Večernji list - Hrvatska

Stručnjaci: Znanje i vještine pilota spriječili su pogibiju ljudi u avionu

- Juraj Filipović

Uutorak oko 10 sati na južnim padinama otoka Brača dogodila se teška nesreća. U blizini popularne Pustinje Blace srušio se sportski avion Cessna 172. U avionu su u trenutku pada bile tri osobe, pilot iz Srbije i dvojica putnika iz Austrije. Avion je poletio s aerodroma na Braču te još nije poznato koje mu je trebalo biti odredište. Odmah nakon dojave o nesreći na lice mjesta sjurile su se sve službe – policija, vatrogasci, hitna pomoć, HGSS te civilna zaštita. Sat vremena službe su dronovima tragale za avionom jer riječ je o teško pristupačn­om terenu na kojem prevladava kamenjar s makijom na obroncima Vidove gore, a do koje vodi izrazito loš makadamski put.

Nakon što su unesrećeni pronađeni, u KBC Split prevezao ih je helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovs­tva. Sve tri osobe bile su pri svijesti kad su pronađene i nemaju ozljede opasne po život.

– Radi se o lakšim prijelomim­a i ogrebotina­ma pilota, a kod ostale dvojice putnika došlo je do prijeloma kralježaka koji će se sanirati bez operativni­h zahvata. Važno je da nitko od njih nije u životnoj opasnosti – kazao pročelnik Zavoda za neurokirur­giju KBC-a Split Vlatko Ledenko.

Stručnjaci za zrakoplovs­tvo s kojima smo razgovaral­i smatraju da su znanje i vještine pilota spriječile tragediju sa smrtnim posljedica­ma.

– Kad je pilot osjetio da gubi kontrolu i da avion počinje padati zbog izostanka snage, ispravno je procijenio da treba prinudno sletjeti na kameno tlo prekriveno borovima, a ne u more, što bi zasigurno dovelo do utapanja – kažu stručnjaci.

Reporteri Večernjeg lista posjetili su mjesto nesreće. Sve se dogodilo oko 15-ak kilometara u unutrašnjo­sti otoka, a nekoliko stotina metara od srušenog aviona dežuraju vatrogasci i policija.

– Naše snage stoje na makadamu i u pripravnos­ti su dođe li do ikakve eksplozije ili samozapalj­enja usred šume. Tu ćemo biti sve dok se ne obavi očevid koji će rasvijetli­ti uzrok pada i dok se olupina sigurno ne transporti­ra s otoka – kazao nam je zapovjedni­k DVD-a Supetar Nikola Martinić Dragan.

Podsjetimo, ovo je drugi slučaj pada aviona Cessna u Hrvatskoj u kratkom periodu. Prije mjesec dana u padu Cessne kod Rakovice poginule su četiri osobe na letu iz Splita u Njemačku. Tada je maleni avion Cessna 182 bio gotovo potpuno uništen.

 ?? ??
 ?? ?? Sat vremena službe su dronovima tragale za avionom jer riječ je o teško pristupačn­om terenu
Sat vremena službe su dronovima tragale za avionom jer riječ je o teško pristupačn­om terenu
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia