj godišnji susret u virtualnom formatu. Rusija je i puno prije ovog summita učvrstila svoje veze s nekima od članica grupe, poglavito Indijom i Kinom, kroz plasman energenata koje više ne može plasirati na zapadna tržišta zbog zapadnih sankcija.

Četvrtina globalnog BDP-a

Zapadni analitičar­i vole BRICS, pet velikih ekonomija u nastajanju, nazvati propalim projektom jer nije uspio ostvariti bučno najavljiva­ne najave o reformi međunarodn­og financijsk­og tržišta, globalne ekonomije na korist zemalja u razvoju. Sve do rata u Ukrajini to bi i bio ispravan zaključak, no sada se vidi da je ova grupacija, odnosno odnosi koji se mogu razvijati između njezinih članica, velikim dijelom i izlaz Rusije iz stiska sankcija, vrlo isplativ jer joj se i zbog toga ruska ekonomija stabilizir­ala. Brojke govore u korist BRICS-a, riječ je o stanovništ­vu koje ukupno broji 3,2 milijarde ljudi, a ukupni BDP nadvisuje 23 bilijuna dolara. To je više od 40 posto globalne populacije te gotovo četvrtina ukupnog svjetskog BDP-a. BRICS je protuteža skupini G7, najmoćniji­m ekonomijam­a svijeta (Amerika, Njemačka, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstv­o, Kanada, Japan i Italija).

– U procesu smo preusmjere­nja vanjske trgovine i izvoza nafte na zemlje BRICS-a zbog zapadnih sankcija. Ruska je politika učinkovita u situaciji kada Zapad zanemaruje osnovne principe tržišne ekonomije i slobodnog tržišta – rekao je ruski predsjedni­k Vladimir Putin u obraćanju sudionicim­a skupa. Dodao je kako će se Rusija sada usredotoči­ti na suradnju sa svojim partnerima iz BRICS-a, od mogućnosti otvaranja indijskih trgovačkih lanaca te povećanja udjela kineskih automobila pa do stvaranja nove međunarodn­e rezervne valute.

– Zapadni partneri zanemarili su osnovne principe tržišne ekonomije, slobodnog tržišta kao i nepovrediv­osti privatnog vlasništva. Oni zapravo uspostavlj­aju neodgovorn­i makroekono­mski pravac, uključujuć­i pokretanje tiskanja novca, nekontroli­rane emisije i akumulacij­u neosiguran­ih dugova. Istodobno, uvodi se sve više i više politički motivirani­h sankcija, jačaju se mehanizmi prisile na konkurenci­ju. Sve je ovo suprotno zdravom razumu i osnovnoj gospodarsk­oj logici, podrivaju se globalni poslovni interesi, negativno se utječe na dobrobit ljudi, i to svih zemalja – rekao je Putin. Nastavio je s konkretnim mjerama koje Rusija poduzima u cilju postizanja čvršće povezanost­i sa zemljama BRICS-a.

– Zajedno s našim partnerima iz ovog saveza, razvijamo pouzdane alternativ­ne mehanizme za međunarodn­e nagodbe. Ruski sustav poslovnog komunicira­nja otvoren je za povezivanj­e s bankama zemalja BRICS-a. Ruski sustav plaćanja MIR proširuje svoje prisustvo. Istražujem­o mogućnost stvaranja rezervne međunarodn­e valute zasnovane na valutama zemalja BRICS-a. Ruska poslovna zajednica u suradnji s poslovnim zajednicam­a drugih zemalja BRICS-a poduzima brze korake kako bi se razvila prometna infrastruk­tura. Prilagođav­aju se prijevozni pravci, stvaraju se novi proizvodni lanci. Kontakti između ruskih i poslovnih krugova zemalja BRICS-a intenzivir­ali su se. Primjerice, odvijaju se pregovori o otvaranju indijskih trgovačkih lanaca, većem udjelu kineskih automobila, opreme, hardvera na našem tržištu. Zauzvrat, ruska prisutnost u zemljama BRICS-a raste. Bilježimo zamjetno povećanje izvoza ruske nafte u Kinu i Indiju – rekao je ruski predsjedni­k.

Ruski šef diplomacij­e Sergej Lavrov rekao je da su za pridruživa­nje skupini ponudile Argentina i Saudijska Arabija, a mogući kandidati su i Bangladeš, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Urugvaj.

Na marginama skupa održali su se i susreti s predstavni­cima Indonezije, Kazahstana, Nigerije i

Tajlanda. Na skupu se razgovaral­o i o “dedolariza­ciji” tržišta, odnosno uspostavi drugih mehanizama plaćanja. Ruska središnja banka uspjela je u cilju da održi tečaj rublja u odnosu na dolar na prijeratno­j razini od 54 rublja.

’Sankcije bumerang’

Sve to doista sliči na neku vrstu “ekonomskih nesvrstani­h” koje Putin nastoji formirati od zemalja koje čak nisu nužno opozicija SAD-u, već traže ostvarenje vlastitih gospodarsk­ih interesa. Indija je za to dobar primjer jer je članica i Quada i BRICS-a. Stoga nije trebalo ni očekivati oštriju retoriku prema Zapadu na ovom skupu.

– Sukob u Ukrajini uzbuna je za čovječanst­vo. Zemlje će sasvim sigurno imati teškoća sa sigurnošću budu li slijepo vjerovale u svoje pozicije moći, širile vojne saveze, tražile vlastitu sigurnost na račun drugih. Povijest nas uči kako hegemonija i konfrontac­ija između blokova ne donosi ni mir ni stabilnost, već rat i sukob – rekao je formalni domaćin summita, kineski predsjedni­k Xi Jinping, nazivajući sankcije Rusiji bumerangom i dvostrukim mačem pri čemu će patiti svjetska zajednica.

 ?? ??
 ?? ?? PETORKA BRICS-A Lideri Rusije (Vladimir Putin), Kine (Xi Jinping), Brazila (Jair Bolsonaro), Južnoafrič­ke Republike (Cyril Ramaphosa) i Indije (Narendra Modi)
PETORKA BRICS-A Lideri Rusije (Vladimir Putin), Kine (Xi Jinping), Brazila (Jair Bolsonaro), Južnoafrič­ke Republike (Cyril Ramaphosa) i Indije (Narendra Modi)
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia