Večernji list - Hrvatska

Zašto propada Dom sportova? Krpalo se, a više ne rade ni to

Dvoranski kompleks slavne povijesti s trgom koji je generacija­ma omiljeno kvartovsko okupljališ­te, ljute se Trešnjevča­ni, postao je ruglo metropole

-

– Ovo nije samo dvorana, već pravi sportski dom – izjavio je u listopadu 1974. zagrebački gradonačel­nik Ivo Vrhovec. A tako je i bilo. Kompleks s tada najmoderni­jim sportskim objektima u metropoli od tog vremena nosi ime Dom sportova. Trešnjevča­ni su tako prozvali i trg na kojemu se nalazi, a kasnije je preimenova­n po košarkaško­j legendi Krešimiru Ćosiću.

Nadam se da će se urediti

”Nova sportska dvorana predana je u ruke sportašima Zagreba. To prekrasno sportsko zdanje koje ima veliku dvoranu za klizanje i hokej, rukometno-košarkašku dvoranu, osmerostaz­nu dvoranu za kuglanje, dvoranu za borilačke sportove i mnogo drugih dodataka”, izvijestio je u dvobroju od 19. i 20. listopada 1974. Večernji list, a tekst smo pronašli u našoj nedavno digitalizi­ranoj arhivi.

Povijest pak pamti da je prva dvorana otvorena dvije godine prije, 17. lipnja 1972., kada je ondje odigran prijateljs­ki meč košarkaša Europe i SAD-a. U momčadi predvođeno­j Krešimirom Ćosićem igrao je i Nikola Plećaš, a suprotstav­ili su im se američki sveučilišt­arci. Pred oko osam tisuća gledatelja, Europljani su pobijedili 102:75. Tisak je, međutim, nakon toga pisao da dvoranski kompleks nije dovršen, što se napokon dogodilo 1974. Kako to u Zagrebu obično i biva, gradnja kompleksa projektira­nog prema nacrtima arhitekta Vladimira Turine trajala je deset godina.

Od tada pa sve donedavno ondje su pisani važni trenuci hrvatske sportske, ali i glazbene povijesti. U Domu sportova su košarkaši Cibone, dvostruki europski prvaci, igrali utakmice Kupa prvaka, a boksač Mate Parlov 13. rujna 1976. dvoranu je bacio u trans pobijedivš­i Amerikanca Ala Boldena već u prvoj rundi. U Ledenoj dvorani klizala je velika Sanda Dubravčić, a u novije vrijeme uspjehe su ondje nizali hokejaši Medveščaka i rukometaši Zagreba.

Prvi veliki svjetski rock-sastav koji je nastupio u Zagrebu bio je Deep Purple koji je 17. ožujka 1975. oduševio Zagreb u Domu sportova. Gostovali su ondje i Rolling Stones, Eric Clapton, Elton John, Stranglers, Talking Heads, Depeche Mode, Snoop Dogg... U velikoj i maloj dvorani svijetle je trenutke proživljav­ao i domaći rock. Bijelo dugme ondje je 1975. primilo dijamantnu ploču Jugotona za svoj drugi album “Što bi dao da si na mom mjestu” koji je prodan u 200.000 primjeraka, a dvije godine kasnije održao se koncert kultne rock-emisije “Crvena jabuka” koji je okupio glazbenike poput Josipe Lisac, Drage Mlinarca, Arsena Dedića, Kiće Slabinca, grupe Time... Potkraj osamdeseti­h Azra je ondje snimila legendarni live album “Zadovoljšt­ina”, devedeseti­h su se redovito održavali rock-spektakli Fiju-briju i Crni mačak, a u studenome 1996. održan je ondje i nezaboravn­i koncert za spas Stojedinic­e, nekad omiljenog radija svih Zagrepčana.

No, danas je Dom sportova sjena onoga što je nekoć bio. Objekti su dotrajali, krov prokišnjav­a i nije potpuno saniran od potresa pa su mnogi odande deložirani. I trg ispred dvorane koji je oduvijek omiljeno mjesto susreta Trešnjevča­na svih generacija nezaustavl­jivo propada. Mnogi su ondje napravili svoje prve korake, naučili voziti bicikl, a zimi je ulaz u veliku dvoranu služio i kao sanjkališt­e. Dječja igra na Trgu Krešimira Ćosića danas je opasna aktivnost jer su dotrajale ploče pune rupa pa svako malo netko od djece padne. Pukotine među pločama, čini se, nisu sanirane od Univerzija­de, kada je trg dobio svoju današnju vizuru i fontanu s “Kupačicom”, skulpturom Luje Lozice. “Kupačica” je danas na suhom, ni fontana ne radi već dulje vrijeme, a oronula skulptura prekrivena plijesnima izgleda kao da bi joj jako dobro došlo “kupanje”. Zbog stanja na omiljenom trgu, Trešnjevča­ni su već dulje vrijeme ogorčeni.

– Prostor se loše održava, a grozno mi je da se u tako lijepo mjesto uopće ne ulaže. Vikendom je na trgu puno obitelji s djecom i strašno je da propada. Kao mala sam ovdje trenirala plivanje i taj mi je potez već dugo trn u oku jer je nekoć bio najljepši u kvartu. A da se vanjski dio sanira, treba malo uložiti. Nadam se da će ga urediti jer nestaje prostora za igranje i šetnju na Trešnjevci – kaže Andrea Kovač. S njom se slaže i rekreativn­i stolnoteni­sač Ratimir.

– Često smo igrali u dvorani broj 3 i žao mi je kad se takva dvorana zatvori pa ne možemo igrati. Zatvorena je već dulje vrijeme, a ne bi bilo loše i da napokon poprave krov – kaže programer Ratimir. Inženjer Siniša Odorjan nekoć je živio na Trešnjevki i pamti svijetle trenutke Doma sportova.

– Bilo je puno ljepše i održavalo se. I onda je naglo sve počelo propadati pa se samo krpalo, a sada se više i ne krpa, pogotovo velika dvorana kojoj je krov i dalje uništen. Nadam se da će se to urediti jer u Zagrebu nigdje drugdje ne postoji ovakav višenamjen­ski sportski centar s tradicijom – ističe on. Ljutita je i Mihaela, koja za sebe kaže da je Trešnjevča­nka druge generacije.

– Kad smo bili klinci, ovo nam je bilo omiljeno okupljališ­te. Nalazili bismo se kod “Banane”, skulpture košarkaša na istočnoj strani trga, i provodili ovdje najljepše trenutke djetinjstv­a i adolescenc­ije. Drago mi je da tu tradiciju nastavljaj­u i novi naraštaji. Stalno ovdje viđam klince i ljutita sam što je sve tako propalo i što ploče na tlu nisu sanirane. Neki dan sam bila ondje na kavi sa susjedom. U dva sata koliko smo sjedile, barem petero djece popiknulo se na ciglene brazde između ploča i palo. I to na glavu! Čudi me da još nije bilo težih prijeloma i ozljeda, katastrofa – govori. Trener mačevanja Ivan Bokulić smatra pak da nije sve tako crno.

– Zadovoljav­ajuće je, moglo bi biti i gore. Treniramo unutra i daleko je od onoga kako bi trebalo biti, no za naše pojmove funkcionir­a ipak nekako – kaže.

Planovi na čekanju

A platforma Možemo!, koja je preuzela vlast u Gradskoj četvrti Trešnjevka - sjever, u predizborn­om je programu za Trg Krešimira Ćosića imala velike planove.

”Trg je neuređen i zapušten već desetljeći­ma, posljednje značajnije uređenje bilo je za Univerzija­du 1987. Na trgu ćemo zamijeniti vidljivo oštećene podne ploče i dotrajale klupe te urediti okolno zelenilo, a jedan od prioriteta bit će i sanacija krova dvorane Doma sportova. S obzirom na dnevnu cirkulacij­u ljudi, prostor ćemo učiniti ugodnijim za igru, boravak i kretanje prolaznica i prolaznika. Moguće kratkoročn­o rješenje kojim bi se revitalizi­rao cjelokupni prostor trga jest obnova na temelju inovativno­g arhitekton­skog rješenja koje podrazumij­eva mogući skate-park, košarkaško igralište i dodatne sadržaje koji će unaprijedi­ti, ali ne i nagrditi strukturu tog (sportskog) trga”, napisali su u predizborn­om programu. Godinu dana kasnije, nažalost, ništa od vraćanja starog sjaja Domu sportova, nema baš

• nikakvih pomaka.

Krov nije saniran od potresa, a raspadnute ploče ispred objekta opasne su za klince

 ?? ??
 ?? ?? I “KUPAČICA” JE OSTALA NA SUHOM Zdanje koje je svečano otvoreno u listopadu 1974., a za Univerzija­de dobilo je i vizuru s fontanom i skulpturom Luje Lozice, pamti legendarne tekme, ali i brojne koncerte, no danas je, kažu u četvrti, samo sjena onoga kakvo je nekoć bilo
I “KUPAČICA” JE OSTALA NA SUHOM Zdanje koje je svečano otvoreno u listopadu 1974., a za Univerzija­de dobilo je i vizuru s fontanom i skulpturom Luje Lozice, pamti legendarne tekme, ali i brojne koncerte, no danas je, kažu u četvrti, samo sjena onoga kakvo je nekoć bilo
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia