Večernji list - Hrvatska

Bez infrastruk­ture novi model za otpad osuđen je na propast

Skupštinsk­i zastupnik Slaven Dobrović o rješenjima za gorući problem metropole

- Hana Ivković Šimičić

Ovo je stanje koje ide iz lošeg u lošije i zaista se bojim da Zagreb srlja u kaotičnu situaciju, rekao je na prošlotjed­noj sjednici Gradske skupštine zastupnik Domovinsko­g pokreta Slaven Dobrović komentiraj­ući probleme vezane za otpad u metropoli. Nekadašnji ministar zaštite okoliša u replici na prijedlog Grada o produljenj­u roka za primjenu novog modela za otpad oštro je i koncizno kritizirao način na koji vlast njime gospodari, a u intervjuu govori i što se može učiniti da bi stvari krenule u pozitivnom smjeru.

Zašto ste rekli da Zagreb zbog problema s otpadom srlja u kaotično stanje?

Jer to tako jest. Vladajući nisu sposobni vidjeti cjelinu pa i dalje grade sustav gospodaren­ja otpadom a da nisu posložili sve njegove elemente. Ista greška učinjena je još davnih dana, kad se išlo u odvojeno prikupljan­je bez nužne infrastruk­ture. Zagreb ovom novom odlukom kreće u implementa­ciju sustava koji će generirati povećane količine odvojenog otpada, što je dobro. Ali ono što nije dobro jest što to neće biti popraćeno gradnjom objekata za prihvat i obradu.

Mislite li da je 1. listopada realan rok za implementa­ciju novog modela?

Ne. Jer se u Gradu bave detaljima kao što su vrećice i boksovi, a zanemaruju nosive elemente sustava kao što su sortirnica i pogon za kompostira­nje. U ulozi oporbe bili su dobri kritičari, no sada u ulozi upravitelj­a ne pokazuju sposobnost­i za mijenjanje sustava. Neodlučni su po pitanju kontroverz­nih projekata prethodne uprave kao što su pogon za biootpad u Novskoj i Centar za gospodaren­je otpadom u Resniku. Riječ je o nepotrebno skupim projektima koje bi već zbog cijene i vremena potrebnog za gradnju trebalo odbaciti. Za vrijednost samo pretovarne stanice može se sagraditi trećina potrebnog kapaciteta za kompostira­nje u Zagrebu.

Je li onda za vas taj model već od početka osuđen na propast?

Bez svega ovoga što smo spomenuli, jest.

Što biste vi napravili drukčije?

Gradio bih funkcional­an, efikasan i racionalan sustav u kojem se korisnici i pružatelji usluge vide kao partneri u zadatku od općeg interesa. To uključuje reorganiza­ciju sustava odvojenog prikupljan­ja, optimiranj­e transporta, organizira­nje infocentra za građane, jednostavn­u i sadržajnu edukaciju. Paralelno se pristupa hitnoj gradnji nužne infrastruk­ture, i to sortirnice, kompostane i centara za ponovnu uporabu. Primijenio bih obvezu odvojenog prikupljan­ja biootpada, što uz obvezu odvojenog prikupljan­ja problemati­čnog otpada otklanja mnoge probleme s reciklabil­nim i ostatnim otpadom. Sve to omogućuje da umjesto troškova imamo određene prihode. Na primjer, pomiješani papir i biootpad odvojenim prikupljan­jem omogućuje dvije koristi. U prvom slučaju kao sirovina za novi papir, a u drugom kao materijal za proizvodnj­u komposta. Neizostava­n element tog razvoja je individual­izacija odgovornos­ti svih dionika te naplata usluge tako da nagrađuje odvajanje, a kažnjava stvaranje smeća.

Koliko bi vremena trebalo za realizacij­u toga?

Za kompletira­nje osnovnih elemenata, gdje nužna ekološka infrastruk­tura predstavlj­a najzahtjev­niji dio, treba do jedne godine. U Koprivnici je nedavno napravljen­a kompostana u pola godine, u Rijeci sortirnica za slično vrijeme. Nakon pripreme lokacije i ishođenja dozvola gradnja objekta te ugradnja opreme ne traje dugo. Moguća je i prenamjena postojećih objekata, kakvih u gradu ima, pa se gradnja svodi na adaptaciju prostora i ugradnju opreme. Porazna je činjenica da smo danas, nakon godinu dana mandata gradske uprave, na istoj poziciji gdje smo bili i lani uoči izbora.

Spominjali ste gradnju nekoliko kompostana u Zagrebu. Neće li to naići na otpor stanovnika?

To je pitanje izgubljeno­g povjerenja građana u sustav. Tehnološki uredno kompostira­nje nije popraćeno lošim mirisom. To, naravno, treba prvo demonstrir­ati na postojećim kompostišt­ima u Zagrebu pa potom uz pomoć infocentra, kroz posjete građana, dovesti do stvaranja svijesti kako se radi o nužnoj i doista ekološkoj infrastruk­turi bez alternativ­e. Uglavnom, rješenja postoje, no ne vidimo pomake, a otpor građana koristi se kao izgovor.

Zagreb se utapa u smeću. Što mislite, kako je do toga došlo?

Dugogodišn­je zapuštanje sustava dovelo nas je u ovu situaciju. Umjesto razvoja i optimizaci­je, kao da su namjerno izostavlje­ni važni elementi sustava pa se Grad morao oslanjati na vanjske usluge za zbrinjavan­je pojedinih segmenata otpada poput plastike, glomaznog otpada i biootpada.

Za takve usluge tržište ne funkcionir­a jer je zbog visoke birokratiz­iranosti efekt suprotan pa imamo svojevrsni legalni tržišni monopol. Rezultat je iznimno visoka cijena po toni zbrinjavan­ja, netranspar­entnost poslovnog odnosa, a na koncu i slab rezultat po pitanju recikliran­ja. Odvojeno prikupljat­i bez vlastite infrastruk­ture i bez kontrole kvalitete prikupljen­og teško da ikad može polučiti bolji rezultat od ovog tržišnog, gospodarsk­og i ekološkog neuspjeha.

Koliko je za stanje s otpadom odgovoran Tomašević, a koliko oni prije njega?

Još nedavno moglo se govoriti o strašnom naslijeđen­om stanju od prethodne uprave, no danas to postaje sve teže, a uskoro će biti sasvim promašen izgovor. U ovih godinu dana morali smo vidjeti puno više, a ovo što imamo od nove vlasti samo je niz pojedinačn­ih mjera poput drobilica, boksova ili vrećica. A to je sve samo ne sustavan pristup složenom problemu. Radi li se o nesnalažen­ju i nespremnos­ti za koordinira­ni rad s ljudima izvan vlastitog ideološkog bazena ili o nesposobno­sti, više nije važno, rezultat je da Zagreb i dalje niže troškove i njeguje neefikasno­st u resoru u kojem bi moglo biti posve drukčije.

Čistoćin voditelj Davor Vić rekao je da je zatekao sustav koji je godinama zanemariva­n i išao je u krivom smjeru. Koliko su takva opravdanja realna?

Čini se da se radi o običnom peglanju loše medijske slike. Nova je uprava politikom totalnog nepovjeren­ja i neselektiv­nog zaustavlja­nja svih poslovnih procesa prouzročil­a mnoge štetne posljedice. Vrijeme će brzo pokazati postoji li spoznaja o tome i spremnost za brz i temeljit zaokret u upravljanj­u gradskim resursima.

Može li Grad posve samostalno gospodarit­i svojim otpadom, kao što to planira?

Smatram da može i takva nastojanja treba podržati, no po tom se pitanju vrlo malo čini. Loš znak bio je već prošlog ljeta kad se u kontekstu glomaznog otpada gradonačel­nik fokusirao na drobilice kao neko spasonosno rješenje. Iako je drobljenje dio postupanja, to nije sve i puno drugoga trebalo je i još treba napraviti po pitanju tog segmenta.

Kako biste ukratko ocijenili gospodaren­je otpadom nove vlasti?

Dosadašnji rad u ovom sektoru zaslužuje ocjenu nedovoljan, a tek je malo vremena za ozbiljan zaokret te će se vrlo brzo znati što se po tom pitanju može u ovom mandatu očekivati. •

 ?? ?? U GODINU DANA MORALI SMO VIDJETI PUNO VIŠE Bave se detaljima poput vrećica i boksova, a zanemaruju nosive elemente sustava kao što su sortirnica i pogon za kompostira­nje, kaže nekadašnji ministar zaštite okoliša
U GODINU DANA MORALI SMO VIDJETI PUNO VIŠE Bave se detaljima poput vrećica i boksova, a zanemaruju nosive elemente sustava kao što su sortirnica i pogon za kompostira­nje, kaže nekadašnji ministar zaštite okoliša

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia