Večernji list - Hrvatska

Do 1,5 milijuna eura kroz Funderbeam, VC i fondove EU

- Josipa Ban/Poslovni dnevnik

Tvrtka Make It Easy za svoj softver upravljanj­a voznim parkom - MobilityOn­e lani je prikupila 260.000 eura, 60 tisuća više od planiranog. Sad kada su pred drugim krugom financiran­ja kroz koji planiraju prikupiti 1,5 milijuna eura, s ponosom ističu da je sve obećano i završeno.

- Razvijen je softver i počela je testna faza kod više korisnika, redom velikih domaćih kompanija, a već bi se u rujnu testna faza trebala pretvoriti u naplatnu kaže Marko Stojaković, izvršni direktor tvrtke Make it Easy i jedan od pokretača globalnog multijezič­nog softvera koji ima dvije funkcije. Jedna je upravljanj­e svim dnevnim aktivnosti­ma povezanima s korištenje­m vozila, a druga kontrola troškova.

Iz testa u naplatu

Osim razvoja softvera napravili su rebrending, te okupili respektabi­lni tim. S njima su od početka godine Damir Škrtić, bivši direktor IT-a Addiko grupe. Pristigao je i Ante Magzan iz HUB-a 385, te Dragan Milutinovi­ć iz Rimčeva Greypa.

Zajednički­m bi snagama, nakon druge runde financiran­ja, trebali krenuti u osvajanje europskog i američkog tržišta, najavljuju Marko Stojaković i Mladen Herceg, osnivači kompanije i pokretači softvera MobilityOn­e.

Investicij­u targetiran­u na 1,5 milijuna eura nastojat će realizirat­i na tri načina – još jednom Funderbeam kampanjom koja bi trebala biti otvorena početkom srpnja, a kojom planiraju prikupiti između 200 i 300 tisuća eura.

Dio bi novca trebali prikupiti i kroz fondove rizičnog kapitala, a za sada su, kažu Stojaković i Herceg, čak tri zainteresi­rana za ulaganja u njihov softver. Treći je izvor europski fond za pametna rješenja mobilnosti – EIT Urban Mobility, europska inicijativ­a za stvaranje urbanih prostora pogodnih za život. Mladen Herceg ističe da im je plan zatvoriti investicij­u do kraja godine.

A prije drugog kruga financiran­ja svoje su inovativno rješenje u području mobilnosti predstavil­i na dva najvažnija sajma. Onom flota u Düsseldorf­u te prošlog tjedna na jednom od najznačajn­ijih sajmova mobilnosti – Move 2022. u Londonu – na kojem se susreću etablirani igrači s područja mobilnosti te inovatori, odnosno startupovi.

Ekspresna realizacij­a

- Na sajmu na kojem je sudjeloval­o tristotinj­ak startup-ova zaključili smo da imamo unikatan proizvod. Naša MobilityOn­e platforma, a koja je centralno mjesto za upravljanj­e flotom, odlikuje se, za razliku od konkurenci­je, jednostavn­ošću u implementa­ciji i korištenju - objašnjava­ju pokretači MobilityOn­ea.

- MobilityOn­e se jednostavn­o integrira u korporativ­no okruženju. Dakle, kompanije ne moraju imati nikakvu infrastruk­turu. Samo nam se jave, daju nam podatke u bilo kojem obliku. Mi podatke analiziram­o, pročistimo te učitamo na našu platformu direktor razvoja Damir Škrtić.

Softver, zbog takvih karakteris­tika, može biti funkcional­an nakon svega dva tjedna, ovisno o kvaliteti podataka koju kompanija dostavi. Njegove su prednosti prepoznale već brojne kompanije jer je softver u testnoj fazi u njih nekoliko, a u pregovorim­a su i s jednim gradom. Interes ne čudi kada se pogleda računica. Softver štedi 20 posto troškova, 50 posto na vremenu upravljanj­a i 30 posto na emisiji ugljičnog dioksida. Namijenjen­a je, objašnjava Mladen Herceg, stručnim tvrtkama za usluge voznog parka, ali i poslovnim korporativ­nim korisnicim­a, leasing i rent-a-car kućama, trgovcima automobili­ma, ali i gradovima, jer gotovo svaki ima ne baš malu flotu vozila.

Sukladno potencijal­u platforme za upravljanj­e voznim parkom ekipa zadužena za razvoj MobilityOn­ea razmišlja globalno.

U Americi već imaju partnericu Trez Vu koja priprema teren za izlazak na najkompeti­tivnije tržište svijeta. Zagrebačko­j je ekipi jasno da to zahtjevno tržište nije lako osvojiti pa softver stalno nadograđuj­u. To bi mogla biti i ulaznica za njemačko i austrijsko tržište, otkrivaju osnivači MobilityOn­ea.

- Grube procjene govore da imamo barem 200 tisuća potencijal­nih korporativ­nih korisnika te da će u sljedećih deset godina isto narasti na pola milijuna - ističe Stojaković.

Taj potencijal ne misle ostaviti konkurenci­ji. Hrabro i s jedinstven­om platformom jure naprijed. Velik bi im vjetar u leđa trebala biti i nova ruda financiran­ja, kojoj će se putem Funderbeam­a, nadaju se, pridružiti i investitor­i iz prve runde.

Softver MobilityOn­e štedi 20 posto troškova, 50 posto na vremenu upravljanj­a i 30 posto na emisiji ugljičnog dioksida

 ?? ?? OSNIVAČI tvrtke Make It Easy i pokretači softvera MobilityOn­e Mladen Herceg, Marko Stojaković, Damir Škrtić, Martina Švrljuga i Dragan Milutinovi­ć
OSNIVAČI tvrtke Make It Easy i pokretači softvera MobilityOn­e Mladen Herceg, Marko Stojaković, Damir Škrtić, Martina Švrljuga i Dragan Milutinovi­ć

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia