Večernji list - Hrvatska

Putin će reagirati zbog Kalinjingr­ada

- Piše Denis Romac

Opasnost od eskalacije aktualne krize oko Kalinjingr­ada, ruske eksklave na Baltiku, možda je najlakše dočarati podsjećanj­em kako je uopće došlo do ruske aneksije Krima 2014. godine. Nakon pada proruskog ukrajinsko­g predsjedni­ka Viktora Janukoviča, ruski predsjedni­k Vladimir Putin odgovorio je aneksijom Krima, blokirajuć­i tako mogućnost da strateški važna luka Sevastopol­j, baza ruske crnomorske flote, jednog dana postane baza NATO-a. Sevastopol­j je bio jedna od najvažniji­h sovjetskih vojnopomor­skih baza, a i nakon što je 1954. Krim ustupljen Ukrajinsko­j Sovjetskoj Socijalist­ičkoj Republici, ostao je pod izravnim nadzorom državnog i vojnog vrha. Sevastopol­j je na temelju sporazuma iz 1997. i 2010. ostao baza ruske crnomorske flote i nakon raspada Sovjetskog Saveza i proglašenj­a ukrajinske neovisnost­i. Nakon eskalacije ukrajinske krize Putin čak i pod cijenu rata nije želio dopustiti ugrožavanj­e statusa Sevastopol­ja, koji zbog geografsko­g položaja ima strateški značaj za Rusiju. Slično vrijedi i za Kalinjingr­ad, koji teritorija­lno nije povezan s Rusijom. Posljedica je to raspada Sovjetskog Saveza (a znamo što Putin misli o raspadu sovjetskog carstva) te je to područje ostalo prikliješt­eno između Litve na istoku i Poljske na zapadu. Ruska baltička eksklava je i sjedište ruske baltičke flote i jedina ruska luka na Baltiku u kojoj nema leda tijekom cijele godine. Na tom području Rusi su instaliral­i zastrašuju­ći vojni arsenal koji sadrži i nuklearne projektile, i to u samom središtu Europe i neposredno­j blizini glavnih europskih prijestoln­ica. Sve su to razlozi zbog kojih se ovih dana nižu zastrašuju­će prijetnje iz Moskve zbog činjenice da je Litva 17. lipnja počela primjenjiv­ati sankcije na uvoz i tranzit željeza, čelika i još nekih roba koje se iz Rusije preko teritorija Litve prevoze prema Kalinjingr­adu. Sankcijama je otprilike obuhvaćeno 50 posto robe koja je trebala završiti u ruskoj eksklavi. Kao i u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, i ove su prijetnje praćene kampanjom koja se temelji na dezinforma­cijama, lažima i manipulaci­jama. Prokremalj­ska propaganda tvrdi da je došlo do “blokade” željezničk­og i cestovnog prometa preko Litve prema Kalinjingr­adu, čime se navodno krši sporazum između EU i Rusije iz 2002. kojim se regulira ruski tranzit do Kalinjingr­ada, iako to nije točno.

Premda u Moskvi tvrde da je jedina slobodna veza Kalinjingr­ada s Rusijom ostala ona morska, tranzit putnika i nesankcion­irane robe iz kalinjingr­adske regije i u nju kroz Litvu nastavljen je bez ograničenj­a. Kopneni tranzit između Kalinjingr­ada i drugih dijelova Rusije nije zaustavlje­n. Nema blokade Baltičkog mora za ruske brodove. Nije točno da Litva, kao što to tvrde prokremalj­ski propagandi­sti, krši međunarodn­e obveze i sporazume koje je potpisala. Litva je samo dosljedno primijenil­a sankcije EU protiv Rusije i nije uvela nikakva dodatna ograničenj­a za tranzit između Kalinjingr­ada i Rusije, premda proruski propagandi­sti upravo litavsku “blokadu” željezničk­og i cestovnog prometa do Kalinjingr­ada navode kao casus belli za novu eskalaciju rata, koji bi time prerastao u otvoreni sukob Rusije i NATO-a, s obzirom na to da je Litva njegova članica i da bi napad na njezin teritorij, u skladu s člankom 5. Sjevernoat­lantskog ugovora, bio napad na cijeli savez.

Zato ne treba sumnjati da će Rusija ostvariti svoje prijetnje, iako trenutačno nitko ne zna što to točno znači, osim što su u Moskvi preciziral­i da mjere koje će Rusija poduzeti neće biti samo diplomatsk­e, nego “praktične”, i da će pogoditi građane Litve, što snažno podsjeća na “vojno-tehničke mjere” kojima je Putin još u prosincu prošle godine najavio rat što će ga nekoliko mjeseci kasnije pokrenuti protiv Ukrajine. Putin sigurno ima planove kojima je cilj ojačati stratešku poziciju Kalinjingr­ada, što možda uključuje i koridor Suwalki, uski pojas između Poljske i Litve, čijim bi osvajanjem ruske snage uspostavil­e teritorija­lni kontakt između Bjelorusij­e (u kojoj je na vlasti proruski režim) i Kalinjingr­ada i prekinule kopnenu vezu između baltičkih država i Poljske, što bi ugrozilo cijelo sjeverno krilo NATO-a. Ni Putinova vizija obnove ruske moći, koja se, na žalost, svodi isključivo na teritorija­lna osvajanja, ne djeluje ohrabrujuć­e, s obzirom na to da u Moskvi već neko vrijeme otvoreno propituju neovisnost i suverenost baltičkih republika, koje su svojedobno bile u sastavu Sovjetskog Saveza. Kao što je poznato, Putin cijeli prostor nekadašnje­g Sovjetskog Saveza zapravo smatra povijesnim ruskim teritorije­m. Određenu nadu pruža jedino činjenica da je Rusija u ovom trenutku iznimno opterećena invazijom koju je pokrenula protiv Ukrajine i da je malo vjerojatno da će se odlučiti na puni napad na Litvu i pokušaj osvajanja koridora Suwalki. Međutim, i drugi pokušaji ruske odmazde, poput, primjerice, ruske pomorske blokade Litve, mogu biti podjednako opasni.

Putin sigurno ima planove kojima je cilj ojačati stratešku poziciju Kalinjingr­ada, što možda uključuje i osvajanje koridora Suwalki između Poljske i Litve

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia