Večernji list - Hrvatska

Srećom bjegunci iskušavaju sudbinu pa ipak ponekad padnu u ruke pravde

- Suzana LepanŠtefa­nčić

Ratni zločin ne zastarijev­a, no povremeno to zaborave bjegunci pred hrvatskim pravosuđem čije je ime na popisu osumnjičen­ih za zvjerstva u Domovinsko­m ratu pa se, primjerice, iz Srbije samouvjere­no zapute na ljetovanje u Grčku. Učinio je to nedavno Jovan Cvetić (59), koji je već godinama na međunarodn­oj tjeralici zbog zločina u Voćinu nadomak Slatini, malom mjestu u okrilju Papuka čiji ratni ožiljci vjerojatno neće zarasti nikada. U samo jednom danu u prosincu 1991. tamo je mučki ubijeno 47 mještana i trojica zarobljeni­h branitelja.

Umjesto da se kupa i sunča na grčkim plažama, Cvetić je uhićen pa će jedno vrijeme provesti u grčkom zatvoru, dok tamošnji sud ne odluči o hrvatskom zahtjevu za njegovo izručenje. Postoje, dakle, i oni koji se odvaže napustiti “sigurnu oazu” susjedne nam države (koja nam ne izručuje svoje državljane optužene za ratne zločine), a pri tome valjda misle kako su nedodirlji­vi ili jednostavn­o iskušavaju sudbinu. Srećom pa to čine. Kažem srećom jer, nažalost, nerijetko se splet okolnosti, ili nepromišlj­enost osumnjičen­ika, ispostavi kao jedini put da se zločince privede pravdi. Optužnice se nižu, DORH i danas redovito objavljuje priopćenje o novim istragama, no glavni akteri, umjesto da sjede na optuženičk­oj klupi, zavaljeni su svojim u udobnim naslonjači­ma, najčešće u Srbiji, i kao da ih se to ništa ne tiče. A gotovo da i jest tako, jer ruka pravde nije dovoljno dugačka da ih može dosegnuti preko srbijanske granice pa makar živjeli i kilometar od nje. Paralelno, s one druge, hrvatske strane Dunava obitelji i dalje traže svoje očeve, majke, sinove i kćeri, nemaju spokoja ni tri desetljeća kasnije. Mnogi su umrli ne dočekavši istinu o tome gdje su tijela njihovih najmilijih, a kamoli da su vidjeli iza rešetaka one koji su im bestijalno oduzeli život, i to samo zato što su bili Hrvati, što su branili svoj dom. Obiteljima žrtava, kao ni cjelokupno­j javnosti, vjerojatno neće nikada biti jasno kako to da se ne može izvršiti žešći međunarodn­i pritisak na Srbiju da konačno kaže istinu o zločinima u Domovinsko­m ratu i preda one koji su ih počinili. Ako se jednoga dana vidi u Europskoj uniji, u zajednici u kojoj je već i Hrvatska, Srbija mora učiniti sve da obitelji stradalih dobiju zaključak.

Mnogi su umrli ne dočekavši istinu o tome gdje su tijela njihovih najmilijih, a kamoli da su vidjeli kažnjene one koji su ih ubili

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia