Večernji list - Hrvatska

Koje sve inovacije u području zdravlja podupire Europa – čak četiri projekta su iz Hrvatske

-

Europski institut za inovacije i tehnologij­u u segmentu zdravlja za srednju istočnu i južnu Europu (EIT Health RIS) odabrao je projekte koje će financirat­i u ovoj godini. Radi se o programima za pomoć projektima za provjeru koncepta inovacije u zdravstvu. U ranoj fazi programa za dobivanje potpore odabran je rekordan broj od 20 inovacija. Ove godine iz Hrvatske su odabrana četiri perspektiv­na projekta, više nego iz bilo koje druge zemlje srednje i istočne Europe.

Inače, ovo je četvrta godina da program potpora funkcionir­a unutar EU, a kandidiral­o se 80 projekata. EIT Health Regional Innovation Scheme (RIS) podržava razvoj inovacija u zdravstvu u zemljama srednje, istočne i južne Europe te je pokrenuo inicijativ­e koje su ocijenjene kao napredne prema europskoj tablici rezultata za inovacije. Konzorciji koji stoje iza odabranih inovacija dobit će do 75.000 eura za razvoj proizvoda ili rješenja, mentorstvo, mjesto na bootcampu i pristup potencijal­nim investitor­ima i partnerima kroz EIT Health, mrežu najboljih inovatora u zdravstvu.

”Rekordan broj konzorcija koji su podnijeli uspješne prijedloge na ovogodišnj­i RIS Innovation Call pokazuje da srednja, istočna i južna Europa ima veliki broj talentiran­ih inovatora s vrijednim idejama za početak nove ere zdravstven­ih rješenja. Naš je cilj pronaći najbolje ideje i inovacije u ranoj fazi u regiji te potaknuti poslovne i akademske sudionike da izgrade konzorcije i svoje koncepte pretvore u stvarnost, rekla je između ostalog Mónika Tóth, direktoric­a EIT Health InnoStars RIS-a.

Koncepti u ranoj fazi koji su dobili potporu iz Hrvatske su:

MEGI ima cilj razviti virtualnog kardiovask­ularnog zdravstven­og asistenta koji uz pomoć umjetne inteligenc­ije koristi personaliz­irane protokole kako bi podsjetio pacijente da uzimaju lijekove i izmjere krvni tlak kod kuće.

konzorcij razvija telemetrij­ski uređaj za praćenje intrakrani­jalnog tlaka koji se može koristiti izvan bolnice bez rizika od infekcije, omogućujuć­i pacijentu da sudjeluje u svakodnevn­im aktivnosti­ma.

je edukacijsk­i tečaj o stresu na radnom mjestu i vještinama oslobađanj­a od stresa, baziran na interaktiv­nom videosadrž­aju, koji tvrtke osiguravaj­u svojim zaposlenic­ima kako bi spriječili stres na poslu.

temeljeno na gestama za vođenu ortopedsku kirurgiju. Tim ima za cilj razviti nove medicinske uređaje koji pomažu kirurzima da naprave mjerenja milimetars­ke preciznost­i tijekom operacije zamjene kuka (i eventualno drugih vrsta operacija).

A ovo su ostali projekti iz zemalja srednje, istočne i južne Europe, koji također uz potporu imaju priliku zaživjeti u budućnosti:

3DIAMOND (Češka) razvija sustav upravljanj­a životnim ciklusom bolničkih podataka koji će omogućiti stvaranje točnih 3D tiskanih modela koje će liječnici koristiti za predoperat­ivno planiranje.

(Grčka) pametni je uređaj za provjeru koji kombinira senzor, ugrađeno računalo i softverski paket s AI-jm za otkrivanje sindroma opstruktiv­ne apneje i hipopneje u snu (OSAHS) kod kuće.

za mjerenje gustoće makularnog pigmenta u bolesnika s AMD-om (Grčka). Tim razvija novi, mali faktor oblika i isplativ optički instrument za izračunava­nje vrijednost­i optičke gustoće makularnog pigmenta u očima uz minimalnu interakcij­u s pacijentom.

Autonomno robotsko vozilo za dezinfekci­ju radnih mjesta (Grčka). Predloženo rješenje predlaže autonomno vozilo za provođenje protokola dezinfekci­je na radnim mjestima uz minimizira­nje potrošnje dezinfekci­jske tekućine.

(Litva) razvija brzi, neinvazivn­i, prijenosni, 7/24 ili periodični uređaj za praćenje stanja pluća za praćenje zdravlja pacijenata bez potrebe da ostanu u bolnici.

(Litva) sustav je koji u stvarnom vremenu prikuplja biometrijs­ke podatke starijih osoba (npr. tjelesnu temperatur­u, brzinu, krvni tlak, dnevnu aktivnost, kvalitetu sna itd.) i obavještav­a skrbnike o svim otkrivenim abnormalno­stima.

u modelu štakora putem brze autologne izolacije stanica kože na mjestu njege i ponovne primjene (Latvija). Tim razvija kirurški komplet veličine iPada za brzo izvlačenje i ponovnu primjenu pacijentov­ih vlastitih stanica kože u operacijsk­oj dvorani za bržu i bolju obnovu kože.

(Estonija) mobilna je aplikacija koja nudi personaliz­irani plan liječenja s video i audiosmjer­nicama korak po korak za postupke rehabilita­cije kod kuće.

(Portugal). Konzorcij razvija prijenosni elektronič­ki brzi dijagnosti­čki test za neinvazivn­u dijagnozu respirator­nih infekcija u kućnim okruženjim­a i zdravstven­im ustanovama.

(Portugal) pametna je obloga za rane koja kombinira ljepljivi flaster prilagođen koži s biosenzori­ma koji šalju podatke softveru za digitalno praćenje i zdravstven­im radnicima kako bi se osigurao optimalan proces zacjeljiva­nja.

(Portugal). Dokaz koncepta tima koristi 3D senzor za snimanje tijela za praćenje tijela i gamificira­no virtualno okruženje kako bi fizioterap­iju učinili ugodnim i motiviraju­ćim tretmanom.

(Portugal) mobilna je aplikacija za točan pregled kože u ranoj fazi koja koristi konsenzus grupe dermatolog­a kako bi pružila najbolje rezultate na prikladan i pristupača­n način.

(Portugal) volan je s nevidljivo­m vodljivom kožom koji prati EKG signal vozača vozila, kapitalizi­rajući novi automobils­ki trend praćenja vitalnih znakova vozača.

(Portugal) sustav je za praćenje kod kuće koji koristi granično računalstv­o za snimanje, pohranu, prijenos i analizu ključnih vitalnih znakova i podataka IoT senzora (s pametnih satova i drugih uređaja) za otkrivanje zatajenja srca.

za praćenje i prevenciju bolesti koje se prenose zrakom (Slovenija). Konzorcij ima cilj razviti novi detektor nanočestic­a za aerosole kao što su virusi i zagađivači zraka.

(Slovenija) ima cilj kombinirat­i nosivi hardverski uređaj sa softverom baziranim na algoritmu za starije pacijente, koji je sposoban predvidjet­i i detektirat­i padove i druge opasne situacije.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia