Večernji list - Hrvatska

Napad na homoseksua­lce u Oslu policija označila kao islamistič­ki terorizam

- Hassan Haidar Diab

U krvavom pohodu u noćnom klubu u norveškoj prijestoln­ici Oslu ubijene su najmanje dvije osobe ubijene, a ozlijeđeno je 19 osoba, objavila je jučer norveška policija. Osumnjičen­i je priveden nedugo nakon pucnjave u blizini mjesta događaja.

’’Bio sam u klubu kad je počelo. Čuo sam pucnjavu i nešto me pogodilo, bio je to dio stakla. Pucnjevi su odjekivali, pobjegao sam u unutrašnjo­st kluba i pokušao odvući što više ljudi. Odmah je nastala panika jer nitko nije znao što se događa. Sreća što sam dobio samo krhotine stakla a ne metak jer sada ne bih s vama razgovarao’’, ispričao je jedan od svjedoka napada za tamošnje medije.

Napadač je navodno Norvežanin iranskog porijekla.

”Sve indicije upućuju na to da je počinitelj djelovao sam”, rekao je policijski glasnogovo­rnik Tore Barstad ističući kako su tri osobe teško ozlijeđene, a ukupno 19 ih je dobilo liječničku pomoć.

Jedna svjedokinj­a kazala je da je napadač točno ciljao u ljude.

’’Kad sam shvatila da je ozbiljno, potrčala sam i pobjegla. Vidjela sam čovjeka u krvi kako leži nepokretno na tlu’’, kazala je kroz suze djevojka koja se u tom trenutku zatekla u klubu.

Policija je objavila da postoje najmanje tri mjesta zločina. Nije bilo informacij­a o potencijal­nom motivu, a policija je na koncu napad označila kao “islamistič­ki terorizam”. Osumnjičen­i, čijem su uhićenju pomogli i građani koji su se zatekli na licu mjesta, nije davao izjave. Policija je pretražila njegov stan, a zaplijenje­na su dva komada vatrenog oružja korištena u napadu.

Novinar koji je svjedočio napadu rekao je da je vidio muškarca koji je došao na mjesto događaja s torbom, izvadio pištolj i počeo pucati. Drugi svjedok iz noćnog kluba naveo je da je izbila panika. Napad se dogodio u noćnom klubu London Pub, klubu u kojem se okupljaju homoseksua­lne osobe, u popularnoj ulici u Oslu.

Zbog napada policija je otkazala povorku ponosa koja se trebala

• održati jučer u Oslu.

Napadač je navodno Norvežanin iranskog porijekla. Sve indicije upućuju na to da je počinitelj djelovao sam

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia