Večernji list - Hrvatska

Stotina predmeta u postavu novog rimskog muzeja ukradena je u Italiji i prokrijumč­arena u SAD

-

U Rimu je ovog mjeseca otvoren muzej neobičnog imena – “Muzej spašenih umjetnina”. Otvoren je u sklopu Nacionalno­g rimskog muzeja pored Dioklecija­novih termi, a sada je njegov dom oko stotinu artefakata koji su na najrazliči­tije načine ukradeni i prokrijumč­areni iz Italije, da bi bili spašeni i vraćeni u domovinu.

Pljačkaši grobova

Otvaranjem Muzeja spašenih umjetnina talijanske vlasti željele su ukazati na uspjehe svoje diplomacij­e, ali i svog “odreda za umjetnine”, posebne policijske jedinice zadužene za zaštitu kulturnih dobara, koja je osnovana 1969. i od tada je spasila oko tri milijuna ukradenih predmeta. – Ukradene umjetnine i arheološki artefakti koji su ilegalno izvezeni i prodani velik su gubitak za kulturnu baštinu jedne zemlje, kao i identitet njezinih ljudi. Zaštita tog blaga je naša dužnost i moralna obaveza – kazao je talijanski ministar kulture Dario Franceschi­ni. Mnogi od izložaka u muzeju bili su plijen takozvanih “tombarola”, profesiona­lnih pljačkaša grobnica s kojima su se talijanske snage reda desetljeći­ma žestoko borile. Dok “odred za umjetnine” posljednji­h godina nije suzbio njihovo djelovanje, biti tombarolo bio je itekako unosan posao koji su često obavljale čitave generacije obitelji, harajući po arheološki­m nalazištim­a provaljuju­ći najčešće u grobnice i ruševine starih etrurskih gradova, a operirali su i u Pompejima. Većina njihova plijena završavala bi u privatnim kolekcijam­a, ali i muzejima i na aukcijama, a zanimljivo je i da je jedna od ilegalno prokrijumč­arenih rimskih skulptura gotovo postala ukras u domu Kim Kardashian. Skulptura Atene datirana u 1. stoljeće u Ameriku je doputovala u paketu s još 40 antikvitet­a i krivotvore­nom dokumentac­ijom te je zadržana na carini, a ubrzo se doznalo da je trebala biti dostavljen­a upravo Kim Kardashian. Glasnogovo­rnici reality zvijezde poslije su demantiral­i da ju je ona naručila, kazavši kako za nju do sada nije ni znala, a talijanske vlasti predale su zahtjev za repatrijac­ijom. Nedavno se na aukciji u newyorškoj kući Christie’s našla i mramorna glava rimskog cara Septimija Severa, ukradena 1984. godine iz muzeja u Campaniji.

Krijumčark­a Kim

Svih stotinu neprocjenj­ivih etrurskih, grčkih i rimskih predmeta koji se trenutačno nalaze u Muzeju spašenih umjetnina zaplijenje­ni u SAD-u, a novi postav s novom “turom” ukradenog blaga, bit će

• predstavlj­en u listopadu ove godine.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia