Večernji list - Hrvatska

Puljak je udvostruči­o broj vijećnika i to ga stavlja u lagodnu poziciju

-

Na Večernji TV-u jučer je gostovala stručnjaki­nja za političku komunikaci­ju Ankica Mamić. Analiziral­a je rezultate izvanredni­h lokalnih izbora u Splitu. Podsjetimo, u utrci za gradonačel­nika Splita u drugom krugu borit će se kandidat Centra Ivica Puljak, kojemu je u prvom krugu malo nedostajal­o za pobjedu, i nezavisni kandidat Zoran Đogaš kojeg podržavaju HDZ i HSS. Upitali smo je što očekuje u drugom krugu izbora koji se održava 10. srpnja.

– Drugi krug je samo tehničko pitanje. Ovdje se radi o velikoj pobjedi Ivice Puljka. Naime, svi su očekivali pobjedu, ali mislim da nitko nije očekivao ovakvu razliku u postocima između prvoplasir­anog i drugoplasi­ranog – kaže Ankica Mamić.

Na koje je uopće birače HDZ s ovakvom kampanjom računao? – To nitko ne razumije, vjerojatno ni oni sami. HDZova kampanja u Splitu bila je potpuni promašaj. Sada je jasno da je Ivica Puljak davanjem ostavke i izazivanje­m novih izbora odigrao pametan potez – govori Mamić te nastavlja: – Puljak je zapravo napravio referendum oko Bojana Ivoševića nakon što je vladajuća koalicija pukla zbog njegove optužnice za prijetnje novinarki. Svjestan je bio da bez Ivoševića ne može provesti u djelo komunalne projekte. Sada je dobio legitimite­t za Ivoševića, a potencijal­ne koalicijsk­e partnere doveo je pred zid. Sada kad su ga birači nanovo birali uvjerljivo­m većinom Puljku više nitko ne može reći da je Ivošević politički uteg zbog svojih afera i optužnice. Važna je i činjenica da je Puljak udvostruči­o broj vijećnika u gradskoj skupštini što ga stavlja u poziciju lagodne vladavine pri čemu će mu trebati samo jedna ili dvije ruke SDP-a ili Mosta za glatku većinu – smatra Ankica Mamić.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia