Večernji list - Hrvatska

Vrući krumpir određivanj­a cijena naknade za pravo puta ostaje u rukama HAKOM-a

- Tanja Ivančić

Saga o Zakonu o elektronič­kim komunikaci­jama (ZEK) trebala bi biti dovršena u petak njegovim izglasavan­jem u Saboru. Inače, rok za donošenje ZEK-a već je dobrano premašen, i to za gotovo dvije godine, zbog čega smo si priskrbili tužbu Europskom sudu, koju je protiv nas podnijela Europska komisija u travnju.

Mjesec dana kasnije ZEK je upućen u hitnu proceduru, no i nakon svega uspjet ćemo dodatno premašiti rok za jedan dan. Naime, u obrazložen­ju za donošenje Zakona po hitnom postupku jedan od razloga za hitnost je bilo ispunjavan­je indikatora iz Nacionalno­g plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. (NPOO), koji je, kako je pisalo, potrebno ispuniti do 30. lipnja 2022. radi isplate punog iznosa druge rate financijsk­ih sredstava RH, u iznosu od 700 milijuna eura. Budući da je pravodobno ispunjavan­je ovog indikatora politički i gospodarsk­i prioritet za RH, zakon će se donijeti u planiranom roku, bili su nam kazali iz Ministarst­va.

Ipak, neće biti baš 30. lipnja, jer petak je već 1. srpnja, a glasa se samo petkom. Ranije se nije moglo jer, iako je ZEK bio u hitnoj proceduri, a saborska rasprava održana 14. lipnja, uslijedio je tjedan s dva praznika te je bilo logično da će i sabornici na kolektivni raspust. U svakom slučaju, dodatni jedan dan kašnjenja neće utjecati na isplatu novca iz NPOO-a, kazali su iz Ministarst­va.

Registar neplatiša

No vratimo se zakonu. Što, dakle, donosi osvježeni ZEK? Ukratko, ZEK će imati implementi­rane Direktive EU, čiji je cilj ujednačiti zakonodavs­tvo u svim zemljama članicama EU te donijeti okvir za poticanje investicij­a i bolju zaštitu korisnika ne bi li do 2030. Europska unija postala gigabitno i uvezano društvo.

Kada se radi o korisnicim­a, najveća novost je, ističu iz nadležnog ministarst­va, “zakonsko omogućivan­je prikupljan­ja i elektronič­ke razmjene nužnih podataka o podnositel­jima zahtjeva za sklapanje pretplatni­čkih ugovora (potrošačim­a), i to isključivo u svrhu procjene njihove platežne sposobnost­i. Time se ostvaruje cilj od općeg interesa za RH, a to je smanjenje broja dužnika i iznosa njihova duga, odnosno smanjenje ukupnog broja blokiranih dužnika u državi, budući da se najviše ovrha odnosi upravo na ovršne postupke koje pokreću operatori elektronič­kih komunikaci­ja – objasnili su iz Ministarst­va zašto se uvodi registar telekom dužnika, svojevrsni pandan onom bankarskom­e.

Pri tome su se iz Ministarst­va i pohvalili da se ZEK-om prvi put određuju obveze i operatorim­a koji do sada nisu bili predmet regulacije, onima koji usluge pružaju putem interneta, bez vlastite mreže i infrastruk­ture (kao što su Viber, WhatsApp i sl.), čime će se postići još

Stupanjem na snagu ZEK-a bit će ustanovlje­n registar dužnika telekomuni­kacijskih usluga

veća razina zaštite krajnjih korisnika.

”Opseg njihovih obveza u prvom redu obuhvaća odredbe o sigurnosti mreža i usluga. Nadalje, na njih se sada primjenjuj­u i sve odredbe koje se tiču privatnost­i elektronič­kih komunikaci­ja. Također im se može odrediti obveza uspostave interopera­bilnosti usluga kada je ugrožena povezivost između krajnjih korisnika. Može im se odrediti obveza dostave upozorenja o opasnosti o nadolazeći­m opasnostim­a, putem sustava upozoravan­ja javnosti. U dijelu prava krajnjih korisnika, na njih se odnose obveze o transparen­tnosti uvjeta poslovanja”, objasnili su nam dodatno iz Ministarst­va.

Goruće pravo puta

Ono što je bilo najavljiva­no kao rješenje koje će lagano proći upravo u ovom zakonu jest pravedno definiranj­e naknada o pravu puta. Riječ je o naknadi koju plaćaju operatori za prolazak kabela tuđim posjedima, uglavnom je plaća HT i uglavnom jedinicama lokalne samouprave, koje u svojem vlasništvu imaju ceste i nekretnine kojima prolazi infrastruk­tura.

Zakon je trebao imati ugrađene konkretnij­e odredbe kojima bi se for

 ?? ??
 ?? ?? Premda i lokalci kao i HT imaju svoje argumente za raspravu, čini se da će lobiranje potrajati sljedeću godinu, koliko iznosi rok za donošenje novog Pravilnika. Do tada će sve ostati po starome
Premda i lokalci kao i HT imaju svoje argumente za raspravu, čini se da će lobiranje potrajati sljedeću godinu, koliko iznosi rok za donošenje novog Pravilnika. Do tada će sve ostati po starome

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia