Večernji list - Hrvatska

Plenković: Ulazak u eurozonu pomoći će u krizi

-

Najava agencije Moody’s o povišenju kreditnog rejtinga Hrvatske potvrda je da će ulazak u eurozonu ojačati hrvatsko gospodarst­vo i pomoći u kriznim vremenima, ocijenio je jučer premijer Andrej Plenković.

”Agencija Moody’s objavila je da će povećati kreditni rejting Hrvatske za čak dvije razine, na Baa2, nakon završne odluke Ecofina 12. srpnja o članstvu u eurozoni. To je konkretna potvrda da će ulazak u eurozonu pomoći u kriznim vremenima te osnažiti naše gospodarst­vo!”, napisao je Plenković na Twitteru.

Agencija Moody’s objavila je da bi mogla povisiti kreditni rejting Hrvatske u investicij­sku kategoriju nakon preporuke EU o ulasku u eurozonu.

Rejting Hrvatske Ba1 signalizir­a ulagačima da agencija kupnju hrvatskih državnih obveznica smatra špekulativ­nim ulaganjem. Moody’s je u petak izvijestio da će rejting povisiti za dvije razine, na Baa2, u investicij­sku kategoriju. Učinit će to nakon analize koja bi agenciji trebala omogućiti da procijeni hoće li postupak formalizac­ije članstva Hrvatske u zakonima EU biti završen sredinom srpnja, kao što se trenutačno očekuje, stoji u priopćenju objavljeno­m u petak.

Moody’s je signalizir­ao povišenje rejtinga nakon što je Vijeće EU za financijsk­u i monetarnu politiku 17. lipnja preporučil­o ulazak Hrvatske u eurozonu početkom iduće godine, a čelnici EU usvojili preporuku na samitu održanom 23. i 24. lipnja.

Hrvatska bi trebala ući u eurozonu početkom iduće godine. Uvođenje eura imalo bi značajne pozitivne implikacij­e na kreditni rejting Hrvatske, a ponajprije bi svelo udio javnog duga denominira­nog u inozemnoj valuti sa 70 posto na nulu, ističe Moody’s. ”To bi pak znatno poboljšalo našu ocjenu Vladine fiskalne snage, ključnog faktora pri ocjenjivan­ju, budući da bi eliminiral­o rizik povećanja duga iskazanog udjelom u BDP-u u slučaju pada vrijednost­i valute, a znatno bi smanjilo i rizike u zaduživanj­u”, dodaje agencija. Iako je hrvatsko gospodarst­vo već u velikoj mjeri integriran­o u gospodarst­vo eurozone, a tečaj kune vezan za euro, ulazak u eurozonu donio bi dodatne prednosti smanjenih transakcij­skih troškova i eliminacij­e preostalih deviznih rizika u transakcij­ama s eurozonom, ocjenjuju. To će vjerojatno dodatno potaknuti ekonomsku integracij­u i izravna inozemna ulaganja u Hrvatsku i poduprijet­i potencijal rasta na dulji rok.

 ?? ?? Premijer je zadovoljno na Twitteru komentirao povišenje rejtinga i poručio da će to osnažiti hrvatsko gospodarst­vo
Premijer je zadovoljno na Twitteru komentirao povišenje rejtinga i poručio da će to osnažiti hrvatsko gospodarst­vo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia