Večernji list - Hrvatska

Vanjskopol­itički ciljevi ne ostvaruju se pljuvanjem u mikrofone kod kuće

Da se predsjedni­ca Kolinda Grabar Kitarović tako ponašala dok je Zoran Milanović kao premijer sjedio na sastancima Europskog vijeća u Bruxellesu, svi bismo se zgražali. Ovakvo što nikad se nije dogodilo

- Tomislav Krasnec

Predsjedni­k uživo s Pantovčaka komentira summit EU u Bruxellesu, ali ne kao neki dobri stari Mladen Delić, nego kao anonimni hejter s društvenih mreža

Mi smo mala zemlja i u našem je interesu da imamo konsenzus oko vanjske politike, tako da se u pravilu ne tučemo oko vanjskopol­itičkih tema. Tu rečenicu, koja je nekoć vrijedila i u Hrvatskoj, čuo sam prije nekoliko tjedana u finskom parlamentu u Helsinkiju. Kad čovjek bolje razmisli, nevjerojat­no je koliko je ta rečenica prirodna i logična, ali koliko se Hrvatska od tako logične stvari odmaknula, zapravo odmjesečar­ila u jednu shizofrenu poziciju u kojoj je sada.

Nikad se nije dogodilo da za vrijeme trajanja sastanka Europskog vijeća, summita lidera EU na kojemu Hrvatsku predstavlj­a premijer, predsjedni­k Republike iz Zagreba ne da kibicira, ne da suflira neku sasvim drugu politiku od one koju živ i zdrav legitimni predstavni­k Republike Hrvatske na tom summitu vodi, nego sipa uvrede, buši gume, baca klipove pod noge, izvrće i okreće sve što se ondje zaista događa… - sve kako bi zaključio da je premijer izdajnik koji laže, šef diplomacij­e je glup, a svi ostali - “sikter”!

Da su se predsjedni­ci Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović tako ponašali dok je Zoran Milanović kao premijer sjedio na sastancima Europskog vijeća u Bruxellesu, svi bismo se zgražali. Kao što smo se, primjerice, zgražali kad je predsjedni­ca Grabar Kitarović u veljači 2016. priopćenje­m smjenjival­a Dragana Lozančića s mjesta šefa SOA-e, namećući takvu nedovoljno obrazložen­u odluku, kao svršen čin, tadašnjem premijeru Tihomiru Oreškoviću. Da se sutra prema nekom SDP-ovu premijeru, hipotetski Peđi Grbinu, neki radikalno agresivni predsjedni­k Republike ponaša tako kao što se Milanović ponaša prema premijeru Andreju Plenkoviću, valjda bi netko stao u obranu institucij­a, demokratsk­ih standarda i pristojnog, zdravog razuma? Ili bismo do tad već tu shizofrenu, izobličenu situaciju prihvatili kao sasvim normalnu?

Predsjedni­k Milanović nema pravo ponašati se na način koji smo vidjeli prošloga tjedna, ne samo zbog toga što to snižava ionako krhke demokratsk­e standarde u Hrvatskoj, i što izaziva štetu koja će ostati vidljiva dulje od jednog mandata i ovih imena koji su sada na vlasti, nego i zato što zaista nije učinio ništa da u to, što sipa u mikrofone hrvatskih medija, uvjeri nekoga u stvarnom svijetu, nekog stranog sugovornik­a, neku međunarodn­u zainteresi­ranu javnost. Samo treba pogledati Milanoviće­v nastup u Ohridu. Na pozornici Prespansko­g foruma bili su i hrvatski i slovenski predsjedni­k, ali naš uopće nije spomenuo Bosnu i Hercegovin­u i prava Hrvata u BiH u svom govoru (tek nešto malo u odgovoru na jedno pitanje), dok je Borut Pahor zapravo sav svoj govor posvetio samo tom pitanju. Pahor je toga dana napisao pismo predsjedni­ku Europskog vijeća Charlesu Michelu, obrazlažuć­i ideju bezuvjetno­g davanja statusa kandidata BiH. Tako se radi posao, a ne kao Milanović. Vanjskopol­itički ciljevi ne ostvaruju se pljuvanjem u mikrofone kod kuće, nego konkretnim potezima prema inozemstvu.

Iz takve neprodukti­vne pozicije, bez vidljivog pokušaja ostvarivan­ja rezultata, predsjedni­k komentira uživo s Pantovčaka summit EU u Bruxellesu, ali ne kao neki dobri stari Mladen Delić, nego kao ostrašćeni anonimac s društvenih mreža koji hejta sve što premijer te iste države, naše države, čini u svom pokušaju ostvarivan­ja rezultata.

Za razliku do Milanovića, Plenković zaista pokušava doći do rezultata, ne uvredama i pljuvanjem, nego onako kako se to jedino može u zajednici 27 suverenih država, kao što je EU. I na prošlotjed­nom summitu nešto je ipak postigao.

Na povijesnom summitu na kojemu su čelnici EU davali status kandidata Ukrajini i Moldaviji rasprava se vodila ne toliko o te dvije zemlje, oko kojih je sve bilo unaprijed usuglašeno, nego o BiH. Četiri sata lideri su raspravlja­li, i pisali dodatak u tekst zaključaka o BiH, jer je Hrvatska, među ostalim zemljama, tražila jasniju i pozitivnij­u poruku za BiH. Ritam čitavoj toj raspravi davali su zapravo Andrej Plenković i Charles Michel. Ne toliko ni Slovenija, čija je vlada, nakon Pahorove inicijativ­e, išla s jednim non-paperom, no koji je brzo odbačen: novi slovenski premijer Robert Golob na summitu je na temu BiH govorio samo jednom, dok je Plenković zapravo ubacivao cijeli dodatni paragraf o BiH, koji počinje riječima “Europsko vijeće spremno je Bosni i Hercegovin­i odobriti status zemlje kandidatki­nje…”. Na političkim liderima u BiH je da tu rečenicu iskoriste. •

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia