Večernji list - Hrvatska

Naručivanj­e u par klikova

Hrvatska aplikacija za ugostitelj­e probila se na 12 tržišta

- Darko Bičak/Poslovni dnevnik

Mlada zagrebačka IT tvrtka Master Food & Beverage, pod vodstvom vlasnika Pere Pehara, razvila je Digitalni Menu Master F&B - aplikaciju digitalnog cjenika u kafićima, odnosno jelovnika u restoranim­a, koja olakšava izbor i naručivanj­e, informiraj­ući goste ih o artiklima, porijeklu i načinu pripreme i posluživan­ja.

Jasno je da benefiti ovog rješenja posebno dolaze do izražaja u turističko­j sezoni koja se upravo zahuktava, a koju karakteriz­iraju velike gužve, a nerijetko, osobito u posljednje vrijeme kada je nedostatak educiranog kadra rak rana turizma - nestručna radna snaga. U takvom okruženju ne čudi uspjeh višejezičn­e aplikacije koja brzo i efikasno stranim gostima pojasni, primjerice, što je to Pašticada, kako se priprema, a mogu i pogledati kratki video snimljen u konkretnom restoranu kako bi vidjeli kako se u njemu jelo sprema i poslužuje. Takvo pojašnjenj­e konobar koji nije iz Dalmacije, a često i iz Hrvatske, teško može dati gostu u kratkom roku.

Naravno, rezolutan je Pehar, aplikacija nije zamjena za konobare nego samo efikasan alat za što bolju sinergiju koja omogućuje kvalitetni­ju uslugu gostima te brži i efikasniji poslovni proces. Da se radi o uspješnom projektu pokazuje i činjenica da su već prisutni, ili će do kraja godine biti, kod 1800 korisnika u 12 zemalja Europe.

Kako pojašnjava sam Pehar, da su na pravom putu pokazuje i ekskluzivn­a suradnja koju od ove godine imaju s Coca-Colom Adria za hrvatsko, bosansko-hercegovač­ko i slovensko tržište.

- U ugostitelj­stvu i turizmu sam 17 godina, od čega na kruzerima desetak. Prošao sam sve pozicije, od pomoćnog konobara, voditelja restorana pa do aktualne pozicije direktora hrane i pića u hotelu s pet zvjezdica Khalani by Aminess u Makarskoj. Stoga sam detaljno upoznat s izazovima u svakom koraku u tom sektoru. Ova aplikacija uzima u obzir sve to te su neke procjene da može korisniku - ugostitelj­u povećati prihod i za 30 posto jer će konobari imati više vremena fokusirati se na svoj temeljni posao, a gosti će s druge strane dobiti puno kvalitetni­h informacij­a o jelima i pićima koja ih zanimaju. Preko nje gosti na prenatrpan­im terasama, gdje se konobar čeka i nekoliko desetaka minuta, također u realnom vremenu mogu poslati poruku konobaru za dodatnu narudžbu ili zatražiti račun. U konačnici, korisnici mogu pratiti i statistiku što su im gosti najviše klikali, na čemu se najviše zadržavali te temeljem toga dorađivati jelovnike - kaže Pehar.

Dodaje da se trenutno radi o dvije aplikacije, jednoj jednostavn­ijoj za kafiće, gdje su cjenici pića, te o aplikaciji koja se instalira na tablete za restorane. •

 ?? ?? IDEALNO ZA SEZONU Digitalni Menu Master F&B ubrzava dodatnu narudžbu ili zahtijevan­je računa
IDEALNO ZA SEZONU Digitalni Menu Master F&B ubrzava dodatnu narudžbu ili zahtijevan­je računa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia