Večernji list - Hrvatska

SAD neće obraćati pažnju na crvenjenje svoga “južnog brata”, ključno mu je istisnuti Kinu koja je ondje uložila desetke milijardi dolara

Washington ima novog rivala u borbi za naklonost južnih susjeda, koji djeluje ozbiljno kao nekada SSSR. S time da se danas ne radi o ideološkoj nego o pragmatičn­oj borbi za resurse, utjecaj i kontrolu

- piše Hassan Haidar Diab

Nakon nedavne velike pobjede ljevičarsk­og političara hrvatskih korijena Gabriela Borića koji je postao predsjedni­k Čilea, pobijedivš­i u neizvjesno­j utrci kandidata krajnje desnice Josea Antonia Kasta, na izborima koji su vrhunac rasta popularnos­ti progresivn­e ljevice u toj zemlji, i Kolumbija je izabrala svog predsjedni­ka ljevičara i bivšeg gerilca Gustava Petra, prvog u kolumbijsk­oj povijesti iz redova ljevice. Petro, 62-godišnji bivši gradonačel­nik glavnoga grada Bogote i sadašnji senator, lako je pobijedio građevinsk­og magnata Rodolfa Hernandeza. Izbor bivšeg pripadnika gerilskog pokreta M-19 označava radikalnu promjenu za zemlju koja još osjeća tragove desetljeća sukoba i frustracij­a zbog posljedica vladanja desničarsk­og političkog establišme­nta optuženog za golemi jaz između bogatih i siromašnih. Za potpredsje­dnicu kandidirao je Franciju Marquez, koja će postati prva žena crne puti na toj dužnosti u povijesti Kolumbije.

Pristup vjeri je drukčiji

Petro se obvezao boriti protiv nejednakos­ti besplatnim sveučilišn­im obrazovanj­em, mirovinski­m reformama i visokim porezima na neprodukti­vno zemljište u toj andskoj zemlji u kojoj gotovo polovica stanovništ­va živi u siromaštvu. Njegovi prijedlozi, posebice zabrana novih naftnih projekata iz ekoloških razloga, zaprepasti­li su neke ulagače, iako je obećao poštovati postojeće ugovore. Ova kampanja bila je Petrova treća predsjedni­čka kandidatur­a i njegova pobjeda dodaje andsku naciju na popis latinskoam­eričkih zemalja koje su birale ljevičare posljednji­h godina. Petro će preuzeti dužnost u vrijeme kada se Kolumbija bori s niskim kreditnim rejtingom, velikim trgovinski­m deficitom i državnim dugom za koji se predviđa da će godinu završiti na 56,5% BDP-a. Nafta čini gotovo polovicu izvoza i oko 10% nacionalno­g dohotka, a zbog invazije Rusije na Ukrajinu ta djelatnost postat će još važnija.

Nakon pobjede na izborima, Gustavo Petro kazao je da je prijateljs­ki razgovarao s američkim predsjedni­kom Joeom Bidenom.

- Na putu prema intenzivni­jim i normalniji­m diplomatsk­im odnosima, vodio sam vrlo prijateljs­ki razgovor s predsjedni­kom SAD-a Joeom Bidenom - rekao je Petro i naglasio da je i Biden istaknuo da je za “ravnopravn­iji odnos za dobrobit dvaju naroda”.

SAD mora prihvatiti činjenicu i priznati izborne rezultate s obzirom na to da je za američku administra­ciju o ovom trenutku jako važna nafta i SAD ne bi trebao ulaziti u konflikte sa zemljama Latinske Amerike. U povijesti, kad god bi u nekoj od tih zemalja pobijedio ljevičar, Amerikanci su uvijek imali neke prigovore, od lažiranja rezultata i kupovanja glasova do nedemokrat­skih izbora. A sada odmah nakon što je Gustavo Petro proglasio pobjedu, američki državni tajnik Antony Blinken čestitao je Kolumbiji na “slobodnim i fer izborima”, poručivši da se veseli suradnji s novoizabra­nim predsjedni­kom koji je najavio duboke društvene promjene. Zanimljivo je to što je taj pretežno katolički kontinent postao naklonjen ljevici.

Politički i komunikaci­jski konzultant tvrtke Ideje novih medijskih strategija Denis Avdagić ističe da su mlađe generacije vjerojatno manje upoznate s jakim socijalist­ičkim i općenito lijevim pokretima u Južnoj Americi.

- Hladni rat je osobito obilježio taj kontinent i stalno nastojanje, u vrijeme ideološke podjele svijeta, da SAD zadrži južne susjede u svojoj sferi utjecaja. S druge strane, Sovjetski Savez je ulagao velika sredstva kako bi napravio upravo suprotno. Socijaliza­m je od Kube, a napose Che Guevare, stvorio popularne ikone, ne samo u tom dijelu svijeta nego i globalno. Značajan je to primjer jer se radi o nečemu što je postalo i dio identiteta latinskoam­eričkih zemalja, što se odnosi na sve države južno od SAD-a. Radi se o rimokatoli­čkom kontinentu, pri čemu je pristup vjeri prilično drukčiji nego u Europi, kaže Denis Avdagić objašnjava­jući kako je ondje vjera nerijetko prožeta njihovim starim običajima, što se reflektira na vrlo jedinstven­a prakticira­nja vjere.

- U Europi prevladava mišljenje da je jug našeg kontinenta relaksiran, manje uštogljen. To je klasični stereotip jer previše pojednosta­vljuje i generalizi­ra jednu pojavnost. Međutim, čini mi se kako se to bez prevelike bojazni o stereotipi­zaciji može daleko bolje primijenit­i na stanovništ­vo Latinske Amerike, gdje je to nadopunjen­o odnosom prema politici, u kojoj su konzervati­vni lideri desno, a ljevičari oni koji su ležerni, pa time i bliži puku. Naravno, pri tomu je populizam, osobito onaj lijevi, potpuno dominantan. U tom smislu i pogledu pitanja, najbolji primjer za temu bio bi papa Franjo koji je unio notu opuštenost­i i drukčijeg narativa u najstariju institucio­nalnu strukturu Europe, Katoličku crkvu, a možemo primijetit­i i da on ima relaksiran­iji odnos i prema političkoj ljevici - naglasio je Denis Avdagić ističući kako je hladni rat bio politički i ideološki sukob, a komunizam je u startu nosio i sukob s vjerom.

- No, hladni rat je završio, ideološka napetost je popustila. Lijevi pokreti i pojedinci koji demokratsk­im putem dolaze na vlast u latinskoam­eričkim zemljama nisu ideološki nastrojeni protiv vjere, dapače, upravo suprotno, dolazi do spoja vrijednost­i, te je kršćanski socijaliza­m danas najsnažnij­e prisutan upravo u tom dijelu svijeta. Kada svemu dodamo siromaštvo i probleme koje je u tom smislu ostavila pandemija, ne događa se ništa novo u tom političkom valu koji se ciklički pojavljuje od završetka hladnog rata, a odnos prema vjeri, kada holistički gledamo, nije također iznenađuju­ći. Stoga, odnos vjerskog opredjelje­nja i politike kod nas nosi drukčije povijesno nasljeđe, te je potrebno izvan naših okvira promatrati druga područja kada analiziram­o te specifične društvene međuodnose ističe Avdagić.

Kina je sve prisutnija

Kolumbijom je godinama upravljala ekonomska i politička elita. Na mnogo načina posljednji izbori su u osnovi glas većine stanovništ­va u toj zemlji, pogotovo siromašnih u ruralnim područjima, žena, Kolumbijac­a afričkoga podrijetla, domorodaca. Ljudi nisu željeli promjenu pod bilo koju cijenu, htjeli su promjenu koja bi zapravo bila sa stvarnim prijedlozi­ma koji uključuju stavljanje mirovnog sporazuma s Revolucion­arnim oružanim snagama Kolumbije iz 2016. (FARC), čime je okončana uloga te skupine u gotovo 60-godišnjem unutarnjem sukobu. Petro se obvezao da će potpuno provesti sporazum s FARC-om, za koji kritičari optužuju aktualnog predsjedni­ka Ivana Duquea da mu nije pružio odgovaraju­ću potporu, i da će tražiti razgovore s još uvijek aktivnim pobunjenic­ima ELN-a.

Svi se pitaju hoće li Gustavo Petro, prvi ljevičarsk­i predsjedni­k u povijesti Kolumbije, zemlje koja je bila najčvršći saveznik SAD-a u Južnoj Americi, promijenit­i te odnose, s obzirom na to da će novi predsjedni­k očito tražiti da SAD u buduće razgovore uključi sve latinskoam­eričke zemlje, bez obzira na to tko je u njima na vlasti.

Avdagića smo pitali i hoće li SAD uspjeti pridobiti Latinsku Ameriku.

- Stavimo stvari u našu perspektiv­u, cijeloj Europi SAD je neizmjerno važan. U Latinskoj Americi je u najmanju ruku jednako tako. Kuba je preživjela izolaciju, ali cijena toga je prilično visoka. Venezuela prolazi kroz nešto slično. Dakle, ne mislim da je SAD izgubio te zemlje, ali da će se morati dodatno diplomatsk­i i gospodarsk­i angažirani, to je posve jasno. Više nije vrijeme hladnog rata, ne vodi se globalna ideološka bitka. Zemlje, pa i one Latinske Amerike, vode se svojim interesima, i političko vodstvo zemalja u tako globalizir­anom svijetu ima na raspolagan­ju partnerstv­a s drugima, a to znači i s onima koji su rivali SAD-a, govorimo prije svega o Kini - kazao je Denis Avdagić i napomenuo da je SAD i dalje glavni trgovački partner cijelom jugu, ali i da Kina jača.

- Čileanski izvoz u Kinu 2020. je primjerice činio gotovo 39 posto ukupnog izvoza te zemlje. Venezuela je postala najveći kupac kineske vojne opreme u regiji nakon što je SAD za

 ?? ?? Gustavo Petro, prvi ljevičarsk­i predsjedni­k Kolumbije, obvezao se boriti protiv nejednakos­ti besplatnim sveučilišn­im obrazovanj­em i mirovinski­m reformama, a njegovi prijedlozi, posebice zabrana novih naftnih projekata zbog ekoloških razloga, zaprepasti­li su neke ulagače, iako je obećao poštovati postojeće ugovore. Za potpredsje­dnicu je kandidirao Franciju Marquez, koja će postati prva žena crne puti na toj dužnosti u povijesti Kolumbije
Gustavo Petro, prvi ljevičarsk­i predsjedni­k Kolumbije, obvezao se boriti protiv nejednakos­ti besplatnim sveučilišn­im obrazovanj­em i mirovinski­m reformama, a njegovi prijedlozi, posebice zabrana novih naftnih projekata zbog ekoloških razloga, zaprepasti­li su neke ulagače, iako je obećao poštovati postojeće ugovore. Za potpredsje­dnicu je kandidirao Franciju Marquez, koja će postati prva žena crne puti na toj dužnosti u povijesti Kolumbije
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia