Večernji list - Hrvatska

U EU do 2030. više e-vozila nego u SAD-u i Kini

-

Sve skuplja motorna goriva dodatno će ubrzati elektrifik­aciju voznog parka osobnih vozila u EU, pa će prodaja električni­h automobila već do 2030. godine činiti više od pola ukupne prodaje automobila u EU. Za pokretanje procijenje­ne flote 60 milijuna električni­h vozila 2030., bit će potrebno osigurati više od 180 TWh električne energije, pokazalo je istraživan­je nezavisne konzultant­ske kuće Horváth. S trećinom e-vozila u ukupnom voznom parku osobnih vozila, EU će postati globalni lider, s više električni­h vozila od SAD-a (20 mil.) i Kine (40 mil.).

- Automobils­ka industrija je usred velike transforma­cije jer s jedne strane imamo pad potražnje za komponenta­ma i vozilima pogonjenim motorima s unutarnjim izgaranjem, dok proizvođač­i komponenti za električne baterije i električna vozila bilježe sve veći rast potražnje. Najveće prilike u ovoj fazi vidimo u razvoju tržišta punjenja električni­h vozila, a u drugoj fazi i različitih usluga mobilnosti - istaknula je Maria Boldor.

S porastom broja e-vozila, raste i potreba za električno­m energijom, kao i različitom ponudom usluga za punjenje tih vozila. Vrijednost tržišta punjenja tih vozila u EU će do 2030. premašiti 45 milijardi eura i do 2040. sto milijardi eura, kazali su iz Horvátha. Čak 75% tog tržišta odnosi se na usluge punjenja kod kuće i na radnom mjestu gdje je očekivano vrijeme punjenja preko 150 minuta.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia