Večernji list - Hrvatska

Bukete naših božura već sad naručuju za svadbe dogodine

Cvijeće što ga par iz Velike Gorice uzgaja pokraj Slunja traženo je i na Dolcu

- Marina Borovac

Baš nikakve veze s radom na zemlji njih dvoje nisu imali. Oboje su rođeni i odrasli u Zagrebu, ona je po struci pedikerka, on je profesiona­lni vozač. No prije tri godine Nina Acevska i njezin partner Jerko Mesarov s još dva para prijatelja odlučili su započeti s uzgojem božura, i to nedaleko od Slunja, u selu Šlivnjaku.

U berbi pomogli Nepalci

Na četiri parcele ukupne površine šest tisuća četvornih metara posadili su nešto više od deset tisuća sadnica kupljenih u Nizozemsko­j do kojih su došli preko Zaprešića i Luke Trogrlića koji ondje ima prekrasnu plantažu tog mirisnog cvijeća. Odlučili su se za dvije sorte, snježno bijele božure bowl of cream koje krase dvostruki cvjetovi, nježnog i blagog mirisa, prepunog latica te sortu duchesse de neumors koja u podnožju dvostruke latice, od kojih je sastavljen cvijet, ima zelenkastu nijansu, a u sredini su žućkaste boje i tvore krunu.

– U početku baš i nisam bila zainteresi­rana, bila sam i trudna. A onda stisnete zube. I stvarno je smirujuće. Mir, tišina... – govori 25-godišnja Nina, majka djevojčica u dobi od četiri i dvije godine.

Sadnja, gnojenje, špricanje, kidanje zaperaka, prve dvije godine rezanje cvijeća, da ojača... Sve je to družina svladala, no prijatelji su u međuvremen­u ipak odustali od cvjećarstv­a pa su Nina i Jerko ostali sami, polažući tečajeve nužne da se ovime poslom mogu baviti i putujući od svog doma u Velikoj Gorici do u jednom smjeru stotinjak kilometara udaljene plantaže.

– Nisam tip koji odustaje, volim raditi, a i puno je novca uloženo da bi se stalo. Sad već imam i žuljeve na rukama od škara – iskreno će Nina Acevska.

K tome, i svidjelo joj se to čime su se počeli baviti, a podosta je i naučila.

– Sadnica božura traje oko trideset godina, u jednom grmu bude petnaestak cvjetova. Nakon sadnje nema više okopavanja, samo se okolo čupa korov. Preko zime nemamo posla na plantaži, a s radovima počinjemo u ožujku. Berba je u svibnju, a cvjetovi u hladnjači mogu stajati mjesec i pol do dva. Mi ih čuvamo na temperatur­i od dva stupnja – podučava nas.

Ove su im godine u berbi cvijeća pripomogli Nepalci, njih sedmero. I sreća da su došli jer radnu snagu nisu mogli naći, a božur se mora pobrati prije kiša koja uništi cvijet.

– Baš zbog vremena ostalo nam je neobrano oko trideset posto plantaže – kaže Nina.

Nakon što su pobrali cvijeće, pospremili su ga u unajmljenu hladnjaču jer vlastite nemaju, no planiraju je sagraditi. Nina i njezina sestra božure petkom, subotom i nedjeljom od osam nadalje prodaju na Dolcu, a velika im je pomoć pri pronalasku puta do kupaca Instagram.

– Na Dolcu smo sestra i ja, ljudi nas već znaju, a najveće nam je priznanje kad dođu i kažu da će kupiti jer je domaće i prekrasno miriši. Hrvatska je preplavlje­na cvijećem iz uvoza koje zapravo uopće ne miriši – govori Nina Acevska.

Ne, ne idemo iz Hrvatske

Ona i Jerko svoje božure prodaju i cvjećarnic­ama. Na području Zagreba, Samobora i Velike Gorice cvijeće dostavljaj­u. Jedan božur stoji od osam do petnaest kuna, ovisno o kakvoći.

– Pravim i bukete za rođendane, pričesti, krizme, svadbe... I baš se ponosim što već sada imam narudžbe za cvijeće za svadbe koje će biti sljedeće godine – kaže Nina.

Pitamo jesu li ona i Jerko razmišljal­i o odlasku izvan Hrvatske. – Ne, ne idemo nikamo. Zašto bismo – odgovara Nina Acevska. •

 ?? ??
 ?? ?? NINA ACEVSKA I JERKO MESAROV Ona je po struci pedikerka, on profesiona­lni vozač, a oboje su rođeni i odrasli u Zagrebu i nikakve veze s radom na zemlji nisu imali sve dok nisu odlučili baciti se u posao na plantaži u selu Šlivnjaku
NINA ACEVSKA I JERKO MESAROV Ona je po struci pedikerka, on profesiona­lni vozač, a oboje su rođeni i odrasli u Zagrebu i nikakve veze s radom na zemlji nisu imali sve dok nisu odlučili baciti se u posao na plantaži u selu Šlivnjaku
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia