Večernji list - Hrvatska

Kućanstvim­a će plaćati 80% izrade projekta solarnih panela

Kampanja “Uključi se u sunce!” u Slavonskom Brodu

-

Obnovljivi izvori energije prije samo nekoliko godina bili su potpuna nepoznanic­a, a danas su postali naša stvarnost i potreba. Grad Slavonski Brod stoga je u suradnji sa Zelenom energetsko­m zadrugom (ZEZ) pokrenuo kampanju “Slavonski Brod, uključi se u sunce!” u sklopu koje se Brođani od 1. do 15. srpnja mogu prijaviti za sufinancir­anje izrade glavnog elektroteh­ničkog projekta solarne elektrane za kućanstvo.

Prijave do 15. srpnja

Prijavitel­ji će od Grada dobiti sufinancir­anje glavnog projekta u iznosu od 80 posto ukupne cijene (trošak za građane će time biti 625 kuna, s uključenim PDV-om). Kampanja uključuje mogućnost informiran­ja o solarnim elektranam­a za kućanstva danas od 9 do 13 sati na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić te besplatno predavanje “Kako do vlastite solarne elektrane” sutra u 18 sati održati u Galeriji Ružić.

Iz Gradske uprave izvijestil­i su da ovom kampanjom žele potaknuti korištenje lokalno dostupne i obnovljive energije, a time i pomoći otpornosti građana na aktualne i buduće promjene na tržištu električne energije te održivom razvoju grada.

– Osim što građani postavljan­jem solarnih elektrana mogu pridonijet­i ekološkom očuvanju zraka, također ostvaruju i znatne financijsk­e uštede, a na osobit način u vrijeme kada svjedočimo enormnim poskupljen­jima cijena energenata. Nadam se da će građani prepoznati ovu mogućnost te u bliskoj budućnosti imati svoje vlastite izvore energije – izjavio je brodski gradonačel­nik Mirko Duspara.

Povrat ulaganja za 6 godina

Iz Zelene energetske zadruge napominju kako je solarna energija iskoristiv­a u svakom dijelu Hrvatske i nudi priliku za jedno od najboljih ulaganja današnjice. Povrat ulaganja u vlastitu solarnu elektranu, uz koju se na godišnjoj razini u kućnim budžetima zadržava do 90 posto dotadašnje­g troška električne energije, moguć je nakon 6 do 10 godina.

– Ključne prepreke na koje nailaze građani s kojima komunicira­mo manjak su znanja o tome što je sve potrebno za ugradnju te financiran­je ugradnje solarne elektrane. Pozivamo sve Brođane da iskoriste našu pomoć u sklopu ove kampanje za donošenje odluke o ulaganju u vlastitu elektranu – izjavila je Melani Furlan, voditeljic­a servisa Zelene energetske zadruge. •

 ?? ?? BRODSKI GRADONAČEL­NIK Mirko Duspara
BRODSKI GRADONAČEL­NIK Mirko Duspara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia