Večernji list - Hrvatska

Umirovljen­i vozač autobusa koji je sudjelovao u kultnom filmu “Tko pjeva zlo ne misli”

-

Ivanjski krijesovi tradicijsk­i su smatrani obredima pročišćava­nja, a sutra se pale i u Kupinečkom Kraljevcu. Središnji dio manifestac­ije, koja traje do nedjelje, počinje večeras u 20 sati, kada će posjetitel­je u svijet bajki uvesti pripovjeda­čica Lea Đido Božak i njezina interaktiv­na Kreativna pričaonica za djecu i odrasle. Sutra vas pak očekuje predstava Mak Teatra od 20 sati, a nakon proglašenj­a pobjednika malonogome­tnog Turnira ulica uslijedit će paljenje krijesova. Za glazbenu animaciju posjetitel­ja večeras će se pobrinuti akustični Mudri Trio i DJ-ica Ivana, a sutra glazbeni sastav Fest. U kapelici Sv. Ivana Krstitelja u Štrpetu u nedjelju će se u 11 sati održati misno slavlje, a predvečer su dječje sportske igre. Ulaz na sva događanja, koja organizira Centar za kulturu Novi Zagreb s partnerima, besplatan je. Ivanje je inače pretkršćan­ski narodni običaj vezan uz zimski i ljetni suncostaj, kao i proljetnu

• i jesensku ravnodnevi­cu.

Timovi će morati najprije u sljemensko­j šumi pronaći unesrećenu osobu, a zatim je reanimirat­i i na nosilima prenijeti u bazu.

Nije riječ o pravoj osobi, već o lutki koju koristi Hrvatska gorska služba spašavanja, a sve to dio je prvog natjecanja Sljeme Rescue Race, koje se na Medvednici održava sutra u 10 sati. Sudjelovat će šest timova po četvero ljudi, a prije početka svi će proći kratku obuku o oživljavan­ju, nakon čega će znanje s edukacije morati primijenit­i na natjecanju. Ekipa koja prva uspješno stigne u bazu osvojit će glavnu nagradu, a nagrađeni će biti i drugi sudionici natjecanja. Okupljanje je ispred prostorije HGSS-ove stanice

na Bliznecu.

”Ja ljubim jer strune srca glasno poje. Ljubim jer sreća krasi život naš. Ljubim jer tako hoće srce moje. Hvala ti, srce, što ti za osjećaj taj znaš” stihovi su koji su obilježili kultni film “Tko pjeva zlo ne misli”, a izveli su ih Mirjana Bohanec Vidović i Relja Bašić. Klasik redatelja Kreše Golika pun je i drugih legendarni­h skladbi, poput “Marijane”, “Za jedan časak radosti”, “Fala”, “Noćas”, “Kukavica” i “Kak taubeka dva”, koje je svirala limena glazba Zagrebačko­g orkestra ZET-a. A jedini član današnjeg sastava orkestra koji je svirao i u filmu sedamdeset­ogodišnji je trubač Stjepan Strmečki.

Hitovi i na turneji u SAD-u

Rođen je u Zagorju, no s 18 se godina doselio u Zagreb, a trubu, kaže, svira od malih nogu. Odmah po dolasku u metropolu, 1970., priključio se Zagrebačko­m orkestru ZET-a, a iste je godine zasvirao i u filmu. Članovi orkestra, spomenimo, ne moraju nužno biti zaposlenic­i ZET-a, no Strmečki je do nedavnog umirovljen­ja bio vozač autobusa. Živo se, naravno, sjeća snimanja filma, kada je orkestrom ravnao maestro Vili Marković. Iako u to vrijeme, kaže, nisu znali da će steći kultni status, sve skladbe koje su u filmu izvodili uvrstili su i u redovni repertoar, a i danas ih sviraju na koncertima.

– Izvodili smo te pjesme i na turneji po SAD-u, i to na hrvatskom jeziku, i brojni okupljeni bili su oduševljen­i – ističe Strmečki. Na albumu “Serbus”, koji su snimili 2019., malo su ih osuvremeni­li, no zadržali su starozagre­bački štih.

Strmečki se trebao priključit­i orkestru i na nedavnom koncertu s krova Centra za kulturu i obrazovanj­e Susedgrad, ali nije jer je morao otputovati u Italiju, gdje mu živi kći s obitelji. No i ondje je imao nastup jer je njegov unuk u školu ponio album “Serbus”, a kada su ga djeca preslušala, morao je doći k njima i odsvirati nekoliko nota.

U najljepšem mu je sjećanju ostalo, ističe, snimanje dobro nam poznatih scena na Maksimirsk­om vidikovcu, kada su zasvirali pjesmu “Noćas”, a Ana Šafranek i gospon Fulir na nju zaplesali. Prije pet godina na istome mjestu Zagreb se vratio u tridesete, a Strmečki je evocirao stare uspomene, i to zahvaljuju­ći festivalu “Tko pjeva zlo ne misli”. Sve je bilo u znaku prošlih vremena pa je i on, kao nekad, na vidikovac stigao kočijom, i to u pratnji drage mu glumice Mirjane Bohanec Vidović.

– Bio je poseban osjećaj ponovno svirati na vidikovcu i tada sam se prisjetio snimanja filma, što je bilo neopisivo, veliko uzbuđenje – nostalgiča­n je Strmečki.

Karijera na velikom platnu

Sve skladbe iz filma vrlo su mu drage, no ipak izdvaja upravo pjesmu “Noćas” češkog skladatelj­a Eduarda Gloza. S filmskom je ekipom najviše surađivao dirigent Marković, a orkestar je dobivao note koje bi uvježbali pa onda i odsvirali pred kamerama. Iako inače svira klasičnu B trubu, u “Tko pjeva zlo ne misli” svirao je S, koja je više namotana, proizvodi više tonove i namijenjen­a je pratnji ostalih instrumena­ta. Snimanja mu, kaže, nikada nisu bila naporna, a pripremali su se standardno kao za svaki koncert.

Kada bi se kamere uključile, odsvirali bi svoje, s obzirom na to da su bili dobro uvježbani, no trema pred nastup uvijek je bila prisutna.

I posebno pamti “Tko pjeva zlo ne misli” jer je to bio prvi film u kojemu je svirao, no nije ostao i jedini. Članovi orkestra nastupali su, primjerice, i u filmovima “Bombaški proces” Branka Ivande iz 1978., “Tajna Nikole Tesle” Krste Papića iz 1980. i “Oficir s ružom” Dejana Šorka iz 1987., ali i u serijama kao što je “Odmori se, zaslužio si” Gorana i Snježane Tribuson iz 2006. – Pa imam, recimo, i anegdotu sa snimanja “Bombaškog procesa”, kad je jedna starija gospođa po cesti počela vikati da su došli Austrougar­i –

• smije se Strmečki.

HGSS-ovo natjecanje

 ?? ??
 ?? ?? SA SVOJIM SE INSTRUMENT­OM DRUŽI OD MALIH NOGU Rođen je u Zagorju, no s 18 se godina doselio u metropolu, a odmah potom, 1970., priključio se limenoj glazbi. Sve su mu skladbe iz slavnog Golikova djela vrlo drage, no ipak izdvaja “Noćas”
SA SVOJIM SE INSTRUMENT­OM DRUŽI OD MALIH NOGU Rođen je u Zagorju, no s 18 se godina doselio u metropolu, a odmah potom, 1970., priključio se limenoj glazbi. Sve su mu skladbe iz slavnog Golikova djela vrlo drage, no ipak izdvaja “Noćas”
 ?? ?? KAO U ONA STARA VREMENA S glumicom Mirjanom Bohanec Vidović u Maksimiru, kamo su stigli kočijom
KAO U ONA STARA VREMENA S glumicom Mirjanom Bohanec Vidović u Maksimiru, kamo su stigli kočijom
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia