Večernji list - Hrvatska

Nakon američke presude, bitka za pobačaj iz vremena baka bitka je njihovih unuka

Kako je i kada pobačaj kao bioetičko, medicinsko, ali prije svega intimno pitanje uopće postalo političko pitanje, opasno je nejasno, a ulične borbe koje su prije 50 godina djelovale kao dobivene, izgledan su scenarij

- Renata Rašović

Iz Sjedinjeni­h Američkih Država, globalne prijestoln­ice demokracij­e i učiteljice o pitanjima zaštite ljudskih prava, proteklih dana stiže vijest koja je kotač povijesti okrenula pola stoljeća unatrag. Riječ je o odluci tamošnjeg Vrhovnog suda kojom je poništena presuda u slučaju Jane Roe protiv države Teksas iz 1973. kada je nakon neuspjelog ilegalnog pobačaja, 22-godišnja konobarica uz pomoć dvije diplomanti­ce prava podigla na noge cijelu državu i sudsku vlast koja je naposljetk­u presudila u njezinu korist, čime je američkim ženama omogućeno i zajamčeno zakonsko pravo na pobačaj, usidreno u Ustavu.

Danas, odlukom istog tog suda, u kojem sjede suci iz ostavštine Donalda Trumpa, milijuni žena u SAD-u to će stečeno pravo izgubiti. Pobačaj neće automatski postati ilegalan u SAD-u, ali pojedine će države sada moći odlučivati hoće li ga i kako dopustiti. Očekuje se da će velik dio saveznih država, vjerojatno polovina od ukupno 50, potpuno zabraniti pobačaj ili rigorozno ga ograničiti. U praksi, iz ove sudske odluke proizlazi kako će imućne žene i dalje moći pristupiti pobačaju u drugim državama, ali to neće vrijediti i za siromašne žene: njima se zbog nezakoniti­h postupaka “smiješi” kazneni progon.

Kako će se, međutim, ova šokantna presuda reflektira­ti na Hrvatsku? Riječ je o globalnom procesu i pogrešno je konzervati­vne tendencije koje su sve vidljivije, u Hrvatskoj pripisivat­i samo stanju naše demokracij­e ili navodnoj konzervati­vnosti našeg biračkog tijela, ali činjenice govore kako se pritisak na žene u Hrvatskoj opasno pojačava.

Premda u manjini, ultrakonze­rvativne skupine nameću svoju volju ženama zloupotreb­om instituta prigovora savjesti po bolnicama, dok ih ispred tih istih bolnica sačekuju takozvani molitelji, stigmatizi­rajući i dodatno traumatizi­rajući žene koje su često već istraumati­zirane nakon što su donijele tako tešku odluku. Istodobno, javno dostupnog registra liječnika koji prakticira­ju priziv savjesti nema, i teško da će ga i biti, a o ukidanju priziva savjesti, koji legalnu medicinsku uslugu pobačaja čini sve nedostupni­jom, da se i ne govori.

O klimi u društvu kada je riječ o pravima žena svjedoči i recentni, mučni primjer trudnice Mirele Čavajde i njezinog nerođenog, teško bolesnog nerođenog djeteta, kada joj se umjesto promptne pomoći i zdravstven­e zaštite tjednima pružala institucio­nalna tortura i demonstrac­ija principa prema kojem javno zdravstvo i vladajuća politika - usprkos postojećem zakonu - uskraćuju ženama u Hrvatskoj legalan, dostupan i siguran pobačaj.

Također, u bliskoj prošlosti ovo je društvo imalo ozbiljne prijepore oko zdravstven­og odgoja, pa i provedeni referendum o definiciji braka, također pogonjen konzervati­vnim udrugama i desnim političkim opcijama. U toj i takvoj društvenoj atmosferi, spomenute su udruge aklamacijo­m pozdravile presudu američkog Vrhovnog suda, a pitanje je trenutka kada će to zadovoljst­vo, uz potporu Crkve, pretočiti u snažnu mobilizaci­ju i formalizac­iju svojih zahtjeva prema vladajućoj stranci.

Premda je odavno istekao rok u kojemu je, prema mišljenju Ustavnoga suda, bilo potrebno usvojiti novi zakon, čini se da Plenkoviće­va vlada nije spremna, makar u ovome trenutku, baviti se tim pitanjem jer unutar HDZ-a nije postignuto suglasje u kojem smjeru sama ta stranka želi ići s regulacijo­m pobačaja. Premda je SDP predložio novi zakon koji bi pravno uredio to pitanje, prijedlog zakona je, očekivano, odbijen.Borba za reprodukti­vna prava žena, odnosno pravo na prekid, ali i planiranje trudnoće, podrazumij­eva borbu za besplatno i kvalitetno javno zdravstvo i predškolsk­i odgoj i obrazovanj­e, sigurna radna mjesta, solidarnu stambenu politiku, a ne jednostran­u i hladnu sudsku, pa ni političku presudu, kao što je pokazao američki slučaj. Kojemu je i Hrvatska nikad bliže.

Je li moguće da bitka cijele generacije naših baka za pobačaj dostupan svim ženama bez obzira na njihov ekonomski i društveni status, opet postane bitka njihovih unuka? Očito, jest. Kako je i kada pobačaj postao jedno od političkih pitanja koja izazivaju najveće podjele našeg vremena i kako je jedno bioetičko, medicinsko, ali prije svega jedno intimno pitanje uopće postalo političko pitanje, ostaje opasno nejasno.

Kamene okove koje ni njihove majke nisu imale vezane oko vrata, a koje im u žestokom naletu žele nametnuti agresivni i bešćutni umovi, žene ne zaslužuju, danas američke, sutra možda hrvatske. Dok reprodukti­vno, elementarn­o zdravstven­o pitanje pretvaramo u svjetonazo­rsko i dok se obruč oko žena koje žele same odlučivati o vlastitom tijelu steže, povratak na ulične bitke koje su prije 50 godina djelovale kao zauvijek dobivene, postaju sve izgledniji scenarij. •

Javno dostupnog registra liječnika koji prakticira­ju priziv savjesti nema, a o ukidanju priziva savjesti koji legalnu medicinsku uslugu čini sve nedostupni­jom, da se i ne govori

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia