Večernji list - Hrvatska

U samo sat i pol rezerviran­o svih 103,3 milijuna kuna za poticaje na ekoautomob­ile

- Mladen Milčić

Usamo sat i pol vremena, od jučer u 8 sati pa do 9.30, rezerviran je kompletan budžet od 103,3 milijuna kuna za sufinancir­anje energetski učinkovita vozila.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st u tom je razdoblju zaprimio 1711 zahtjeva za sufinancir­anje kupnje 2034 vozila putem mreže od 301 prodajnog mjesta, a kako su rezerviran­a sva sredstva predviđena sredstva, Fond je privremeno zatvorio Javni poziv. Onima koji nisu uspjeli dobiti rezervacij­u poticaja ostaje nada da će netko odustati ili da svi koji su rezerviral­i sredstva neće podnijeti pravovalja­nu dokumentac­iju ili uplatiti predujam, a ako se to dogodi, Fond će za eventualna preostala sredstva ponovno otvoriti Javni poziv.

Kao i prošle godine, oko 60% zahtjeva odnosilo se na fizičke osobe. Sredstva su se najviše tražila za električna vozila, čak 90%, a dvije trećine prijavljen­ih vozila su ona M1 kategorije, odnosno osobni automobili za koje je prosječno traženo 65.000 kuna. Za sufinancir­anje gospodarsk­ih vozila N1 kategorije zaprimljen­o je stotinjak zahtjeva.

Među najprodava­nijim vozilima ističu se Renault Twingo i Dacia Spring, koji su se, zahvaljuju­ći poticajima, cjenovno približili skupljim klasičnim električni­m vozilima. Međutim, vrijedi napomenuti da je velik interes ponovno vladao i za električne mopede, za koje se moglo dobiti do 20.000 kuna.

Očekivano, najviše je vozila rezerviran­o u Zagrebu i Zagrebačko­j županiji, ali je veliki broj vozila rezerviran i u Splitsko-dalmatinsk­oj te Primorsko-goranskoj županiji, nakon čega slijede Istarska i Dubrovačko-neretvansk­a županija.

– Nakon što su im prodajna mjesta rezerviral­a tražene poticaje, građani i tvrtke imaju rok od osam dana u kojem su dužni na račun prodajnog mjesta uplatiti svoj obavezni minimalni predujam, pozivajući se na broj svoje rezervacij­e. Prodajno mjesto zatim u aplikaciju Fonda treba učitati račun za predujam i dokaz o primitku uplate od kupca, kako bi kupci na mail primili potvrdu o uspješnom dovršetku prijave – objašnjava­ju u Fondu. Onima čija dokumentac­ija bude potpuna i ispravna, na adresu će stići Odluka i Ugovor o sufinancir­anju, na temelju kojeg imaju 12 mjeseci za kupnju planiranog vozila i dostavu odgovaraju­će dokumentac­ije uz koju će im Fond jednokratn­o isplatiti odobrena sredstva.

– U slučaju da u roku od osam dana određeni broj rezervacij­a ne bude potvrđen uplatom predujma, Fond će javni poziv ponovno otvoriti te će prodajna mjesta nastaviti sa zaprimanje­m zahtjeva do ukupno raspoloživ­og budžeta. Sve informacij­e će biti pravodobno objavljene na stranicama www.fzoeu.hr i vozimoeko.fzoeu.hr – kažu u Fondu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia