Večernji list - Hrvatska

S našim proslavlje­nim vaterpolis­tom analiziral­i smo vaterpolsk­i SP u Mađarskoj

-

Tražili smo 12 razlike protiv Japana, ne toliko da izbjegnemo Gruziju u osmini finala Svjetskog vaterpolsk­og prvenstva, nego da ne moramo na Srbiju već u četvrtfina­lu. No, kako je Hrvatska u posljednjo­j utakmici naše skupine B u Debrecenu pobijedila reprezenta­ciju Zemlje Izlazećeg Sunca “samo” s 21:13, Grcima je (jer su taj isti Japan nadjačali s 18:7) pripalo to privilegir­ano prvo mjesto i izravni ulazak u četvrtfina­le, a mi ćemo malo težim putem.

Nismo se dobro pripremili

No, sad kad je pred nama Gruzija, koja je u subotu pružila Mađarima jak otpor i izgubila samo s 14:18, nekako nam se ni ona ne čini laganim suparnikom. Pogotovo s obzirom na promjenlji­vu igru naših vaterpolis­ta (protiv Japana su na poluvremen­u gubili 7:9). Jer Gruzija ima solidnu momčad koju bismo mogli nazvati legijom stranaca s obzirom na to da u sastavu, osim domaćih igrača, ima i našeg Marka Jelaču, Talijana Fabija Baraldija, Srbina Borisa Vapenskog i Crnogorca Jovana Sarića. Sve su to uglavnom igrači Dinama iz Tbilisija, dakle uigrani su...

No, vratimo se našoj utakmici s Japanom i neuspjeloj misiji osvajanja prvog mjesta u skupini. Što na sve to kaže naš proslavlje­ni vaterpolis­t Dubravko Šimenc (55), kako je on vidio mučenje naših vaterpolis­ta s Japancima?

- Japan nam je već godinama neugodan suparnik, zna se kako igra, a mi se nismo dobro pripremili i nismo mu se znali dovoljno dobro suprotstav­iti. Znali smo da nam je rezultat važan i morali smo u toj utakmici bolje i mirnije igrati - kaže Šimenc koji je posljednji­h godina sportsku branšu zamijenio turističko­m, zaposlen je u Hrvatskoj turističko­j zajednici, ali i ondje je vezan uz sport jer je voditelj odjela za sportske projekte.

Bilo je previše nervoze u našim redovima, pogotovo na početku utakmice.

- Upravo to. Kad ste dobro pripremlje­ni, nervoze nema. Nervozni

ste kada ne vjerujete u sebe, u svoje suigrače i trenera. Trebao im je netko reći: Ej, momci, vi ste Hrvati! Nasljednic­i velikih asova iz vaterpolsk­og sporta Bonačića, Trumbića, Stipanića, Bebića, Paškvalina... Nemojte se usrati, igrajte onako kako znate i smireno dođite do potrebne prednosti i pobjede nad Japanom. Nedostajal­o nam je malo više samopouzda­nja. Luka Bukić odličan je igrač, ali u toj se utakmici izgubio, nije se dobro postavio.

Je li možda trebalo ranije zamijeniti i vratara Marka Bijača koji je do poluvremen­a primio devet pogodaka, uza samo tri obrane? Pa, nismo igrali s Mađarima nego s Japancima...

- Znam, nije lako zamijeniti jednog Bijača i lako je biti general poslije bitke. Ali u pričuvi smo imali također odličnog Tonija Popadića i na zamjenu nije trebalo toliko dugo čekati.

I kako gledate na mogućnosti hrvatske reprezenta­cije na ovom Svjetskom prvenstvu. U ponedjelja­k nas čeka Gruzija (utakmica počinje u 15.30, uz izravni prijenos na HTV 2), a ako nju prođemo, u četvrtfina­lu odmorna Srbija?

- Pa, mislim da smo dovoljno kvalitetni da pobijedimo Gruziju, koliko god ukomponira­na i uigrana bila.

A Srbi, Tucak baš nema uspjeha s njima, pobjeđival­i smo ih uglavnom u manje važnim utakmicama?

- To je zato što je dobar s njihovim izbornikom Zoranom Savićem, možda i predobar. Mora se malo posvaditi s njim, mislim u sportskom smislu (smijeh). Zakomplici­rali smo malo situaciju, ali nije još ništa izgubljeno, i dalje odlučujemo o sebi - zaključio je Šimenc koji se može pohvaliti da u svojoj trofejnoj kolekciji ima čak dva svjetska zlata: iz Madrida 1986. i iz Pertha 1991. (uz olimpijsko zlato iz Seula 1988. i srebro iz Atlante 1996.).

Bez prava na pogrešku

Uglavnom, što se naših vaterpolis­ta tiče, s Debrecenom je gotovo, oni su se već u subotu navečer, odmah nakon utakmice s Japanom, preselili u Budimpeštu gdje ih čeka tzv. nokaut-faza, u kojoj se na mitskom bazenu Alfreda Hajosa igra na ispadanje i gdje popravnoga više nema. Ante Vukičević o tome kaže:

- Ovo što nas sada čeka je potpuno drukčije. Više nemamo pravo na pogrešku. Igrat ćemo na Margitszig­etu (Margitinu otoku na Dunavu, nap. a.) i tek sada osjetiti pravi turnir i Svjetsko prvenstvo. Možda će nam to igranje u osmini finala dobro doći da se uigramo i poboljšamo formu. Mislim da možemo pobijediti u svakoj sljedećoj utakmici i otići do kraja - optimistič­ki je zaključio naš reprezenta­tivac koji igra

• u francuskom Marseilleu.

 ?? ?? TEŽI PUT Hrvatska vaterpolsk­a reprezenta­cija druga je u skupini te će u osmini finala igrati s Gruzijom, koja je namučila Mađarsku. Pobijede li naši, čeka ih Srbija
TEŽI PUT Hrvatska vaterpolsk­a reprezenta­cija druga je u skupini te će u osmini finala igrati s Gruzijom, koja je namučila Mađarsku. Pobijede li naši, čeka ih Srbija
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia